469
Ανδρες των δυνάμεων καταστολής έχουν ακινητοποιήσει έναν αιμόφυρτο, ημίγυμνο διαδηλωτή, ενώ δύο γυναίκες παρακολουθούν αμήχανα το συμβάν | . REUTERS/Vasily Fedosenko

Αιματηρές διαδηλώσεις στη Λευκορωσία μετά τη νέα «νίκη» του Λουκασένκο

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2020, 09:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/08/2020, 13:40
Ανδρες των δυνάμεων καταστολής έχουν ακινητοποιήσει έναν αιμόφυρτο, ημίγυμνο διαδηλωτή, ενώ δύο γυναίκες παρακολουθούν αμήχανα το συμβάν
|. REUTERS/Vasily Fedosenko

Αιματηρές διαδηλώσεις στη Λευκορωσία μετά τη νέα «νίκη» του Λουκασένκο

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2020, 09:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/08/2020, 13:40

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από κλούβα της αστυνομίας και δεκάδες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα στην αστυνομία και διαδηλωτές μετά τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία, δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Spring 96.

«Τουλάχιστον 120 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, αλλά αυτά είναι τα πρώτα στοιχεία», δήλωσε επίσης στο Reuters ο Βαλεντίν Στεφάνοβιτς.

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν την Κυριακή στους δρόμους του Μινσκ διαμαρτυρόμενοι για τη διαφαινόμενη νίκη στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Λευκορωσία του ισχυρού άνδρα της χώρας και «απερχόμενου» προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο. Ο νέος «θρίαμβος» του Λουκασένκο –που δυτικά ΜΜΕ έχουν χαρακτηρίσει «τελευταίο ευρωπαίο δικτάτορα» καθώς βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας του για 26 χρόνια και τώρα οδεύει σε μια έκτη (!) θητεία– επισκιάστηκε από τις σοβαρότατες καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία και εκφοβισμό των ψηφοφόρων.

Το βράδυ της Κυριακής κρατικά ΜΜΕ της Λευκορωσίας έδωσαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα ενός exit poll, το οποίο ανέφερε πως ο Λουκασένκο έχει εξασφαλίσει ποσοστό σχεδόν 80% των ψήφων!

Βάσει της δημοσκόπησης που δημοσίευσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA, το 79,7% των ψηφοφόρων ψήφισε τον Λουκασένκο και μονάχα το 6,8% ψήφισε υπέρ της αντιπάλου του Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Η υποψήφια της αντιπολίτευσης είπε πως «η πλειοψηφία» των συμπολιτών της τη στηρίζει, επισημαίνοντας πως δεν πιστεύει τις επίσημες εκτιμήσεις βάσει των οποίων ο Λουκασένκο τη νίκησε κατά κράτος. «Πιστεύω αυτά που βλέπουν τα μάτια μου και βλέπω πως η πλειοψηφία (των πολιτών) είναι μαζί μας», είπε η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, αντιδρώντας ενώπιον δημοσιογράφων στη δημοσιοποίηση του exit poll. «Θεωρώ πως κερδίσαμε ήδη, διότι νικήσαμε τον φόβο μας, την απάθειά μας, την αδιαφορία μας», τόνισε η ίδια.

Αν και τα περισσότερα εκλογικά τμήματα έκλεισαν στις 20.00 τοπική ώρα, ορισμένα παρέμειναν ανοικτά λόγω της αυξημένης προσέλευσης των ψηφοφόρων.

Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη δεν παρακολούθησαν την εκλογική διαδικασία, καθώς δεν προσκλήθηκαν εγκαίρως. Κράτη της ΕΕ, όπως η Γερμανία, έχουν επικρίνει τις εκλογές αυτές, καθώς δύο από τους αντιπάλους του Λουκασένκο, μεταξύ αυτών ο σύζυγος της Τιχανόφσκαγια, φυλακίστηκαν την περίοδο πριν από την εκλογική αναμέτρηση.

Οπως αναμενόταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον Λουκασένκο για την επικράτησή του, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει την κατάσταση με ιδιαίτερη επιφύλαξη. Η Πολωνία ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το θέμα της Λευκορωσίας, ενώ σε μια πρώτη αντίδραση η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε, με ανάρτησή της στο Twitter, από τις αρχές της Λευκορωσίας να διαβεβαιώσουν ότι οι ψήφοι των εκλογών θα καταμετρηθούν με ακρίβεια.

Η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι «η παρενόχληση και η βίαιη καταστολή όσων διαδηλώνουν ειρηνικά δεν έχουν καμία θέση στην Ευρώπη» και υπογράμμισε ότι «τα θεμελιώδη δικαιώματα στη Λευκορωσία πρέπει να είναι σεβαστά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...