630
Το έγγραφο με τις «ιστορικές παρεμβάσεις» της ΕΕ στην αγορά του φυσικού αερίου, το οποίο αποκαλύπτει το Politico | REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo/Politico/CreativeProtagon

Politico: Προς «ιστορικές παρεμβάσεις» της ΕΕ για ρεύμα και αέριο

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2022, 13:46
Το έγγραφο με τις «ιστορικές παρεμβάσεις» της ΕΕ στην αγορά του φυσικού αερίου, το οποίο αποκαλύπτει το Politico
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo/Politico/CreativeProtagon

Politico: Προς «ιστορικές παρεμβάσεις» της ΕΕ για ρεύμα και αέριο

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2022, 13:46

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται να πατήσει φρένο στις τιμές της ενέργειας αυτή την εβδομάδα με «ιστορικές παρεμβάσεις». Αυτό αποκαλύπτει το Politico, επικαλούμενο έγγραφο, με ημερομηνία 4 Σεπτεμβρίου, της τσεχικής προεδρίας της ΕΕ, βάσει του οποίου εξετάζονται η επιβολή εισφοράς από τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών και η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται και η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Σύμφωνα με το Politico, «εμπειρογνώμονες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις εθνικές πρωτεύουσες και στις πρεσβείες εργάζονταν όλο το εικοσιτετράωρο το Σαββατοκύριακο για να επιταχύνουν τα σχέδια έκτακτης παρέμβασης για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με πολλούς ηγέτες να προειδοποιούν για μαζικές κοινωνικές αναταραχές εάν δεν τεθούν υπό έλεγχο οι τιμές».

Η τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ προειδοποίησε στο εν λόγω έγγραφο ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι συνεχιζόμενες περικοπές στον ενεργειακό εφοδιασμό από την πλευρά της Μόσχας και η πρόσφατη, «πλήρης και επ’ αόριστον διακοπή» του αγωγού Nord Stream «τροφοδοτούν την άνοδο του πληθωρισμού και έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε όλες τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές».


Η ημερομηνία-κλειδί για τις αποφάσεις της ΕΕ είναι η προσεχής Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, όταν  συνεδριάσουν οι υπουργοί Ενέργειας των «27» για να συζητήσουν τα έκτακτα πανευρωπαϊκά μέτρα αντιμετώπισης της απότομης αύξησης των τιμών του αερίου και της ενέργειας, που πλήττει τη βιομηχανία της ΕΕ και οδηγεί στα ύψη τους λογαριασμούς των νοικοκυριών, εν όψει χειμώνα και αφότου η Ρωσία μείωσε δραματικά τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης, η τσεχική προεδρία έχει συντάξει μια λίστα με προτάσεις από όλα τα μέλη της ΕΕ και ζητεί, όπως δείχνει το έγγραφο που επικαλείται το Politico, από τις πρωτεύουσες των κρατών-μελών να πουν ποια μέτρα είναι διατεθειμένες να υποστηρίξουν στη συνάντηση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ την Παρασκευή. Παράλληλα, όλα τα σημάδια δείχνουν αυτή τη στιγμή ότι οδεύουμε στην επιβολή εισφοράς στα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας και σε νέα μέτρα για τη μείωση της ζήτησης. 

Οι εξελίξεις έρχονται αφότου οι ηγέτες των κομμάτων του κυβερνώντος συνασπισμού της Γερμανίας (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι αλλά και οι επιφυλακτικοί στους πάσης φύσεως κρατικούς παρεμβατισμούς Φιλελεύθεροι του FDP) συμφώνησαν την Κυριακή να υποστηρίξουν την εισφορά από τα υπερκέρδη των εταιρειών την οποία προτείνει η Κομισιόν.

Παράλληλα, την ώρα που η τσεχική προεδρία ζητεί απαντήσεις από τα κράτη-μέλη στις παρεμβάσεις που συζητούνται, ορισμένες πρωτεύουσες, σύμφωνα με το Politico, ζητούν πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και εξετάζεται ένα παρόμοιο μοντέλο με τα μέτρα για την ανώτατη τιμή του πετρελαίου που συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την ομάδα των G7, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η δυνατότητα του Κρεμλίνου να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλες κυβερνήσεις της ΕΕ ζητούν πρόσθετα δικαιώματα εκπομπής αερίων θερμοκηπίου (πρόταση στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιτίθεται σθεναρά). 

Σε ό,τι αφορά την αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με το εάν και πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια τόσο ευαίσθητη παρέμβαση. Ενώ ανάμεσα στα άλλα μέτρα παρέμβασης στην αγορά που εξετάζονται, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η παροχή άμεσης υποστήριξης μέσω πιστωτικών γραμμών σε εταιρείες με στενά περιθώρια κέρδους.

Οσες προτάσεις δεν «ωριμάσουν» ή δεν συμφωνηθούν έως τη συνεδρίαση της Παρασκευής, από όπου αναμένονται και οι πρώτες ανακοινώσεις, στόχος είναι να συμφωνηθούν στη συνέχεια και να παρουσιαστούν ως συνολικό πακέτο κατά την ομιλία της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την «Κατάσταση της Ενωσης» στις 14 Σεπτεμβρίου. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...