4109
Αμαχοι προσπαθούν να διασχίσουν μια κατεστραμμένη γέφυρα στον ποταμό Ιρπίν | REUTERS/Thomas Peter

Ολοκληρωτικός οικονομικός πόλεμος στον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2022, 06:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/03/2022, 22:45
Αμαχοι προσπαθούν να διασχίσουν μια κατεστραμμένη γέφυρα στον ποταμό Ιρπίν
|REUTERS/Thomas Peter

Ολοκληρωτικός οικονομικός πόλεμος στον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2022, 06:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/03/2022, 22:45

Ενώ οι βομβαρδισμοί των ουκρανικών πόλεων συνεχίστηκαν για μία ακόμα νύχτα, η Ρωσία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με έναν ολοκληρωτικό οικονομικό πόλεμο από σχεδόν όλον τον άλλον κόσμο. Ακόμα και εμβληματικές φίρμες, που είχαν κάνει την είσοδό τους στη Μόσχα πριν καν καταρρεύσει η Σοβιετική Ένωση αποχωρούν, οι ΗΠΑ και η Βρετανία επιβάλλουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ο Fitch εκτιμά ότι η χρεοκοπία είναι θέμα χρόνου. Θα αντέξει ο Βλαντίμιρ Πούτιν; Και πότε θα πέσει το Κίεβο;

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

22:45 Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της ρωσικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

22:38 Ανώτατος αξιωματούχος του Βατικανού καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση στη Μαριούπολη, χαρακτηρίζοντας την «απαράδεκτη».

Ο Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, είπε στους δημοσιογράφους: «Ο βομβαρδισμός ενός νοσοκομείου είναι απαράδεκτος. Δεν υπάρχουν λόγοι, δεν υπάρχουν κίνητρα για να γίνει αυτό».

22:18 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε στο Sky News ότι η χώρα του δεν μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας από μόνη της και είπε ότι τα έθνη πρέπει να δράσουν τώρα πριν είναι «πολύ αργά».

Μιλώντας μέσα στο γραφείο του στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, επανέλαβε την έκκλησή του προς τη Δύση να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Κατηγόρησε τις χώρες ότι είναι αναποφάσιστες στο θέμα του «κλεισίματος» των ουρανών ενάντια σε αυτό που αποκάλεσε «τους Ναζί» – και είπε για τα δυτικά έθνη: «Δεν μπορείς να αποφασίσεις να κλείσεις ή να μην κλείσεις… δεν μπορείς να αποφασίσεις . Αν είσαι ενωμένος ενάντια στους Ναζί και αυτόν τον τρόμο, πρέπει να κλείσεις. Μην περιμένεις να σε ρωτήσω πολλές φορές, ένα εκατομμύριο φορές. Κλείσε τον ουρανό. Κλείστε τον ουρανό και σταματήστε τους βομβαρδισμούς».

21:31 Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στην Αττάλεια για να έχει συνάντηση με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο Reuters.

21:23 Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν καταστρέψει 974 ουκρανικά άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο ανέφερε ότι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν επίσης 97 drones.

! 20:56 Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιεί το οπλικό σύστημα TOS-1A, το οποίο αξιοποιεί τη δύναμη των θερμοβαρικών πυραύλων, δήλωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αυτό συνδυάζει ένα σύστημα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης με θερμοβαρικά βλήματα για τη δημιουργία εμπρηστικών και εκρηκτικών εφέ», προσθέτουν οι Βρετανοί.

Φτάνοντας στον στόχο, το βλήμα εκρήγνυται από ένα μικρό γέμισμα και ψεκάζει εύφλεκτα υλικά σε έκταση μερικών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Αργότερα, μετά από μερικά δευτερόλεπτα, αυτό το σύννεφο εκρήγνυται με τη χρήση ενός δεύτερου πυροκροτητή.

20:22 Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό ότι έπληξε τις γραμμές ηλεκτροδότησης και έναν υποσταθμό που τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη προβοκάτσια», μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

19:40 Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενδείξεις ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν μη κατευθυνόμενες βόμβες στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Πρόκειται για βόμβες ελεύθερης πτώσης ή «ανόητες βόμβες» (dumb bombs) – για να τονιστεί η αντίθεση με τις λεγόμενες «έξυπνες βόμβες».

