393
| REUTERS/Hannibal Hanschke/File Photo

Κρεμλίνο: Τέλος το αέριο μέσω Nord Stream 1 αν δεν αρθούν οι κυρώσεις

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2022, 14:40
| REUTERS/Hannibal Hanschke/File Photo

Κρεμλίνο: Τέλος το αέριο μέσω Nord Stream 1 αν δεν αρθούν οι κυρώσεις

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2022, 14:40

Η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 δεν θα ξαναρχίσει πλήρως μέχρι η «συλλογική Δύση» να άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε το Κρεμλίνο, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγόρησε την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά ότι οι κυρώσεις ευθύνονται για την «αποτυχία της Ρωσίας» να παραδώσει φυσικό αέριο μέσω του βασικού αγωγού, ο οποίος παραδίδει αέριο στη Γερμανία από την Αγία Πετρούπολη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

«Τα προβλήματα με την άντληση φυσικού αερίου προέκυψαν λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και πολλών εταιρειών», είπε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει αυτό το πρόβλημα άντλησης», πρόσθεσε.

Τα σχόλια του Πεσκόφ μεταφράζονται ως απαίτηση του Κρεμλίνου να ανακαλέσει η ΕΕ τις κυρώσεις της με αντάλλαγμα η Ρωσία να συνεχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην ήπειρο.

ΕΕ: Η Ρωσία θα μπορούσε να στείλει αέριο μέσω άλλων αγωγών – Επιλέγει να μην το κάνει

Η Ρωσία θα μπορούσε να στείλει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω άλλων οδών για να αντισταθμίσει το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1, αλλά επιλέγει να μην το κάνει, δήλωσε νωρίτερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Εάν υπήρχε τεχνικό πρόβλημα που εμπόδιζε τις προμήθειες μέσω του Nord Stream 1, θα υπήρχε πιθανότητα, εάν υπήρχε προθυμία, να παραδοθεί αέριο στην Ευρώπη μέσω άλλων αγωγών. Αυτό είναι κάτι που δεν βλέπουμε να συμβαίνει», είπε ο εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε, δε, ότι αυτή η συμπεριφορά είναι η απόδειξη ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ως όπλο την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

ΗΠΑ: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο

Ο Λευκός Οίκος επίσης κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο, όπως τονίζουν εδώ και ημέρες πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καθώς και η Κομισιόν.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο και επιλέγει να κλείσει τον αγωγό», δήλωσε ένας αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον οποίο οι κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στην Μόσχα δεν εμποδίζουν την λειτουργία της μεγαλύτερης ενεργειακής γραμμής εφοδιασμού προς την Ευρώπη.

«Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη συνεργάζονται για να διασφαλίσουν επαρκείς προμήθειες. Ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου θα είναι πλήρεις κατά την κρίσιμη χειμερινή περίοδο θέρμανσης. Πρέπει να εργαστούμε περισσότερο γι’ αυτό», προσέθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...