3704
O Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφτηκε την Μπούτσα το απόγευμα της Δευτέρας | REUTERS/Marko Djurica

Παγκόσμιο σοκ από τις ρωσικές θηριωδίες στην Μπούτσα

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/04/2022, 22:42
O Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφτηκε την Μπούτσα το απόγευμα της Δευτέρας
|REUTERS/Marko Djurica

Παγκόσμιο σοκ από τις ρωσικές θηριωδίες στην Μπούτσα

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/04/2022, 22:42

Η 40ή ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία ξημέρωσε με τον κόσμο σε σοκ από τις αποκαλύψεις για τα όσα συνέβησαν στην Μπούτσα, τη μικρή πόλη στα περίχωρα του Κιέβου, κατά το διάστημα που βρέθηκε υπό ρωσική κατοχή. Οι δεκάδες άμαχοι που βρέθηκαν δολοφονημένοι στους δρόμους, και άλλοι εκατοντάδες που ενταφιάστηκαν γρήγορα σε ομαδικούς τάφους, κάνουν τη Δύση να μιλά για εγκλήματα πολέμου και να ζητούν από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη. Για «κτήνη» μίλησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

22:42 Η Ρωσία ενισχύει την εκστρατεία της κατά της ανατολικής Ουκρανίας, με πιθανά σχέδια να «αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες» στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, καθώς οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους συμμάχους τους για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, πρόσθεσε ότι οι εικόνες που έρχονται στο φως από την πόλη της Μπούκα, η οποία πρόσφατα ανακατελήφθη από την Ουκρανία καθώς οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται, είναι «τραγικές και σοκαριστικές».

22:25 Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη μπορούν να μεταβούν σε «ουκρανικά εδάφη» αύριο Τρίτη εάν καταθέσουν τα όπλα τους, μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

22:10 Η Ρωσία εκτίμησε  ότι οι σχέσεις της με τη Γερμανία θα «επιδεινωθούν» περαιτέρω μετά τη «μη φιλική» απόφαση του Βερολίνου να απελάσει σχεδόν 40 ρώσους διπλωμάτες μετά τα γεγονότα στην πόλη Μπούτσα.

21:35 Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη δημιουργία μιας διεθνούς ομάδα εισαγγελέων από όλο τον κόσμο για να μεταβούν στην Ουκρανία, προκειμένου να συλλέξουν και να αναλύσουν στοιχεία, κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας.

21:29 Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε σήμερα ότι είναι «ξεκάθαρο» πως ο ρωσικός στρατός διέπραξε εγκλήματα πολέμου με θύματα αμάχους στην Ουκρανία.

21:01 Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η ρωσική πλευρά θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα στη Νέα Υόρκη, σχετικά με τους ισχυρισμούς για το ρόλο της στα γεγονότα της Μπούτσα.

19:32 Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, ανακοίνωσε πως το Βερολίνο προχωρά στην απέλαση πλήθους υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας, με τα σχετικά δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για συνολικά 40 άτομα. Έτοιμο να «απαντήσει» έσπευσε να δηλώσει από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Μπέρμποκ, έκανε γνωστό πως πολλοί αξιωματούχοι της ρωσικής πρεσβείας θεωρούνται πλέον «ανεπιθύμητοι» και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να αποχωρήσουν από τη Γερμανία.

Η ίδια μίλησε, πιο συγκεκριμένα, για «σημαντικό αριθμό υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας» που πλέον απελαύνονται ως απάντηση στις εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από τη Μπούτσα.

18:40 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε ξανά τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως «εγκληματία πολέμου» και δήλωσε ότι επιθυμεί μια «δίκη για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου» μετά την ανακάλυψη πολυάριθμων σορών ανθρώπων που φορούσαν πολιτικά ρούχα στην πόλη Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο.

Περισσότερα εδώ

18:27 Η Ρωσία έχει επανατοποθετήσει περίπου τα 2/3 των στρατιωτικών δυνάμεων που είχε αναπτύξει γύρω από το Κίεβο, μεγάλο μέρος των οποίων έχει υποχωρήσει στη Λευκορωσία, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε σήμερα ο αμερικανός αξιωματούχος, υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμος, οι ρωσικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν πιθανότατα στην ανατολική Ουκρανία, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνήτης του Ζιτόμιρ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πλέον ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή, η οποία βρίσκεται δυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

«Έφυγαν, αφήνοντας πίσω ορισμένα από τα οχήματα και τα πυρομαχικά τους», ανέφερε ο κυβερνήτης Βιτάλι Μπουνέτσκο σε ανάρτησή του.