«Έχουμε ενδείξεις ότι οι Ρώσοι ρίχνουν πράγματι κάποιες ανόητες βόμβες», δήλωσε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος — ο οποίος δεν κατονομάζεται — συμπληρώνοντας ότι οι ΗΠΑ παρατηρούν «εκτεταμένες καταστροφές σε αστικές υποδομές και αυξημένες απώλειες αμάχων».

Τα σχόλια έγιναν αφότου η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βομβάρδισε ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη, ενώ η Μόσχα διαψεύδει πως εξαπολύει επιθέσεις κατά αμάχων.

18:30 Ο Μικαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέβασε στο Twitter ένα ακόμα βίντεο από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου της Μαριούπολης.

«Η Μαριούπολη σβήνεται από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Σημειώθηκε απευθείας πλήγμα σε μαιευτήριο. Γυναίκες και παιδιά βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Αντί για νέες ζωές – θάνατοι. Δεν θα είναι αρκετό να κλείσουμε τον ουρανό της Ουκρανίας από πυραύλους; Δεν είναι επιχείρημα για να σταματήσει ο φόνος;» τόνισε ο Ποντόλιακ.

17:55 Το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει επαληθεύσει 1.424 απώλειες αμάχων από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία πριν από δύο εβδομάδες – 516 σκοτώθηκαν και 908 τραυματίστηκαν.

Η Υπηρεσία αναφέρει ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι σημαντικά μεγαλύτερος.

! 17:40 Για θηριωδία στη Μαριούπολη με βομβαρδισμό παιδιατρικού νοσοκομείου έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Μαριούπολη. Άμεσο χτύπημα των ρωσικών στρατευμάτων στο μαιευτήριο. Άνθρωποι, παιδιά είναι κάτω από τα συντρίμμια. Θηριωδία! Για πόσο ακόμη ο κόσμος θα είναι συνένοχος που αγνοεί τον τρόμο; Κλείστε τον ουρανό τώρα! Σταματήστε τις δολοφονίες! Έχεις δύναμη αλλά φαίνεται να χάνεις την ανθρωπιά», τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

17:09 Ένα νοσοκομείο παίδων καταστράφηκε ολοσχερώς από ρωσικούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα τον δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, Μάνουελ Σκβάλμ.

«Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έριξαν πολλές βόμβες στο νοσοκομείο παίδων. Η καταστροφή είναι κολοσσιαία», ανέφερε.

Σύμφωνα με το SkyNews, δεν έγινε αμέσως σαφές εάν υπήρξαν θύματα.

16:40 Η Κλασσική Συμφωνική Ορχήστρα του Κιέβου συγκεντρώθηκε σήμερα στην πλατεία Μαϊντάν, με στόχο την ανάταση του ηθικού όσων παρέμειναν στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το Κίεβο, οι μουσικοί -υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Χέρμαν Μακαρένκο- έπαιξαν έργα Ουκρανών και Ευρωπαίων συνθετών, καθώς και τον εθνικό ύμνο της χώρας, μπροστά σε δεκάδες περαστικούς, αλλά και σε χιλιάδες τηλεθεατές.

Η Ορχήστρα έπαιξε επίσης ένα απόσπασμα από την «Ωδή στη Χαρά» του Μπετόβεν, στην οποία βασίζεται ο ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης – ένα μήνυμα των Ουκρανών να πλησιάσουν περαιτέρω την Ευρώπη.

16:11 Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Νταβός της Ελβετίας από τις 22 έως τις 26 Μαΐου, αποφάσισε να «παγώσει» τις σχέσεις του με τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη, διευκρινίζοντας ότι δεν θα έχει καμία σχέση με πρόσωπα ή οντότητες που στοχοθετούνται από κυρώσεις.

«Ύστερα από την καταδίκη της εν εξελίξει επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Φόρουμ συμμορφώνεται με τις διεθνείς κυρώσεις που είναι σε εξέλιξη», δήλωσαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Γαλλικό Πρακτορείο οι διοργανωτές της εκδήλωσης που είναι γνωστή ως Φόρουμ του Νταβός.

