447
Ο Χαλίφα Χαφτάρ στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, την Παρασκευή 17/1 | INTIMEnews

Τι ζήτησε και τι πήρε ο Χαφτάρ από την Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2020, 12:21
Ο Χαλίφα Χαφτάρ στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, την Παρασκευή 17/1
|INTIMEnews

Τι ζήτησε και τι πήρε ο Χαφτάρ από την Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2020, 12:21

Το σχέδιό του για τη Λιβύη, εφόσον βέβαια καταλάβει την εξουσία, καθώς και μία σειρά από αιτήματα ώστε να περιοριστεί –αν οχι να διακοπεί– η τουρκική «γέφυρα» ενίσχυσης της κυβέρνησης της Τρίπολης υπό τον Φαγέζ Αλ Σαράζ, ανέπτυξε ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ κατά τις συνομιλίες που είχε στο πλαίσιο της πρόσφατης αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στην Αθήνα  (16 και 17 Ιανουαρίου).

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Καθημερινής» για το παρασκήνιο της επίσκεψης, ο στρατηγός Χαφτάρ ζήτησε, μεταξύ άλλων, από την ελληνική πλευρά τον έλεγχο του FIR Αθηνών, ώστε να μη διεξάγονται πολιτικές πτήσεις από Τουρκία προς Λιβύη, και δη προς την Τρίπολη, προκειμένου να συνεχίζεται απρόσκοπτα η ενίσχυση των δυνάμεων του Φαγέζ αλ Σαράζ.

Η απάντηση ωστόσο που έλαβε ήταν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, καθώς παρακώλυση ή παρενόχληση της εναέριας κυκλοφορίας δεν συμβαδίζει με τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει ένα κράτος στον εναέριο χώρο του.

Αναφορικά με το ζήτημα της εναέριας ασφάλειας, η ελληνική πλευρά γνωστοποίησε στον κ. Χαφτάρ ότι έχει ζητήσει τόσο από την ΕΕ όσο και από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γκασάν Σαλαμέ την ενεργοποίηση της διαδικασίας ελέγχου όλων των πτήσεων μεταξύ Τρίπολης και Μισράτα.

Στο ίδιο δημοσίευμά της, η «Καθημερινή» επικαλείται επίσης πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι ο λίβυος στρατάρχης ανέπτυξε κατά τις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα, το σχέδιό του για τη Λιβύη –όταν και αν αναλάβει τα ηνία της βορειοαφρικανικής χώρας– με πρώτο στόχο τη διάλυση των τρομοκρατικών και τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Ξεκάθαρος επίσης υπήρξε ως προς τη βούλησή του να μην επιτρέψει την ανάμειξη ξένων δυνάμεων στα εσωτερικά της Λιβύης.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Χαλίφα Χαφτάρ κατέστησε σαφές προς την ελληνική πλευρά ότι σκοπεύει να απαγορεύσει πλήρως τη μεταφορά μισθοφόρων και οπλικών συστημάτων από την Τουρκία και να επιστρέψει όσα βρίσκονται ήδη στη χώρα του.

Εξέφρασε, τέλος, τη δέσμευσή του για εξεύρεση πολιτικής λύσης, διάλογο με όλες τις λιβυκές φυλές, θέτοντας όμως ως απαραίτητη προϋπόθεση τη μη αναγνώριση του Αλ Σαράζ.

Οσον αφορά την τουρκική ανάμειξη στα της Λιβύης, ο στρατάρχης τόνισε πως ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βλέπει τη βορειοαφρικανική χώρα ως έναν ακόμη μοχλό για την υλοποίηση που οράματος αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με δεδομένη άλλωστε την αναγνώριση της ακυρότητας των ΜοU (Memorandum of Understanding) που υπέγραψε ο Σαράζ με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Διαπιστώθηκε εξάλλου ότι στα ζητήματα που αφορούν τη Λιβύη, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον σαουδάραβα ομόλογό του).

Σύμφωνα  πάντα με τις πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», από ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες με τον Χαφτάρ εκφράστηκε η πρόθεση συνδρομής με προσωπικό και μέσα (αεροναυτικές δυνάμεις), σε περίπτωση που η διαδικασία των συζητήσεων οδηγήσει στη συγκρότηση διεθνούς δύναμης.