18:05 Στους δρόμους της Μπούτσα, της πόλης όπου βρέθηκαν δεκάδες άμαχοι εκτελεσμένοι, βρέθηκε τη Δευτέρα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

(REUTERS/Marko Djurica)

17:40 Λεωφορεία που προορίζονταν για τη διάσωση αμάχων από τη Μαριούπολη δεν μπόρεσαν να φτάσουν στην πολιορκημένη πόλη της νότιας Ουκρανίας τη Δευτέρα, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

Σε σχόλια της, κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι παρεμπόδισαν τις προσπάθειες εκκένωσης του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, σημειώνοντας ότι 100 τούρκοι πολίτες εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στη Μαριούπολη.

17:02 Για «φρικτές δολοφονίες» στην Μπούτσα και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας από τις οποίες αποχώρησαν τα ρωσικά στρατεύματα έκανε λόγο τη Δευτέρα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την νέα επικοινωνία που είχε με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι οδυνηρές εικόνες δεν μπορούν και δεν θα μείνουν αναπάντητες» σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, διαβεβαιώνοντας για την πλήρη στήριξη της Επιτροπής.

→Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:14 Η Ρωσία θα χαλαρώσει την ταξιδιωτική απαγόρευση για την Covid-19 σε 52 χώρες που δεν εντάχθηκαν στο τελευταίο κύμα κυρώσεων της Δύσης στη Μόσχα, σύμφωνα με το TASS.

Οι πτήσεις θα επαναληφθούν από και προς την Αργεντινή, τη Νότια Αφρική και άλλες «φιλικές χώρες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν.

15:16 Ο επικαιροποιημένος χάρτης με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις Ρώσων και Ουκρανών, όπως τον έδωσε στη δημοσιότητα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

15:13 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας δήλωσε ότι έχει «συγκλονιστεί βαθιά» από τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες «εξαιρετικά σκληρές πράξεις βίας κατά αμάχων διαπράχθηκαν κοντά στο Κίεβο».

«Ο φόνος αθώων αμάχων συνιστά παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και είναι απαράδεκτος και καταδικάζω απερίφραστα τις ενέργειες αυτές», δήλωσε ο Γιοσιμάσα Χαγιάσι έπειτα από συνάντησή του με τον πολωνό ομόλογό του Ζμπίγκνιου Ράου στη Βαρσοβία.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των δύο υπ Εξωτερικών στη Βαρσοβία (Dawid Zuchowic/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS)

15:10 Πάνω από 4,2 εκατ. ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά την εισβολή των Ρώσων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες.

Η Ευρώπη δεν έχει γνωρίσει άλλη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τέτοιου είδους εισροή προσφύγων.

Περίπου το 90% αυτών που εγκατέλειψαν την Ουκρανία είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς οι ουκρανικές αρχές δεν επιτρέπουν την έξοδο από τη χώρα σε άνδρες που είναι σε στρατεύσιμη ηλικία.

14:08 Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε κι αυτός με τη σειρά του πως η ουκρανική εκδοχή για το τι συνέβη στην Μπούτσα είναι μια «ψευδής επίθεση» με σκοπό να υπονομευθεί η Μόσχα.

Ο Λαβρόφ είπε πως οι σοροί »τοποθετήθηκαν» εκεί και πως οι εικόνες αυτών και η ψευδής, όπως τη χαρακτήρισε, εκδοχή των γεγονότων από την Ουκρανία διαδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από δυτικές χώρες και την Ουκρανία.

Ο ανώτατος διπλωμάτης της Ρωσίας κάλεσε επίσης τη Βρετανία, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Απρίλιο, να εκπληρώσει τις ευθύνες της στον ρόλο αυτόν, αφού το Λονδίνο απέρριψε ρωσικό αίτημα να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την Μπούτσα.

! 12:13 Οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Πολωνίας είναι οι πρώτοι ευρωπαίοι ηγέτες, μετά τον Ζελένσκι, που μιλούν για γενοκτονία μετά την σφαγή στην Μπούτσα από τις αποχωρούσες ρωσικές δυνάμεις εισβολής.