15:39 Η διακοπή της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ «δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια», ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής ενέργειας (IAEA), η οποία ενημερώθηκε από τις ουκρανικές αρχές για το πρόβλημα της διακοπής της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας.

Δεδομένου του χρόνου που έχει περάσει από το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ του 1986, «το θερμικό φορτίο της πισίνας εναπόθεσης του χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου και ο όγκος του ύδατος ψύξης είναι ικανά για να διασφαλίσουν την απελευθέρωση της θερμότητας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», εξηγεί στο Twitter η IAEA.

14:48 Συνεχίζεται κανονικά η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και η θέρμανση, ενώ οι τηλεφωνικές συνδέσεις λειτουργούν κανονικά, στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα ο αντιδήμαρχος της πρωτεύουσας της Ουκρανίας Μίκολα Ποβορόζνικ σε τηλεοπτικά δίκτυα.

Οι αρχές ελπίζουν να απομακρύνουν πολύ περισσότερους ανθρώπους από τις κοινότητες που βομβαρδίζονται της Ιρπίν, Μπούτσα και Χοστόμελ στην περιφέρεια του Κιέβου.

«Εχουμε μέρη για να στεγάσουμε (πρόσφυγες), έχουμε τρένα για να στείλουμε κόσμο στα δυτικά», πρόσθεσε, σημειώνοντας όμως ότι δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπορέσουν να βοηθήσουν οι αρχές να φύγουν.

14:42 Το δίκτυο Discovery ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τη μετάδοση των καναλιών και των υπηρεσιών του στη Ρωσία, καθώς έρχεται να προστεθεί σε έναν αυξανόμενο αριθμό επιχειρήσεων που αποχωρούν από τη χώρα ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Δεκαπέντε από τα σήματα της Discovery Inc, όπως HGTV, Animal Planet, TLC και Eurosport, διανέμονται μέσω της Media Alliance, μιας κοινοπραξίας με τον ρωσικό όμιλο National Media Group.

14:16 Η εμβληματική Τζόαν Μπαέζ σε ένα μήνυμά της υπέρ του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

 13:55 Ο Μιχαήλ Μισούστιν, πρωθυπουργός της Ρωσίας, δήλωσε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα δημητριακά στην εγχώρια αγορά ώστε να εξασφαλιστεί το ψωμί του ρωσικού λαού. Προανήγγειλε επίσης ότι θα υπάρξει λίστα με αγαθά των οποίων θα απαγορεύεται η εξαγωγή –δεν είπε ποια αγαθά.

13:41 Η ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και των συστημάτων ασφαλείας του έχει διακοπεί «πλήρως» εξαιτίας των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών, ανακοίνωσε η εταιρεία Ukrenergo, διαχειρίστρια του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Ραδιενεργές ουσίες είναι πιθανόν να διαφύγουν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, επειδή το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί να ψυχθεί μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε από την πλευρά της η ουκρανική κρατική εταιρεία Energoatom, διαχειρίστρια των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας.

!! 13:35 Το Κρεμλίνο κατήγγειλε τον «οικονομικό πόλεμο» που κηρύχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Ρωσία μετά την ανακοίνωση από την Ουάσινγκτον ενός εμπάργκο στις αμερικανικές εισαγωγές πετρελαίου και αερίου, μεταξύ άλλων κυρώσεων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία και διεξάγουν αυτό τον πόλεμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Από το Κρεμλίνο διευκρίνισαν ότι για να υπάρξει συμβιβασμός με το Κίεβο πρέπει το τελευταίο να αναγνωρίσει το Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ ως ανεξάρτητες δημοκρατίες και την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος.

!! 13:11 Σε νέο του μήνυμα προς τον ουκρανικό λαό αλλά και τη διεθνή κοινότητα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι κατά τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, η Ουκρανία έδειξε ότι δεν θα παραδοθεί. Ο ουκρανός πρόεδρος τόνισε επίσης ότι ο κίνδυνος βρίσκεται στο «ανώτατο επίπεδο».

