280
Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια ανήσυχη στη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος και πριν τη διαφυγή της στη Λιθουανία | REUTERS

Λευκορωσία: Στη Λιθουανία κατέφυγε η αρχηγός της αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2020, 12:42
Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια ανήσυχη στη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος και πριν τη διαφυγή της στη Λιθουανία
|REUTERS

Λευκορωσία: Στη Λιθουανία κατέφυγε η αρχηγός της αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2020, 12:42

Στη Λιθουανία κατέφυγε και είναι ασφαλής η υποψήφια της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία αμφισβητεί την επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Την ανακοίνωση έκανε ο λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίσιους στο Twitter.

«Εφθασε στη Λιθουανία και είναι ασφαλής», δήλωσε ο Λινκεβίσιους ενώ διαδηλώσεις κατά της νίκης του λευκορώσου προέδρου, ο οποίος εξελέγη για μια έκτη προεδρική θητεία (26 χρόνια βρίσκεται στην εξουσία!), διαλύθηκαν από την αστυνομία για δεύτερη διαδοχική νύχτα.

Η ομάδα της Τιχανόφσκαγια δεν μπορούσε τη Δευτέρα, να επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί της αφού εκείνη έφυγε από το κτίριο της εκλογικής επιτροπής. Νωρίτερα, είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους πως θεωρεί ότι εκείνη κέρδισε τις εκλογές και όχι ο Λουκασένκο. Δήλωσε ωστόσο ότι αποφάσισε να μην συμμετάσχει στις διαδηλώσεις για να αποφευχθούν «προκλήσεις». Σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή, έλαβε περίπου το 10% των ψήφων.

Η Λιθουανία προσφέρει συχνά καταφύγιο σε στελέχη της λευκορωσικής ή της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα στους δρόμους του Μινσκ

Η Τιχανόφσκαγια έγινε το πρόσωπο της αντίπαλης παράταξης στη Λευκορωσία, όταν ο ακτιβιστής σύζυγός της, που ήταν εξέχων στέλεχος της αντιπολίτευσης, φυλακίστηκε από τον Λουκασένκο και απαγορεύθηκε η συμμετοχή του στις εκλογές.

Ανδρας των δυνάμεων καταστολής δείχνει -με την αγωνία ζωγραφισμένη στα μάτια του- στους συναδέλφους του έναν διαδηλωτή που κείτεται πεσμένος στο έδαφος. Αρχικά, νόμιζαν ότι είχε σκοτωθεί, αλλά αργότερα διαπίστωσαν ότι ήταν ζωντανός. Ο ίδιος δήλωσε στα ΜΜΕ ότι τον ξυλοκόπησαν τα ΜΑΤ μέχρι που έπεσε αναίσθητος

Τη Δευτέρα, η KGB, δύναμη ασφαλείας στη χώρα, ανακοίνωσε ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας της αρχηγού της αντιπολίτευσης, η οποία δήλωσε στο BBC ότι φοβάται για τη ζωή της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...