«Θα κάνουμε το παν δυνατόν ώστε εκείνοι που έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου να μην μείνουν ατιμώρητοι και για να προσαχθούν ενώπιον των δικαστηρίων, στην προκειμένη περίπτωση ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, για να λογοδοτήσουν για τα περιστατικά που θεωρούνται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και, γιατί να μην το πούμε, γενοκτονία», δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός κατά την ομιλία του σε οικονομικό φόρουμ.

Ο Πέδρο Σάντσεθ κατήγγειλε την «αδικαιολόγητη επίθεση» του Βλαντίμιρ Πούτιν, που «έφερε και πάλι τον πόλεμο στις πύλες της Ευρώπης».

Την ίδια στιγμή, στη Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας ζήτησε την συγκρότηση διεθνούς επιτροπής έρευνας για «την γενοκτονία» που διαπράχθηκε από τον ρωσικό στρατό στις ουκρανικές πόλεις, ανάμεσά τους και η Μπούτσα.

«Τις πολυαίμακτες σφαγές που διαπράχθηκαν από τους ρώσους στρατιώτες, πρέπει να τις πούμε με το όνομά τους. Είναι γενοκτονία και πρέπει να δικαστεί», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι. «Για τον λόγο αυτόν προτείνουμε την συγκρότηση διεθνούς επιτροπής έρευνας για το έγκλημα αυτό της γενοκτονίας».

12:02 Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο τις αναφερόμενες φρικαλεότητες που διέπραξαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σε ορισμένες κατεχόμενες ουκρανικές πόλεις, οι οποίες έχουν πλέον απελευθερωθεί», ανέφερε ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Τζοζέπ Μπορέλ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ανέφερε ότι «οι σφαγές στην πόλη Μπούτσα και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας θα καταγραφούν στον κατάλογο των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος».

«Οι ρωσικές αρχές είναι υπεύθυνες για αυτές τις φρικαλεότητες, που διαπράχθηκαν ενώ είχαν αποτελεσματικό έλεγχο της περιοχής», επεσήμανε ο ισπανός αξιωματούχος, για να διαβεβαιώσει ότι οι δράστες εγκλημάτων πολέμου και άλλων σοβαρών παραβιάσεων, καθώς και οι υπεύθυνοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί ηγέτες θα λογοδοτήσουν.

!! 11:23 Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας υποστήριξε ότι το οπτικό υλικό με νεκρούς αμάχους στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας «παραγγέλθηκε» από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο σχεδίου για να κατηγορηθεί η Ρωσία.

«Ποιοι είναι αυθεντία στην προβοκάτσια; Φυσικά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», είπε σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα.

Οπως είπε η Ζαχάροβα, η άμεση κατακραυγή της Δύσης για τις εικόνες αυτές με τους νεκρούς αμάχους υποδηλώνει ότι το θέμα εντάσσεται σε ένα σχέδιο με στόχο να αμαυρωθεί η φήμη της Ρωσίας.

«Στην περίπτωση αυτή μου φαίνεται ότι το γεγονός πως οι δηλώσεις αυτές (για τη Ρωσία) έγιναν κατά τα πρώτα λεπτά μετά την εμφάνιση αυτού του υλικού δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το ποιός “παρήγγειλε” αυτό το θέμα», σημείωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπ. Εξωτερικών

11:10 Για «γενοκτονία» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ αναφερόμενος στην σφαγή των αμάχων στην Μπούτσα κατά την αποχώρηση του ρωσικού στρατού από τα περίχωρα του Κιέβου.

«Θα κάνουμε παν δυνατόν ώστε εκείνοι που έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου να μην μείνουν ατιμώρητοι και για να προσαχθούν ενώπιον των δικαστηρίων, στην προκειμένη περίπτωση ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, για να λογοδοτήσουν για τα περιστατικά που θεωρούνται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και, γιατί να μην το πούμε, γενοκτονία», είπε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

11:07 Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι ζήτησε την συγκρότηση διεθνούς επιτροπής έρευνας για «την γενοκτονία» που διαπράχθηκε από τον ρωσικό στρατό στις ουκρανικές πόλεις, ανάμεσά τους και η Μπούτσα.