«Είναι το ανθρωπιστικό καθήκον του κόσμου να μας σώσει», είπε ο 43χρονος Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι οι ξένοι εταίροι θα είναι υπεύθυνοι για μια ανθρωπιστική καταστροφή εάν δεν πάρουν την απόφαση για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

«Δεν είναι παιχνίδι πινγκ πογνκ, είναι οι ζωές μας. Στείλτε αεροπλάνα», τόνισε, για να στηλιτεύσει το γεγονός ότι μόνο η Πολωνία ανταποκρίθηκε στο εν λόγω αίτημα.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι χρειάζεται ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων.

12:44 Για επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία έκανε λόγο ο Πάολο Τζεντιλόνι, Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ιταλός αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι «αυτή η κρίση θα αποδυναμώσει την ανάπτυξή μας» και συμπλήρωσε ότι οι προβλέψεις που παρουσιάστηκαν πριν από έναν μήνα «εκτιμούσαν ανάπτυξη 4% για φέτος. Πιστεύω θα έχουμε μία πιο αρνητική κατάσταση και εκτός από την αποδυνάμωση της ανάπτυξης πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε διαταραχή στις αλυσίδες παραγωγής μας και στις συνέπειες για δουλειές».

«Αλλά χρειάζεται να παρέμβουμε, χρειαζόμαστε δράση για να αποφύγουμε το γεγονός η ανάκαμψη να εκτροχιαστεί εντελώς και να αποφύγουμε την αύξηση αποκλίσεων μεταξύ κρατών-μελών», προσέθεσε.

12:27  Η Heineken ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία.

Η ολλανδική εταιρεία δήλωσε ότι θα σταματήσει τις πωλήσεις, την παραγωγή και τη διαφήμιση της μπίρας Heineken στη χώρα.

Επιπλέον, θα προβεί άμεσα σε βήματα για να αποκλείσει τη Ρωσία από τις ευρύτερες δραστηριότητές της, ενώ είπε ότι δεν θα «δέχεται πλέον κανένα καθαρό οικονομικό όφελος που προέρχεται από τις ρωσικές δραστηριότητές μας».

!! 12:09 Η Ρωσία θα επιτύχει τον στόχο να διασφαλίσει ένα ουδέτερο καθεστώς στην Ουκρανία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η ίδια τόνισε ότι θα ήταν καλύτερο αν οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία επιτυγχάνονταν μέσω διαλόγου και έκανε λόγο για «κάποια πρόοδο» στις συνομιλίες.

Κατά την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, οι στόχοι της Μόσχας δεν περιλαμβάνουν την ανατροπή της κυβέρνησης του Κιέβου και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ωστόσο η ίδια ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από ένα στρατιωτικό βιολογικό πρόγραμμα των Ουκρανών.

12:05 Η Γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκαν από το COREPER II (πρέσβεις των 27 κρατών-μελών) η επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Όσον αφορά στη Λευκορωσία, οι «27» συμφώνησαν να αποσυνδέσουν τρεις τράπεζες της χώρας από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα SWIFT.

Οσον αφορά τη Ρωσία, οι «27» ενέκριναν κυρώσεις που στοχεύουν τον ναυτιλιακό τομέα και τα κρυπτονομίσματα. Επίσης, προστίθενται κι άλλα ονόματα Ρώσων ηγετών και ολιγαρχών, καθώς και μέλη των οικογενειών τους, στη μαύρη λίστα με τις κυρώσεις. Επιπλέον, προστίθενται κι άλλα προϊόντα τεχνολογίας και άλλα αγαθά, στη λίστα των προϊόντων που απαγορεύεται να εξαχθούν στη Ρωσία.

11:31 Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην κατάσχεση ενός αεροπλάνου που συνδέεται με έναν ρώσο δισεκατομμυριούχο, στο πλαίσιο νέων κυρώσεων στις αερομεταφορές που δίνουν στις αρχές την εξουσία να κρατούν οποιοδήποτε ρωσικό αεροσκάφος και να απαγορεύουν εξαγωγές στη Ρωσία αγαθών που σχετίζονται με την αεροπορία ή το διάστημα. ρετανική κυβερνητική πηγή διευκρίνισε πως το ιδιωτικό τζετ συνδέεται με τον Γιουτζίν Σβίντλερ, έναν δισεκατομμυριούχο επιχειρηματικό συνεργάτη του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, του ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι. Δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τον Σβίντλερ για να σχολιάσει.

