441
Καπνοί στους λόφους γύρω από το Πολιτιστικό Κέντρο και Μουσείο Γκέτι | EPA

Λος Αντζελες: Πώς το Κέντρο Γκέτι μετατράπηκε σε φρούριο για να προστατέψει τις συλλογές του από τις φλόγες

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2019, 12:06
Καπνοί στους λόφους γύρω από το Πολιτιστικό Κέντρο και Μουσείο Γκέτι
|EPA

Λος Αντζελες: Πώς το Κέντρο Γκέτι μετατράπηκε σε φρούριο για να προστατέψει τις συλλογές του από τις φλόγες

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2019, 12:06

Λίγο πριν τις δύο το πρωί της Δευτέρας, οι φύλακες του πολιτιστικού Κέντρου και διάσημου μουσείου Γκέτι, στους λόφους του Λος Αντζελες, έμαθαν ότι ξέσπασε φωτιά πολύ κοντά στα κτίριά του.

Μέσα σε λίγες ώρες, η φωτιά είχε εξαπλωθεί στην κατάφυτη περιοχή, κατακαίοντας 2.000 στρέμματα και πέντε σπίτια. Οι αρχές διέταξαν την εκκένωση χιλιάδων κατοίκων καθώς οι πολύ ισχυροί άνεμοι «έσπρωχναν» τη φωτιά από λόφο σε λόφο.

Το Κέντρο Γκέτι αποτελείται από το μουσείο, ερευνητικά ινστιτούτα και το ομώνυμο ίδρυμα και φιλοξενεί μία τεράστια συλλογή από πανάκριβα έργα τέχνης, πίνακες και φωτογραφίες.

Καθώς βρίσκεται σε μία περιοχή που έχει πολλές και πολύ μεγάλες πυρκαγιές, αλλά και σεισμούς, διαθέτει εξελιγμένο σύστημα προστασίας, το οποίο, αυτές τις ώρες έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.

«Κάνουμε μελέτες για την προστασία από πυρκαγιές 24 ώρες το 24ωρο κάθε ημέρα. Τώρα ήλθε η ώρα να τις εφαρμόσουμε», λέει στην Guardian η Λίσα Λάπιν, αντιπρόεδρος επικοινωνίας του Ιδρύματος Γκέτι.

Πυροσβέστες και πυροσβεστικό ελικόπτερο επιχειρούν στους λόφους πίσω από το Κέντρο Γκέτι, τη Δευτέρα – EPA

Το Κέντρο καταλαμβάνει έκταση 100 στρεμμάτων και είναι σχεδιασμένο για να αντέχει στη φωτιά και τον καπνό, χάρη σε δομικά υλικά όπως ένα είδος ασβεστόλιθου, που είναι δύσκολα αναφλέξιμο, καθώς και τσιμέντο και ατσάλι. Οι οροφές των κτιρίων είναι από πέτρα για να μην αναφλέγονται από κουκουνάρια και άλλα υλικά που πέφτουν από το δάσος.

Οι κήποι του μουσείου προστατεύονται με εκτεταμένο δίκτυο σωλήνων και δεξαμενών νερού, πάνω και κάτω από το έδαφος. Οι κηπουροί καθαρίζουν καθημερινά το έδαφος από υλικά που τροφοδοτούν τις φλόγες.

Οι εσωτερικοί τοίχοι είναι από τσιμέντο, ενώ οι αίθουσες του μουσείου, όπου βρίσκονται πανάκριβα έργα τέχνης, είναι ένα κτίριο μέσα στο κτίριο, με εξωτερικούς και εσωτερικούς τοίχους το ίδιο ασφαλείς στη φωτιά.

Οι φλόγες έφτασαν στον αυτοκινητόδρομο δίπλα στο Κέντρο Γκέτι, ενώ οι κάτοικοι εκκενώνουν την περιοχή – Reuters

Το σύστημα εξαερισμού δεν αφήνει τον καπνό να μπει στο εσωτερικό του. Αυτές τις ώρες, που οι φλόγες μαίνονται γύρω από το Κέντρο, όλες οι αίθουσες είναι σφραγισμένες και δεν ανοίγει καμία πόρτα ούτε παράθυρο για να μην εισέλθει καπνός.

Την ίδια προστασία έχει και η βιβλιοθήκη, μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Το Κέντρο Γκέτι διαθέτει επίσης υπερσύγχρονα συστήματα προστασίας από σεισμούς, καθώς βρίσκεται σε εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή. Για παράδειγμα, οι βάσεις όπου βρίσκονται τα έργα τέχνης μετακινούνται αυτόματα σε περίπτωση σεισμού για να μειώσουν την πιθανότητα κατάρρευσης.

«Προετοιμαζόμαστε εδώ και χρόνια για τις φωτιές και είμαστε έτοιμοι. Κάναμε μία μεγάλη δοκιμή τον Δεκέμβριο του 2017, όταν είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στην άλλη πλευρά του αυτοκινητόδρομου. Τώρα, είναι στη δική μας γη», είπε η Λάπιν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...