679
Η μεγαλύτερη συγκέντρωση έγινε στο Μινσκ, την Κυριακή | REUTERS

Λευκορωσία: Ετοιμος να «μοιραστεί» την εξουσία δηλώνει ο Λουκασένκο μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2020, 12:33
Η μεγαλύτερη συγκέντρωση έγινε στο Μινσκ, την Κυριακή
|REUTERS

Λευκορωσία: Ετοιμος να «μοιραστεί» την εξουσία δηλώνει ο Λουκασένκο μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2020, 12:33

Εκρηκτική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στη Λευκορωσία, όπου συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις κατά του «ισόβιου» προέδρου, Αλεξάντρ Λουκασένκο, που έχει εκλεγεί στην εξουσία για έξι συνεχείς θητείες.

Τη Δευτέρα, ο Λουκασένκο δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μοιραστεί την εξουσία, τη στιγμή που η ηγέτις της αντιπολίτευσης διαμήνυσε από τη Λιθουανία, όπου έχει καταφύγει, ότι είναι έτοιμη να ηγηθεί της χώρας, ενώ οι Ρώσοι παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία τα τεκταινόμενα στη γειτονική τους χώρα και προειδοποιούν ότι μπορούν να προσφέρουν στρατιωτική στήριξη υπέρ του λευκορώσου προέδρου, αν τους ζητηθεί.

«Διατεθειμένος να μοιραστεί την εξουσία» και να αλλάξει το Σύνταγμα, αλλά όχι υπό την πίεση των διαδηλωτών και χωρίς νέες εκλογές, δήλωσε τη Δευτέρα, ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος της Λευκορωσίας.

«Δεν θα πρέπει ποτέ να περιμένετε να κάνω κάτι υπό πίεση», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο.

«Αυτές (οι νέες εκλογές) δεν θα γίνουν», υπογράμμισε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλείται το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Belta, ενώ άλλα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο ισχυρός άνδρας της χώρας δήλωσε ενώπιον εργατών ότι δεν θα γίνουν νέες εκλογές «μέχρι να τον σκοτώσουν».

Ο Λουκασένκο σημείωσε επίσης ότι ήδη γίνεται εργασία για πιθανές αλλαγές στο Σύνταγμα, με τις οποίες θα μπορούσε να γίνει αναδιανομή της εξουσίας.

Διαδηλώσεις γίνονται τη Δευτέρα μπροστά σε πολλά εργοστάσια και την έδρα της δημόσιας τηλεόρασης στο Μινσκ, κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης, η οποία προκήρυξε γενική απεργία.

Διαδηλωτές με τη λευκή και κόκκινη σημαία της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν κυρίως μπροστά από εργοστάσιο βαρέων οχημάτων στο οποίο ο Λουκασένκο έφτασε σήμερα με ελικόπτερο, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.

Χιλιάδες εργαζόμενοι κάνουν επίσης στάση εργασίας σε εργοστάσιο τρακτέρ στο Μινσκ, όπως δήλωσαν κάποιοι από αυτούς στο AFP.

Τιχανόφσκαγια: «Ετοιμη να ηγηθώ της χώρας»

Στο μεταξύ, «έτοιμη να ηγηθεί της Λευκορωσίας» δήλωσε η ηγέτις της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία, φοβούμενη για τη ζωή της, διέφυγε στη Λιθουανία μετά τις εκλογές της 9ης Αυγούστου.

Η Τιχανόφσκαγια ζήτησε τη δημιουργία ενός νομικού μηχανισμού για να διασφαλιστεί ότι θα μπορέσουν να διεξαχθούν νέες, δίκαιες προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια απευθύνεται στον λαό της Λευκορωσίας από τη Λιθουανία – Sviatlana Tsikhanouskaya Headquarters/Handout via REUTERS

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της από τη Λιθουανία, η Τιχανόφσκαγια κάλεσε επίσης τους αξιωματικούς των δυνάμεων ασφαλείας και επιβολής του νόμου να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση, λέγοντας ότι έτσι «θα συγχωρεθεί το παρελθόν τους».

Το βίντεο αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα μια μέρα μετά τη συγκέντρωση στο Μινσκ χιλιάδων πολιτών, που φώναζαν «παραιτήσου», στη μεγαλύτερη κινητοποίηση που έχει γίνει κατά της επανεκλογής του Λουκασένκο στην προεδρία, με νοθεία, όπως καταγγέλλουν οι διαδηλωτές.

Αυτός αρνείται ότι έχασε τις εκλογές, επικαλούμενος τα επίσημα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία συγκεντρώνει ποσοστό λίγο πάνω από το 80% των ψήφων.

«Είμαι έτοιμη να πάρω την ευθύνη και να ενεργήσω ως εθνική ηγέτις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», δήλωσε η Τιχανόφσκαγια, σημειώνοντας ότι έχει ζωτική σημασία να αξιοποιηθεί στο έπακρο η ορμή που υπάρχει έπειτα από μια εβδομάδα κινητοποιήσεων.

Η πρώην καθηγήτρια αγγλικών έγινε η κεντρική μορφή της αντιπολίτευσης κατά του Λουκασένκο, όταν ανέλαβε δράση μετά τη φυλάκιση του ακτιβιστή συζύγου της.

Την περασμένη εβδομάδα διέφυγε στη Λιθουανία, για την ασφάλεια τη δική της και των παιδιών της και με βίντεο καλούσε τους πολίτες να συνεχίσουν τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις στη Λευκορωσία εξαπλώθηκαν σε τμήματα της κοινωνίας που συνήθως θεωρούνταν πιστά στον πρόεδρο, καθώς εργάτες μεγάλων κρατικών εργοστασίων πραγματοποίησαν απεργιακές κινητοποιήσεις και κάποιοι αστυνομικοί και δημοσιογράφοι κρατικών μέσων υποστήριξαν τους διαδηλωτές.

Στήριξη στον Λουκασένκο από τον Πούτιν

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν προτίθεται να βοηθήσει τη Λευκορωσία στο πλαίσιο ενός συλλογικού στρατιωτικού συμφώνου, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, και ότι ασκούνται πιέσεις από το εξωτερικό στη χώρα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει από ποιους.

Η Ρωσία παρακολουθεί στενά την κατάσταση, καθώς η Λευκορωσία φιλοξενεί αγωγούς, από τους οποίους μεταφέρονται καύσιμα που εξάγει η Μόσχα στη Δύση, και θεωρείται επίσης μια ουδέτερη ζώνη απέναντι στο ΝΑΤΟ.

Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε ότι έχει τη στήριξη του Βλαντίμιρ Πούτιν, για τις ταραχές στη χώρα, ο οποίος του υποσχέθηκε ότι, αν χρειαστεί, θα βοηθήσει να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...