11:04 Η ΕΕ έχει αγοράσει αρκετό υγροποιημένο φυσικό αέριο ώστε να μην εξαρτάται από τις ρωσικές εισαγωγές ως το τέλος του χειμώνα, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν πρόσθεσε, στις δηλώσεις που έκανε στο τηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας ARD, ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να προκαλέσουν τον μέγιστο αντίκτυπο στη Μόσχα, ενώ προκαλούν την ελάχιστη δυνατή ζημία στις δυτικές οικονομίες.

10:28 Η Ουκρανία θα προσπαθήσει να απομακρύνει αμάχους μέσω έξι «ανθρωπιστικών διαδρόμων» που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ άλλων και από τη νότια πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Η Βερεστσούκ ανέφερε σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή της πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συμφώνησαν να σταματήσουν το πυρ στις περιοχές αυτές από τις 9 π.μ. ως τις 9 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και κάλεσαν τις ρωσικές δυνάμεις να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για τοπικές εκεχειρίες.

10:02 Ο αμερικανικός εκδοτικός όμιλος Conde Nast ανακοίνωσε πως, εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία, σταματά τις επιχειρήσεις του στη Ρωσία, όπου εδώ και πάνω από 20 χρόνια εκδίδει κυρίως τη ρωσική έκδοση του διάσημου περιοδικού μόδας Vogue.

«Αποφασίσαμε να αναστείλουμε προς το παρόν όλες τις εκδοτικές επιχειρήσεις μας με την Conde Nast Ρωσίας», έγραψε ο επικεφαλής του ομίλου Ρότζερ Λιντς σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο.

«Αισθανόμαστε σοκ και φρίκη για την παράλογη βία και την τραγική ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία (…) Έχει πρωταρχική σημασία να είμαστε σε θέση να παράγουμε το περιεχόμενό μας χωρίς κίνδυνο για την ασφάλεια του προσωπικού μας», εξήγησε αναφερόμενος «στην πρόσφατη υιοθέτηση από τη ρωσική κυβέρνηση νέων νόμων περί λογοκρισίας που μας εμποδίζουν πλέον να το κάνουμε».

09:37 Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι έπεσαν στα χέρια του άκρως απόρρητα έγγραφα που αποδεικνύουν, κατ’ αυτό, ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας ετοιμαζόταν να εξαπολύσει επίθεση μέσα στον Μάρτιο εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονμπάς. Το υπουργείο δημοσιοποίησε έξι σελίδες των εγγράφων, που είναι συνταγμένα στα ουκρανικά και μοιάζουν αναφέρονται στις προετοιμασίες μονάδων για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς. Το Reuters τόνισε πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο την αυθεντικότητα και το περιεχόμενο των εγγράφων.

09:23 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχέδιο Εξι Σημείων για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ενέργεια.

!! 09:12 Η κυβέρνηση της Ουκρανίας απαγόρευσε τις εξαγωγές σίκαλης, κριθαριού, φαγόπυρου, κεχριού, ζάχαρης, αλατιού και κρέατος ως το τέλος του έτους, σύμφωνα με απόφαση του ουκρανικού υπουργικού συμβουλίου που δημοσιεύτηκε νωρίς την Τετάρτη.

08:55 Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN) ανακοίνωσε ότι δεν θα κάνει νέες συνεργασίες με ρωσικούς επιστημονικούς φορείς μετά από σχετικό αίτημα Ουκρανών επιστημόνων, ως απάντηση στην εισβολή της Ουκρανίας στη Ρωσία. Είναι η πρώτη σοβαρή ένδειξη ότι ακόμη και ένα πεδίο όπως η Επιστήμη και Τεχνολογία, όπου η διεθνής επιστημονική συνεργασία αποτελεί κοινό τόπο, συχνά με ρωσική συμμετοχή, απειλείται πλέον λόγω του πολέμου.