«Τις πολυαίμακτες σφαγές που διαπράχθηκαν από τους Ρώσους, τους ρώσους στρατιώτες, πρέπει να τις πούμε με το όνομά τους. Είναι γενοκτονία και πρέπει να δικαστεί. Για τον λόγο αυτόν προτείνουμε την συγκρότηση διεθνούς επιτροπής έρευνας για το έγκλημα αυτό της γενοκτονίας», είπε.

11:00 Στη σκιά των όσων συνέβησαν στην Μπούτσα, απαιτείται ένας νέος γύρος κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας: αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, για να προσθέσει ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως οι ρωσικές δυνάμεις ευθύνονται για δολοφονίες στην πόλη Μπούτσα στα περίχωρα του Κιέβου.

«Υπάρχουν πάρα πολύ σαφείς ενδείξεις που παραπέμπουν σε εγκλήματα πολέμου. Είναι λίγο ως πολύ αποδεδειγμένο ότι ο ρωσικός στρατός ευθύνεται (για τους φόνους στην Μπούτσα)», δήλωσε ο Μακρόν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

«Αυτό που συνέβη στην Μπούτσα απαιτεί έναν νέο γύρο κυρώσεων και πολύ σαφή μέτρα», πρόσθεσε.

Αυτές οι νέες κυρώσεις θα πρέπει να στοχοποιούν τον άνθρακα και το πετρέλαιο, πρότεινε ο Μακρόν, ο οποίος διεκδικεί την παραμονή του στο Ελιζέ, στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας την προσεχή Κυριακή.

!! 10:51 Εως 340 πτώματα έχουν περισυλλεγεί μετά τη σφαγή για την οποία κατηγορούνται ρωσικά στρατεύματα στην πόλη Μπούτσα κοντά στο Κίεβο, σύμφωνα με αναφορές ουκρανικών μέσων ενημέρωσης.

H σορός ενός αμάχου κείτεται στο πεζοδρόμιο στην Μπούτσα (REUTERS/Zohra Bensemra)

Μέχρι αργά την Κυριακή, είχαν περισυλλεγεί από 330 ως 340 πτώματα, σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrayinska Pravda, η οποία επικαλείται ένα γραφείο τελετών. Οι έρευνες για περισσότερα θύματα συνεχίζονται, καθώς μερικά πτώματα είναι θαμμένα σε πίσω αυλές σπιτιών, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Εικόνες με πτώματα κατοίκων, τα οποία ανακαλύφθηκαν μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή, έχουν προκαλέσει διεθνή φρίκη και η Ουκρανία κατηγορεί για τη σφαγή τα ρωσικά στρατεύματα. Η Μόσχα αρνείται την κατηγορία. Η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο έκανε λόγο για «σκηνοθεσία από το καθεστώς του Κιέβου για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης».

10:22 Η Σλοβακία θα ενεργήσει ομόφωνα με την ΕΕ κατά των αξιώσεων της Ρωσίας για τις πληρωμές του φυσικού αερίου, δήλωσε ο σλοβάκος πρωθυπουργός Εντουαρντ Χέγκερ, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μετά τη δήλωση υπουργού του, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πληρώνει η χώρα του σε ρούβλια αν αυτό κριθεί απαραίτητο για να διατηρήσει τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου.

Η Σλοβακία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία για τις προμήθειες αερίου και η Μόσχα αξίωσε την πληρωμή του σε ρούβλια. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ευρωπαϊκές εταιρείες, οι συμβάσεις προμήθειας των οποίων ορίζουν την πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια, δεν θα πρέπει να ανταποκριθούν στην αξίωση αυτή.

«Σε αυτήν την κατάσταση, η ενότητα αποτελεί κλειδί και εμμένουμε στον σεβασμό των όρων των συμβάσεων και των πληρωμών σε ευρώ», είπε ο Χέγκερ σε ανάρτησή του στο Facebook.

Τα σχόλιά του έγιναν μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομίας Ρίτσαρντ Σούλικ ότι η Σλοβακία θα εργαστεί από κοινού με την Ευρώπη, αλλά δεν θα μπορεί να αποκοπεί από τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου και ότι, αν θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, θα το κάνει.

«Η ροή αερίου δεν θα πρέπει να σταματήσει (…) Αν υπάρχει όρος για την πληρωμή σε ρούβλια, τότε θα πληρώσουμε σε ρούβλια», δήλωσε ο Σούλικ σε κυριακάτικη εκπομπή στο δημόσιο δίκτυο RTVS.

