484
Αμερικανικό drone: οι Ρώσοι λιμπίστηκαν την τεχνολογία του και συνεργάστηκαν με τους ιταλούς μαφιόζους για να το αποκτήσουν | REUTERS/U.S. Army/Spc. Latoya Wiggins/Handout /File Photo

Μαφιόζικες δουλειές της Μόσχας με την Ντράνγκετα για εξαρτήματα drones

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2022, 12:20
Αμερικανικό drone: οι Ρώσοι λιμπίστηκαν την τεχνολογία του και συνεργάστηκαν με τους ιταλούς μαφιόζους για να το αποκτήσουν
|REUTERS/U.S. Army/Spc. Latoya Wiggins/Handout /File Photo

Μαφιόζικες δουλειές της Μόσχας με την Ντράνγκετα για εξαρτήματα drones

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2022, 12:20

Μία περίεργη είδηση, η οποία συνδυάζεται με την ερμηνεία που δίνουν οι Αμερικανοί στο επικείμενο ταξίδι του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τεχεράνη, έρχεται από ένα μέρος σεσημασμένο για λαθρεμπόριο ναρκωτικών: από το καλαβρέζικο λιμάνι Τζόια Τάουρο. Ο συγκεκριμένος τόπος έχει καταστεί κόμβος στη διακίνηση κοκαΐνης καθώς ελέγχεται από την αρμόδια τοπική μαφία, τη διαβόητη Ντράνγκετα. Εκεί δεν μπορούν να υπεισέλθουν και να κάνουν μπίζνες καν οι εμπειρότεροι και διασημότεροι εγκληματίες της Ιταλίας, οι μαφιόζοι της σικελικής Κόζα Νόστρα, ωστόσο φαίνεται ότι εισέβαλαν οι… Ρώσοι!

Η Repubblica προέβαλε την είδηση ότι προηγμένης τεχνολογίας αμερικανικά εξαρτήματα για τον έλεγχο drones κατασχέθηκαν από τις αστυνομικές υπηρεσίες στην Τζόια Τάουρο. Το υλικό αυτό προερχόταν από τον Καναδά και ήταν συσκευασμένο μέσα σε κοντέινερ. Ο Τζουζέπε Σκάρπα που υπογράφει το κείμενο έγραψε ότι «όλα έγιναν πριν από έναν μήνα, όταν το Κρεμλίνο επιχείρησε να εισαγάγει μέσω Ιταλίας αμερικανικά στρατιωτικά εξαρτήματα μέσω ενός σύνθετου τριγωνισμού». Σε κάποιες από τις τελευταίες σελίδες του αειμνήστου Αντρέα Καμιλέρι η Τζόια Τάουρο έπαιξε έναν μικρό ρόλο, ωστόσο αυτή η υπόθεση μοιάζει με κατασκοπευτικό θρίλερ.

Γιατί το έκαναν αυτό οι Ρώσοι και πώς; Μόνοι τους ή μήπως συνεργάστηκαν με την Ντράνγκετα; Τάχα τους κάρφωσαν οι ίδιοι οι μαφιόζοι; Ο Σκάρπα εκτίμησε ότι «ο πόλεμος πλέον διεξάγεται με drones, και η Μόσχα δεν έχει εξελιγμένη τεχνολογία». Επίσης, ότι στο συγκεκριμένο όπλο «οι ΗΠΑ έχουν αναδειχθεί ως οι καλύτεροι κατασκευαστές». Η συνεργασία των Ρώσων με τον υπόκοσμο θεωρείται πάντως δεδομένη. Από την Τζόια Τάουρο τα κοντέινερ θα πήγαιναν στο Κατάρ, «αλλά δεν είναι σαφές αν το Εμιράτο ήταν ο πραγματικός προορισμός τους». Ο Σκάρπα έργραψε ότι ερευνώνται όλες οι εκδοχές, ακόμη και η μεταφορά του αμερικανικού πολεμικού υλικού στη ρωσική βάση Ταρτούς, στη Συρία, καθ’ ότι «ο Μπασάρ αλ-Ασαντ είναι σιδερένιος σύμμαχος της Μόσχας». Βέβαια, «όλα αυτά είναι υποθέσεις».

Τα κατασχεθέντα εξαρτήματα τηλεκατεύθυνσης των drones «αξίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ», και την περίεργη υπόθεση έχει αναλάβει εισαγγελέας. Η όλη ιστορία αξιολογήθηκε σαν πολύ σοβαρή από τις ιταλικές υπηρεσίες, έτσι ειδοποιήθηκαν και οι Αμερικανοί οι οποίοι κινητοποιήθηκαν αμέσως: «Ειδική ομάδα του FBI πέταξε αμέσως από την Ουάσινγκτον στη Ρώμη και κατόπιν μετέβη στην Τζόια Τάουρο». Το παράνομο τρίγωνο Καναδάς-Ιταλία-Κατάρ έσπασε, σημείωσε ο συντάκτης της Repubblica, ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, έτσι οι στρατηγοί του Πούτιν αναζητούν drones. Οπως είπαν οι Αμερικανοί, ο Πούτιν θα τα προμηθευτεί από το Ιράν: «Προς το παρόν η Μόσχα δεν θα αποκτήσει την εξελιγμένη αμερικανική τεχνολογία, αλλά είναι πιθανόν να βολευτεί με την ιρανική» κατέληξε ο Σκάρπα.

Παρελθόν με τη Συρία

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το λιμάνι της Τζόια Τάουρο έπαιξε ρόλο και στον συριακό εμφύλιο. Τον Ιούλιο του 2014 εκεί μεταφέρθηκαν τα τελευταία χημικά όπλα της Συρίας και καταστράφηκαν σε ειδικό αμερικανικό πλοίο.

Το αμερικανικό πλοίο «MV Cape Ray» (δεξιά) ελλιμενισμένο. Στα αριστερά του το δανέζικο φορτηγό «Ark Futura» που είχε μεταφέρει το υλικό από τη Συρία | EPA/CIRO FUSCO

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...