08:10 Η γαλλική εταιρεία Dassault Systèmes ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε νέα επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρωσία και στη Λευκορωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» στον «ουκρανικό λαό», αναφέρει ανακοίνωσή της.

«Η Dassault Systèmes αποφάσισε να αναστείλει κάθε νέα δραστηριότητα στη Ρωσία και στη Λευκορωσία», κάτι «που θα εφαρμοστεί αυτή την εβδομάδα», κατά το δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

!! 07:35 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα ταξιδέψει εντός της ημέρας στην Τουρκία, όπου θα έχει επαφές με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα τις υπηρεσίες του.

06:33 Στην καταστροφή γεφυρών έχει προχωρήσει ο ουκρανικός στρατός προκειμένου να εμποδίσει την προέλαση των Ρώσων. Σύμφωνα με το Κίεβο οι καταστροφές σε υποδομές έως τώρα αποτιμώνται σε 10 δισ. δολάρια.

Δορυφορική φωτογραφία δείχνει την κατεστραμμένη γέφυρα στον ποταμό Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο (Satellite image ©2022 Maxar Technologies/Handout via REUTERS)

06:02 Ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας, Κοΐτσι Χαγκιούντα, δήλωσε ότι το Τόκιο θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσύρει τη συμμετοχή του στα «έργα της Σαχαλίνης» –αναφερόμενος σε μεγάλα ενεργειακά κοιτάσματα στο ρωσικό νησί Σαχαλίνη– εάν αυτό θα συνέβαλε να σταματήσει η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

05:51 Η Τζίνα Ραϊμόντο, υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, δήλωσε στους New York Times ότι οι κινεζικές εταιρείες που συνεργάζονται με τη Ρωσία μπορεί να υποστούν συνέπειες και να αποκλειστούν από την αμερικανική αγορά. Η υπουργός εξήγησε ότι σε περίπτωση που αψηφήσουν το εμπάργκο που επεβλήθηκε στη Μόσχα, οι κινεζικές εταιρείες δεν θα έχουν πρόσβαση σε αμερικανική τεχνολογία και λογισμικό που χρειάζονται για να παράγουν τα προϊόντα τους.

05:39 Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Γκραντ Σαπς, διεμήνυσε ότι οποιοδήποτε ρωσικό αεροσκάφος εισέρχεται στον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου θα θεωρείται πλέον πως διαπράττει «ποινικό αδίκημα».

«Έκανα ποινικό αδίκημα οποιοδήποτε ρωσικό αεροσκάφος να εισέρχεται στον εναέριο χώρο του ΗΒ και τώρα η κυβέρνηση της αυτής μεγαλειότητος θα μπορεί να συλλαμβάνει τα αεροπλάνα αυτά», ανέφερε ο υπουργός μέσω Twitter.

!! 05:19 Τα συστήματα που επιτρέπουν τον εξ αποστάσεως έλεγχο των πυρηνικών υλικών στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας έχουν πάψει να μεταδίδουν δεδομένα στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ανακοίνωσε ο θεσμός, που προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

04:46 Η ισοτιμία ρούβλι – δολάριο ΗΠΑ ανήλθε σε 130,00, καθώς το ρωσικό εθνικό νόμισμα «συνήλθε» μερικώς από το αρνητικό ρεκόρ της Δευτέρας που ήταν 155,00 ρούβλια για ένα δολάριο. Η άνοδος αποδίδεται στην απροθυμία της Γερμανίας και της Νοτίου Κορέας να επιβάλλουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ακολουθώντας τις ΗΠΑ.

04:33 Η πώληση ξένων νομισμάτων αναστέλλεται στη Ρωσία ως την 9η Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας που πλήττεται από κυρώσεις άνευ προηγουμένου από τη Δύση εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία.

Μεταξύ της 9ης Μαρτίου και της 9ης Σεπτεμβρίου 2022, «οι τράπεζες δεν θα μπορούν να πωλούν ξένα νομίσματα στους πολίτες», ανέφερε ανακοίνωση Τύπου της κεντρικής τράπεζας, προσθέτοντας πάντως ότι οι Ρώσοι θα μπορούν να ανταλλάσσουν ξένα νομίσματα με ρούβλια κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής «ανεξαρτήτως χρονικής στιγμής και ποσού».