09:53 Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο (3/4/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 303 ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 60 ανήλικοι.

Από τον Προμαχώνα πέρασαν 172, από τους Ευζώνους 14 και από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα 24. Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 66, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 24 και σε άλλα αεροδρόμια τρεις.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 17.033 ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 5.177 ανήλικοι.

09:41 Στην ομιλία του μετά τη νέα επανεκλογή του στην πρωθυπουργία της Ουγγαρίας ο Βίκτορ Ορμπαν, αποκάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσι ως έναν από τους «αντιπάλους» που έπρεπε να ξεπεράσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, όπως μετέδωσε το CNN.

09:18 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρενέβη μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στην 64η τελετή απονομής των μουσικών βραβείων Grammy που έγινε στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ αργά το βράδυ της Κυριακής (ξημερώματα Δευτέρας, ώρα Ελλάδος), ζητώντας από συμμετέχοντες και τηλεθεατές να στηρίξουν τη χώρα του «με όποιο τρόπο μπορείτε».

«Ο πόλεμος. Ποιο είναι το ακριβώς αντίθετο της μουσικής; Η σιωπή των κατεστραμμένων πόλεων και των νεκρών», δήλωσε ο Ζελένσκι ο οποίος εμφανίστηκε στο βίντεο φορώντας το γνωστό χακί μπλουζάκι πριν εμφανιστεί στη σκηνή των Grammy για να τραγουδήσει ο Τζον Λέτζεντ μαζί με τους ουκρανούς καλλιτέχνες Μίκα Νιούτον και Λιούμπα Γιακιμτσούκτ.

Ο Ζελένσκι στο μήνυμα που απηύθυνε στην 64η τελετή των μουσικών βραβείων Grammy (REUTERS/Mario Anzuoni)

«Οι μουσικοί μας φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα αντί για σμόκιν. Τραγουδούν για τους τραυματίες στα νοσοκομεία, ακόμη και για αυτούς που δεν μπορούν να τους ακούσουν. Αλλά η μουσική ακούγεται ανεξαρτήτως συνθηκών», είπε μεταξύ άλλων ο ουκρανός πρόεδρος

08:00 Το πρωτοσέλιδο της γαλλικής Libération για τη σφαγή στη Μπούτσα: H βαρβαρότητα.

06:17 Τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από τη Σούμι, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

Είναι πολύ νωρίς για να κριθεί εάν η περιοχή απελευθερώθηκε, ανέφερε ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης της Σούμι, κατά το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, μεγάλος αριθμός ρώσων στρατιωτικών εντοπίστηκε στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα και αναφέρθηκαν επιθέσεις εναντίον αμάχων. Στρατιωτικά οχήματα μεταφέρθηκαν από το Κίεβο και την Τσερνίχιβ προς τη Ρωσία, και πλέον στην περιοχή είναι ορατά πολλά κατεστραμμένα άρματα μάχης και άλλος εξοπλισμός.

06:00 Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου της Δευτέρας αποτυπώνουν τη φρίκη και τον αποτροπιασμό της διεθνούς κοινότητας για όσα συνέβησαν στην Μπούτσα με τους δεκάδες αμάχους να έχουν εκτελεστεί και ενταφιαστεί σε ομαδικούς τάφους.

Ο Guardian: Τρόμος στη Μπούτσα – η Ρωσία κατηγρείται για βασανισμούς και σφαγές αμάχων

→Οι Times: Πολίτες «εκτελέστηκαν στους δρόμους»

H Daily Telegraph: Οι Σύμμαχοι θέλουν ο Πούτιν να βρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για θηριωδίες πολέμου

Η Daily Mirror: Η τελευταία θηριωδία του Πούτιν – Γενοκτονία

→ Οι Financial Times: Η Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζει νέες κυρώσεις καθώς υπάρχουν ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου

05:50 Η πόλη Τσερνίχιβ της βόρειας Ουκρανίας έχει καταστραφεί κατά το 70% εξαιτίας των ρωσικών επιθέσεων. Αυτό δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Βλαντισλάβ Ατροσένκο.

«Οι συνέπειες είναι φοβερές, όπως και στην Μπούτσα και στο Χάρκοβο και μάλλον και στη Μαριούπολη», είπε ο Ατροσένκο σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο. Μέρος των δηλώσεών του αναδημοσίευσε η εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα.

