351
Παράσταση διαμαρτυρίας στο Νταβός, με «σχηματοποιημένη» αντίληψη του καπιταλισμού (ξέχειλες από χρήμα βαλίτσες, χρυσοφόρα μπιτόνια, πούρα, κοστούμια, κ.λπ.) | REUTERS / Arnd Wiegmann

Καπιταλισμός: οι Δυτικοί απαισιοδοξούν, άλλοι ελπίζουν

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2020, 20:56
Παράσταση διαμαρτυρίας στο Νταβός, με «σχηματοποιημένη» αντίληψη του καπιταλισμού (ξέχειλες από χρήμα βαλίτσες, χρυσοφόρα μπιτόνια, πούρα, κοστούμια, κ.λπ.)
|REUTERS / Arnd Wiegmann

Καπιταλισμός: οι Δυτικοί απαισιοδοξούν, άλλοι ελπίζουν

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2020, 20:56

Στα στοιχεία της τελευταίας μέτρησης του «Barometer Trust» του οργανισμού Edelmann βασίστηκε εργασία με σκοπό να χρησιμοποιηθεί στο 50ό Φόρουμ του Νταβός. Εκεί διαπιστώνεται ότι η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στον καπιταλισμό έχει αρχίσει να φθίνει – το θέμα προβάλλει ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine.

Επίσης διαπιστώνεται ότι οι χώρες που υπέστησαν επί μακρόν την αποικιοκρατία και την υπανάπτυξη (όπως η Ινδία, λόγου χάρη) ή τον σοσιαλιστικό σχεδιασμό στην οικονομία τους (όπως η Κίνα προ του Ντενγκ, ας πούμε) διατηρούν τις ελπίδες τους πως τα πράγματα θα γίνουν ακόμη καλύτερα μέσα στο καπιταλιστικό πλαίσιο.

Πρόκειται, βέβαια, για καμπανιστή αντίθεση μεταξύ των ανθρώπων που έζησαν τον παλιό καπιταλισμό, εκείνον της ψυχροπολεμικής περιόδου, και αυτών που τον γνώρισαν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Στη μέτρηση συμμετείχαν περί τις 34.000 άτομα από 28 χώρες μέσω ηλεκτρονικών συνεντεύξεων.

Αντικαπιταλιστικός αγώνας… άγονος, χωρίς μαζικότητα, υποταγμένος στη μόδα της εποχής που δεν είναι άλλη από τον ατομικό ακτιβισμό: ένα το πανό, δύο οι νοματαίοι – πάλι καλά (REUTERS/Arnd Wiegmann)

Οι Γερμανοί έχασαν την πίστη τους στις αστείρευτες παραγωγικές δυνατότητες του καπιταλισμού σε μεγάλο ποσοστό: το 23% όσων ρωτήθηκαν απαισιοδοξεί για το μέλλον, όσον αφορά τα οικονομικά ζητήματα, ενώ οι μισοί και πλέον κρίνουν ότι ο καπιταλισμός στην παρούσα του μορφή βλάπτει μάλλον παρά ωφελεί.

Οι Γάλλοι απαισιοδοξούν περισσότερο (19%), όπως και οι Ιάπωνες (15%). Οι Βρετανοί ομοίως, το ίδιο και οι Ιταλοί. Στην άλλη μπάντα, της αισιοδοξίας, βρίσκονται, όπως είπαμε ήδη, οι Ινδοί (77%) και οι Κινέζοι (69%). Στις ΗΠΑ η παραδοσιακή πίστη στον καπιταλισμό και μάλιστα στην αμερικανική εκδοχή του «ονείρου» του κρατάει το ποσοστό του 43%.

Υψηλή είναι η αισιοδοξία (από 60% έως 90%) σε χώρες όπως οι: Κένυα, Ινδονησία, Κολομβία, Εμιράτα, Βραζιλία, Σαουδική Αραβία.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πολίτες στη Δύση αναζητούν απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας. Αυτά τα κορυφαία θέματα περιλαμβάνουν την κλιματική κρίση, την τεχνολογική αλλαγή και την πολιτική σταθερότητα στον κόσμο, λένε οι αναλυτές και αποφαίνονται ότι από τις επιχειρήσεις ο κόσμος περιμένει ρεφλέξ στις κοινωνικές εξελίξεις – όπως είναι και το κίνημα προστασίας του περιβάλλοντος, υποστηρίζουν οι ίδιοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...