Η εκταμίευση ρευστού από λογαριασμούς σε ξένο νόμισμα στις ρωσικές τράπεζες θα περιοριστεί εξάλλου στις 10.000 δολάρια ΗΠΑ ως την 9η Σεπτεμβρίου· το υπόλοιπο ποσό δεν θα μπορεί να αναληφθεί παρά μόνο σε ρούβλια βάσει της τρέχουσας ισοτιμίας.

04:02 Οι πρώτοι άμαχοι που απομακρύνθηκαν μέσω των λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων από την Σούμι, 350 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κιέβου, έφθασαν «με ασφάλεια» σε κεντρική περιοχή της χώρας, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ουκρανικής προεδρίας.

«Καλή είδηση, οι άμαχοι απομακρύνθηκαν από τη Σούμι. Η πρώτη οχηματοπομπή 22 λεωφορείων έφθασε στην (πόλη) Πολτάβα», νοτιοανατολικά του Κιέβου, ενημέρωσε ο Κιρίλο Τιμοσένκο μέσω Telegram.

«1.100 ξένοι φοιτητές θα συνεχίσουν σιδηροδρομικώς προς τη Λβιβ. Επί του παρόντος όλοι είναι ασφαλείς, τους μοιράστηκαν τρόφιμα», συνέχισε.

Μια δεύτερη οχηματοπομπή, αποτελούμενη από 39 λεωφορεία με άμαχους, ήταν καθ’ οδόν και «βρίσκεται ήδη στην περιφέρεια» της πόλης αυτής, συνέχισε. «Πρόκειται για παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους, ξένους φοιτητές». Μπορούν «να μείνουν στην Πολτάβα ή να συνεχίσουν προς τη Λβιβ», δυτικά, έγραψε.

!! 02:58 Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε εκ νέου το αξιόχρεο της Ρωσίας τονίζοντας ότι η απόφασή του αυτή αντανακλά την εκτίμηση πως ο κίνδυνος η Μόσχα να κηρύξει στάση πληρωμών του δημόσιου χρέους της είναι «άμεσος».

Οπως και οι άλλοι δύο λεγόμενοι «μεγάλοι» οίκοι αξιολόγησης (Standard & Poors Global Ratings και Moody’s), ο Fitch είχε ήδη τοποθετήσει στις αρχές Μαρτίου το μακροπρόθεσμο χρέος της Ρωσίας στην κατηγορία αυτών που ενδέχεται να πάψουν να εξυπηρετούνται, εν μέσω της επιβολής αλλεπάλληλων οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση στη Μόσχα λόγω της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.

O Fitch υποβάθμισε ακόμη περισσότερο τη Ρωσία, από τη βαθμίδα «B» στη «C», κάνοντας λόγο για «εξελίξεις που υπονόμευσαν περαιτέρω» τη βούληση της Μόσχας να συνεχίσει «να αποπληρώνει το δημόσιο χρέος της».

Αιτιολογώντας αυτή την απόφαση, ο Fitch επικαλείται προεδρικό διάταγμα που υπογράφτηκε την 5η Μαρτίου και μπορεί να επιτρέψει η Ρωσία να αποπληρώνει τους πιστωτές της σε συγκεκριμένες χώρες με ρούβλια, όχι με ξένο νόμισμα.

01:11 Η υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ, δήλωσε ότι πιστεύει πως ο πόλεμος θα τελειώσει «όταν ο Πούτιν συνειδητοποιήσει ότι αυτή η περιπέτεια έχει θέσει τη δική του ηγεσία σε κίνδυνο, με τον δικό του στρατό, με τους δικούς του ανθρώπους, αιμορραγεί τις ζωές του λαού της Ρωσίας, του στρατού της Ρωσίας και του μέλλοντός τους με βάση τη δική του ματαιοδοξία».

Μιλώντας σε ακρόαση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, είπε ότι ο Πούτιν «θα πρέπει να αλλάξει πορεία, διαφορετικά ο ρωσικός λαός θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του».

