471
Ο Λάρι Αϊζενμπεργκ, ο αναγνώστης των New Tork Times που σχολίασε με στίχους δικούς του 13.000 ηλεκτρονικά άρθρα τους! | CreativeProtagon/Wikipedia

Λάρι Αϊζενμπεργκ, ο αναγνώστης-ποιητής των New York Times

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2019, 10:25
Ο Λάρι Αϊζενμπεργκ, ο αναγνώστης των New Tork Times που σχολίασε με στίχους δικούς του 13.000 ηλεκτρονικά άρθρα τους!
|CreativeProtagon/Wikipedia

Λάρι Αϊζενμπεργκ, ο αναγνώστης-ποιητής των New York Times

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2019, 10:25

Οι εφημερίδες δεν θα υπήρχαν χωρίς τους αναγνώστες τους – και αυτό το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα οι δημοσιογράφοι (και, ενδεχομένως, οι ευφυέστεροι των εκδοτών). Τη μεγάλη αυτή αλήθεια που αφορά τα προϊόντα Τύπου την υπενθυμίζει η κίνηση ενός παραδοσιακού και μεγάλου αμερικανικού Μέσου -των New York Times– να τιμήσει έναν αναγνώστη του με τον τίτλο του ποιητή – μεταθανατίως φευ.

Ο συγκεκριμένος αναγνώστης δεν τιμάται αδίκως. Διότι υπήρξε κυριολεκτικώς «ο ποιητής των ΝΥΤ», αφού σχολίαζε τα κείμενα της ηλεκτρονικής ύλης του Μέσου με… στιχάκια. Στιχάκια σατιρικά, ειρωνικά, καυστικά, πικρόχολα. (Χαρακτηριστικά δείγματα του σχολιογραφικού έργου του, που αποδίδουμε εδώ στα Ελληνικά, υπάρχουν στο παραπάνω link των ΝΥΤ.)

Πληθωρικός διανοούμενος

Ο Λάρι Αϊζενμπεργκ ήταν δεινός στιχοπλόκος στην αγγλική γλώσσα και ιδιαίτερα εύστοχος στον πολιτικό στόχο του. Είχε όλα τα εφόδια να είναι καλός και στα δύο πεδία (έκφραση και ουσία) αφού ήταν θετικός επιστήμων με εξαιρετικές σπουδές και ανάλογη καριέρα, αλλά και συγγραφέας έργων επιστημονικής φαντασίας – ένας πληθωρικός διανοούμενος.

Είχε γεννηθεί στο Μπρονξ δέκα χρόνια πριν από τη Μεγάλη Υφεση, το 1919. Φοίτησε στο γυμνάσιο της γειτονιάς του και σπούδασε στο City College Μαθηματικά, ενώ οι μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ηλεκτρονική ολοκληρώθηκαν στο Πολυτεχνείο του Μπρούκλιν. Κατόπιν συμμετείχε ως οπλίτης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η καριέρα του ως καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ στέφθηκε με επιτυχία και τερματίστηκε με συνταξιοδότηση το 2000. Εκείνα τα χρόνια υπήρξε και συν-εφευρέτης ενός καρδιακού βηματοδότη που λειτουργούσε με μπαταρία – σπουδαίο επίτευγμα τότε. Η ενασχόλησή του με την επιστημονική φαντασία ήταν επίσης καρποφόρα.

Αλλεργικός στον παπατζή

Μετά τις εκλογές του 2016 και μέχρι τον θάνατό του τον περασμένο Δεκέμβριο σε ηλικία 99 ετών, ο Λάρι Αϊζενμπεργκ ως μερακλής αναγνώστης των ΝΥΤ δεν άφησε ήσυχες τις ειδήσεις που αφορούσαν τον νυν αμερικανό πρόεδρο. Αυτό το στοιχείο τού προσέδωσε κύρος βεβαίως, αφού το νεοϋορκέζικο φύλλο ασκεί πολεμική στη διακυβέρνηση Τραμπ:

«Ενας άρπαξ, ένα τέρας,

βιαστής, καταχραστής,

λέει: ‘Ο,τι γουστάρω κάνω’.

Των κωλόπαιδων πατέρας,

κολπατζής και παπατζής».

Ο Λάρι Αϊζενμπεργκ είχε χιούμορ. Ως ευφυής εβραίος και κάτοικος Μανχάταν μάλιστα, με το παρακάτω δικό του πεντάστιχο αυτοπαρουσιάστηκε στους ΝΥΤ όταν του ζητήθηκε:

«Ενας… ενενηνταφεύγας,

της επιστημονικής φαντασίας γραφιάς,

ωστόσο και μηχανικός,

μα ευδιάθετος γενικώς

και στα στιχάκια μάστορας».

Δεν χαρίστηκε στον Ομπάμα

Ο Αϊζενμπεργκ άσκησε 13.000 φορές την έμμετρη κριτική του στα διάφορα άρθρα των ΝΥΤ, κάνοντας την αρχή το 2008 με σχόλιο σε κείμενο του γερουσιαστή, τότε, Μπαράκ Ομπάμα. Στο κείμενό του ο Ομπάμα έγραφε περί σταδιακής απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, αλλά ο «φλογερός φιλελεύθερος Αϊζενμπεργκ», όπως παρατηρούν οι ΝΥΤ, είχε τις αντιρρήσεις του:

«Κύριε Ομπάμα, τι θα γίνει;

Ο στρατός θα… παραμείνει;

Και οι αποστολές του θα είναι… μίνι;

Μα, έτσι δεν θα φύγει παρά μόνον

στους… αιώνες των αιώνων!»

Εκτοτε ο Αϊζενμπεργκ διέπρεψε στην έμμετρη σχολιογραφία.

Η νεοϋορκέζικη εφημερίδα τού αφιέρωσε και αυτή ένα ολιγόστιχο ποίημα, επιγραμματικού χαρακτήρα, επιτυμβίου δη:

«Ο Λάρι Αϊζενμπεργκ, που μάθαμε για τα καλά,

έχει πεθάνει (διάβασε παρακάτω για την ηλικία του).

Παρακολουθούσε τις ειδήσεις και τις σχολίαζε

με στίχους σατιρικούς. Η ομορφιά τους

μεγαλώνει την οδύνη μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...