05:02 Δορυφορική φωτογραφία με τους ομαδικούς τάφους γύρω από τον ναό του Αγίου Ανδρέα στην Μπούτσα.

Οι ομαδικοί τάφοι διακρίνονται βορειοδυτικά της εκκλησίας (Satellite image 2022 Maxar Technologies/Handout via REUTERS)

02:54 Νέες εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη της Οδησσού, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νότια Ουκρανία, μετέδωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

!! 02:01 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι μπορεί να έρθουν στο φως κι άλλες «φρικαλεότητες», να αποκαλυφθούν «ακόμη περισσότεροι θάνατοι και εγκλήματα» στις περιοχές της χώρας του υπό ρωσικό έλεγχο.

«Διότι αυτή είναι φύση του ρωσικού στρατού που εισέβαλε στη χώρα μας. Είναι κτήνη που δεν ξέρουν άλλο τρόπο να δρουν», υποστήριξε σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του. Πρόσθεσε πως θέλει κάθε μητέρα ρώσου στρατιώτη να δει τα πτώματα των αμάχων στην Μπούτσα και αλλού.

«Τι έκαναν; Γιατί τους σκότωσαν; Τι έκανε ένας άμαχος που απλά οδηγούσε το ποδήλατό του;»

«Γιατί άμαχοι σε μια ειρηνική ουκρανική πόλη βασανίστηκαν μέχρι θανάτου; Γιατί στραγγάλισαν γυναίκες αφού τους έβγαλαν τραβώντας τους από τα αυτιά τα σκουλαρίκια; Πώς μπόρεσαν να βιάζουν γυναίκες και να τις σκοτώνουν μπροστά στα παιδιά τους; Να περιγελούν τα θύματά τους ακόμα και μετά τον θάνατό τους; Γιατί πάτησαν πτώματα με άρματα μάχης; Τι έκανε η Μπούτσα στη Ρωσία σας;».

02:22 Το Κρεμλίνο είπε ότι «αδύνατον» να απομονωθεί η Ρωσία στον σύγχρονο κόσμο, παρότι η χώρα βρίσκεται στο στόχαστρο δυτικών κυρώσεων άνευ προηγουμένου εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της στην Ουκρανία.

«Δεν μπορεί να υπάρξει απομόνωση της Ρωσίας, είναι τεχνολογικά αδύνατον στον σύγχρονο κόσμο», έκρινε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρώτο κανάλι της ρωσικής δημόσιας τηλεόρασης, αποσπάσματα της οποίας αναμεταδόθηκαν από ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Η Ρωσία είναι μεγαλύτερη (σε έκταση) από την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν σταματούν να πολλαπλασιάζονται από την έναρξη αυτής που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου.

«Όμως, αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να κάνουμε διάλογο, είτε το θέλουν πέραν του Ατλαντικού είτε όχι», εκτίμησε ο Πεσκόφ.

01:45 Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό προστέθηκε και αυτός στους ηγέτες του κόσμου που καταδίκασαν τις φρικαλεότητες στην Μπούτσα, αποδίδοντάς τες ευθέως στη Μόσχα. Ο Τριντό καταδίκασε τους «ειδεχθείς και φρικιαστικούς» φόνους αμάχων στην ουκρανική πόλη, προσάπτοντας την ευθύνη γι’ αυτούς στη Ρωσία.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τους φόνους αμάχων στην Ουκρανία, κινητοποιούμαστε για να λογοδοτήσει το ρωσικό καθεστώς», ανέφερε ο Τριντό μέσω Twitter.

«Οι υπεύθυνοι για αυτές τις ειδεχθείς και φρικιαστικές επιθέσεις θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

Ο καναδός πρωθυπουργός ήταν ο τελευταίος, ως τον επόμενο, ηγέτης της Δύσης που εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για όσα πιστεύεται ότι διέπραξαν ρώσοι στρατιώτες στη μαρτυρική αυτή πόλη στα περίχωρα του Κιέβου.

Η Ουκρανία και δυτικές χώρες κατηγόρησαν χθες Κυριακή τον ρωσικό στρατό πως διέπραξε εγκλήματα πολέμου μετά τον εντοπισμό ομαδικών τάφων αμάχων που «εκτελέστηκαν» στην Μπούτσα, κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Σχεδόν 300 πτώματα ενταφιάστηκαν σε ομαδικούς τάφους. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν τουλάχιστον 20 πτώματα με πολιτικά να κείτονται μόνο σε έναν δρόμο.