«Αλλά από την προοπτική των ΗΠΑ, ο τελικός σκοπός είναι η στρατηγική ήττα του προέδρου Πούτιν σε αυτή την περιπέτεια», τόνισε.

Ερωτηθείσα τι ώθησε τον Πούτιν να εισβάλει τώρα, είπε ότι μια τέτοια ερώτηση θα έπρεπε να απευθύνεται στον Ρώσο ηγέτη, αλλά πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι «με τα χρόνια, η αυτοκρατορική φιλοδοξία του Πούτιν έχει αυξηθεί και είναι δυσαρεστημένος με τα τελευταία 30 χρόνια της Ρωσίας. Λαχταρούσε για αρκετό καιρό να είναι ο τύπος που θα βοηθήσει στην αναδημιουργία της Σοβιετικής Ένωσης, η πτώση της οποίας -είχε είπε- ήταν μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του 20ού αιώνα».

00:37 H Starbucks, κολοσσός του καφέ, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη δραστηριότητά της και την αποστολή προϊόντων της στη Ρωσία, εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία. O Κέβιν Τζόνσον, αφεντικό της εταιρείας, είπε ότι θα υπάρξει στήριξη στους περίπου 2.000 συνεργάτες της που ζουν από τα Starbucks στη Ρωσία.

00:19 Η Coca-Cola Co και η PepsiCo Inc ανακοίνωσαν πως αναστέλλουν τις πωλήσεις των αναψυκτικών τους στη Ρωσία, με τους δύο κολοσσούς να προστίθενται στη μακρά λίστα επιχειρήσεων της Δύσης που «παγώνουν» τις δραστηριότητές τους στη χώρα αυτή μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, η Coca-Cola ανακοίνωσε πως αναστέλλει όλες τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, αναφέροντας σε μια λιτή ανακοίνωση ότι «θα συνεχίσει να αξιολογεί την κατάσταση και τις εξελίξεις».

Από την πλευρά της, η PepsiCo ανακοίνωσε πως αναστέλλει την πώληση αναψυκτικών στη Ρωσία, αλλά θα συνεχίσει να διαθέτει στη ρωσική αγορά γαλακτοκομικά προϊόντα και βρεφικό γάλα σε σκόνη.

Νωρίτερα, η αλυσίδα McDonald’s Corp είχε ανακοινώσει πως κλείνει προσωρινά τα 847 εστιατόριά της στη Ρωσία.

00:03 Δύο νεκροί είναι ο απολογισμός βομβαρδισμού κτιρίου κοντά στο Χάρκοβο, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στις 19:05 στο χωριό Ντίνετς (…) οβίδα έπληξε οίκημα με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να βρουν τον θάνατο (μεταξύ αυτών ένα 7χρονο παιδί). Ένα άτομο ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα, υπογραμμίζεται.

Τουλάχιστον 27 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο σε επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας, ο Σέρχι Μπολβίνοφ.

Στο στόχαστρο ρωσικής αεροπορικής επιδρομής στο Ζιτόμιρ της βορειοδυτικής Ουκρανίας βρέθηκαν ένα εργοστάσιο και μία δομή φιλοξενίας βετεράνων πολέμου, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

«Απλοί κάτοικοι της πόλης διέμεναν σε αυτήν τη δομή εδώ και 20 χρόνια. Ήταν κυρίως συνταξιούχοι, βετεράνοι του σοβιετικού στρατού», δήλωσε ο Σέρχι Σουχόμλιν, ο οποίος σημείωσε πως δεν γνωρίζει αν υπάρχουν θύματα ή τραυματίες από τον βομβαρδισμό.

00:01 Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «είναι πολύ περισσότερο προχωρημένες» από όσο πιστεύεται, ανέφερε η Jerusalem Post που σημείωσε ότι η Μόσχα έχει φτάσει στο σημείο να καταθέσει μια τελική πρόταση, την οποία πρέπει να αποδεχτεί ή να απορρίψει ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η διπλωματία του ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ, του μόνου ηγέτη που συνομίλησε διά ζώσης με τον Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρείται κλειδί για τη λύση.

⊕ Διαβάστε: Η 13η ημέρα του πολέμου, όπως συνέβη, λεπτό προς λεπτό

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...