435
Ταζούρα, περίχωρα Τρίπολης: εκεί στρατοπέδευσαν ορισμένοι από τους 3.000 μισθοφόρους τζιχαντιστές που έστειλε ο Ερντογάν στον Σαράζ – οι στολές τους δεν φέρουν διακριτικά και μιλούν τα αραβικά με συριακή προφορά | REUTERS/Ismail Zitouny

Λιβύη: μηνιάτικο $2.000 σε κάθε μισθοφόρο δίνει ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2020, 08:00
Ταζούρα, περίχωρα Τρίπολης: εκεί στρατοπέδευσαν ορισμένοι από τους 3.000 μισθοφόρους τζιχαντιστές που έστειλε ο Ερντογάν στον Σαράζ – οι στολές τους δεν φέρουν διακριτικά και μιλούν τα αραβικά με συριακή προφορά
|REUTERS/Ismail Zitouny

Λιβύη: μηνιάτικο $2.000 σε κάθε μισθοφόρο δίνει ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2020, 08:00

Οι έξι (ρωσικοί) πύραυλοι που έριξε ο Χαλίφα Χαφτάρ στο αεροδρόμιο της Τρίπολης το πρωί της περασμένης Τετάρτης και ουσιαστικά τερμάτισε τη λειτουργία του είχαν ακόμη μία σοβαρή συνέπεια: την ταλαιπωρία των μισθοφόρων που στέλνει ο Ερντογάν στη Λιβύη.

Πλέον προσγειώνονται στη Μιζουράτα των πιστών στον Σαράζ «πολιτοφυλακών» και κουβαλώντας παραμάσχαλα όλα τα (βαριά) σύνεργα της δουλειάς τους αναγκάζονται να ταξιδέψουν 3,5 ώρες δρόμο με το αυτοκίνητο ώστε να φθάσουν στην Τρίπολη και να πέσουν στη θερμή αγκάλη των «αναγνωρισμένων» αλλά και πολιορκημένων φίλων του «σουλτάνου».

«Είστε Τούρκος;» – ο ελεγκτής των διαβατηρίων στη Μιζουράτα απογοητεύτηκε όταν είδε ότι η τσάντα μου είχε μόνο φωτογραφικούς φακούς και ότι το διαβατήριό μου ήταν της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ιταλικό, γράφει ο απεσταλμένος από την Corriere della Sera ρεπόρτερ.

«Οι φιλότουρκοι», γράφει ο Ιταλός για τους μισθοφόρους, «είναι εκεί, αλλά αθέατοι: έχουν καμουφλάζ, οι στολές τους δεν φέρουν διακριτικά, μιλούν αραβικά με συριακή προφορά, είναι οι απεσταλμένοι του Ερντογάν».

Αυτό το αεροδρόμιο του Σαράζ έκλεισε ο Χαφτάρ ρίχνοντας απλώς έξι πυραύλους (REUTERS/Ismail Zitouny/File Photo)

Οπως του εξήγησαν από το στρατόπεδο του Χαφτάρ, οι Τούρκοι έχουν ήδη στείλει στη Λιβύη 3.000 σύρους παραστρατιωτικούς, με παρελθόν στην αιματοβαμμένη επί τζιχαντιστικής κυριαρχίας Ράκα (η πόλη είχε την ιστορική ατυχία να γίνει για λίγο «πρωτεύουσα του ISIS»), ενώ άλλους τόσους θα στείλουν όπου να ’ναι για να πλαισιώσουν και αυτοί τις δυνάμεις του Σαράζ.

«Εχουμε ήδη σκοτώσει 30 από δαύτους».

Οι τζιχαντιστές προσγειώνονται στη Μιζουράτα αφού ταξιδέψουν με ειδικές πτήσεις από την Τουρκία, και εν συνεχεία μετακινούνται οδικώς προς την Τρίπολη, με λεωφορεία που συνοδεύει η «αστυνομία» του Σαράζ. Στην τσέπη καθενός από αυτούς μπαίνουν κάθε μήνα 2.000 δολάρια για να χρησιμοποιήσουν σωστά τα όπλα τους, για να σκοτώσουν δηλαδή τους άνδρες του Χαφτάρ. Το τουρκικό διαβατήριο είναι η «μεγάλη» υπόσχεση που δίνει στον συρφετό των τζιχαντιστών ο Ερντογάν, όμως η ισχύς του εκπνέει τον προσεχή Δεκέμβριο. (Και τότε θα φανεί τι θα τους κάνει, έτσι και δεν κρατήσει τον λόγο του.)

Εντάξει, λοιπόν, υπάρχει ήδη στη Λιβύη κάμποσο τουρκόσταλτο ασκέρι. Ομως πού ακριβώς; «Πολλοί στρατοπεδεύουν στη στρατιωτική βάση Σαλαχαντίν και στην Ταζούρα, όπου βρίσκεται και ένα οθωμανικό τζαμί του 160υ αι. το οποίο επισκέφθηκε και ο ίδιος Ερντογάν προ τετραετίας».

Η Τουρκία είχε αναπτύξει σχέσεις με τη Λιβύη ακόμη και επί Καντάφι, σημειώνει ο ρεπόρτερ. Οι Τούρκοι ταξίδευαν χωρίς βίζα. Ωστόσο του συνταγματάρχη δεν του πολυάρεσε το τουρκικό ενδιαφέρον για τη χώρα του. Είχε σκεφθεί μάλιστα να συμβουλεύσει τους Ευρωπαίους να κρατήσουν τους Τούρκους μακριά από τη Λιβύη. Πίστευε ότι ο τουρκικός παράγων είναι ο Δούρειος Ιππος που θα καταστρέψει την Τροία…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...