00:30 Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα χαρακτήρισε «ανεπαρκείς» τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Κουλέμπα εξήγησε πως είδε το προσχέδιο του σχεδιαζόμενου πέμπτου γύρου των τιμωρητικών μέτρων της ΕΕ και πρόσθεσε πως «ως έχει, είναι ανεπαρκής αντίδραση στο ρωσικό έγκλημα, στη ρωσική επίθεση».

«Πρέπει να ενισχυθούν», πρόσθεσε σε βίντεο που μεταδόθηκε μέσω Twitter.

Αξίωσε η Ευρώπη να προχωρήσει στην επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο και στον άνθρακα που εξάγει η Ρωσία, να κλείσουν τα ευρωπαϊκά λιμάνια στα ρωσικά πλοία και εμπορεύματα και να αποκλειστούν κι άλλες ρωσικές τράπεζες από το σύστημα διατραπεζικής επικοινωνίας SWIFT. Πρόσθεσε πως αναμένει να επιβληθούν τα ίδια μέτρα και από τους G7.

«Μετά τις εικόνες από την Μπούτσα, αναλογιζόμενος όλα τα δεινά (…) των ουκρανών αμάχων, δεν μπορώ πλέον να “καλώ” και να “ενθαρρύνω” ευγενικά, μπορώ μόνο να απαιτώ», είπε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

!! 00:22 «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ουσιαστικά ήδη χάσει τον πόλεμο», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας και Προστασίας Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ και, αναφερόμενος στις θηριωδίες που αποκαλύφθηκαν στην πόλη Μπούτσα μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, έκανε λόγο για «τρομερά πράγματα που συμβαίνουν εκεί» και ζήτησε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Απέρριψε ωστόσο εκ νέου ενδεχόμενο εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού φυσικού αέριου, αλλά προανήγγειλε απεξάρτηση από τον ρωσικό άνθρακα έως το τέλος του καλοκαιριού και από το ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του έτους.

«Ακολουθούμε μια στρατηγική απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, τον άνθρακα και το πετρέλαιο, αλλά όχι άμεσα (…) τα επόμενα βήματα αφορούν το πώς δεν θα εκτεθεί η ενεργειακή μας υποδομή στη ρωσική αυθαιρεσία, στα χέρια των ρώσων ιδιοκτητών, όπως η Gazprom και η Rosneft. Πρέπει αυτό να επιλυθεί, προκειμένου να είναι εγγυημένη η ασφάλεια εφοδιασμού – και για την Πολωνία. Πάνω σε αυτό εργαζόμαστε» είπε ο Χάμπεκ.

Νωρίτερα και ο Ολαφ Σολτς, καγκελάριος της Γερμανίας, είχε προαναγγείλει νέες κυρώσεις στη σκιά των όσων έγιναν στην Μπούτσα.

Ο Σολτς είπε ότι οι χώρες της Δύσης θα αποφασίσουν για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εντός των επόμενων ημερών, με αφορμή τις «ωμότητες» που διέπραξαν οι ρώσοι στρατιώτες.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και οι υποστηρικτές του «θα αισθανθούν τις συνέπειες» των πράξεών τους, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σολτς.

«Και θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε όπλα στην Ουκρανία, ώστε η χώρα να μπορεί να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή», πρόσθεσε.

00:05 Οπως αναμενόταν η Μόσχα επιχείρησε να βγει έξω από το κάδρο των ευθυνών για όσα συνέβησαν στην Μπούτσα.

Ζήτησε να συγκληθεί για τη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ώστε να συζητηθεί αυτό που περιέγραψε ως «προβοκάτσια των ουκρανών ριζοσπαστών» στην πόλη Μπούτσα.

«Υπό το πρίσμα της κραυγαλέας πρόκλησης ουκρανών ριζοσπαστών στην Μπούτσα, η Ρωσία ζήτησε να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» ανέφερε ο Ντμίτρι Πολάνσκι, ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη, σε ανάρτησή του στο Telegram.

Διαβάστε: Το έκτο Σαββατοκύριακο του πολέμου, όπως συνέβη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...