392
Ο Τζον Μπρεδήμας | youtube

Πέθανε ο ομογενής βουλευτής Τζον Μπρεδήμας

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2016, 20:08
Ο Τζον Μπρεδήμας
|youtube

Πέθανε ο ομογενής βουλευτής Τζον Μπρεδήμας

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2016, 20:08

Απεβίωσε στις ΗΠΑ, σε ηλικία 89 ετών -και κηδεύεται εκεί την Παρασκευή το πρωί- ο γνωστός έλληνας ομογενής Τζον Μπρεδήμας. Ηταν Καλαματιανός στην καταγωγή και διετέλεσε επί 11 θητείες βουλευτής στη Βουλή των Αντιπροσώπων από την πολιτεία της Ιντιάνα. Επίσης, ήταν ο 13ος πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και, στη συνέχεια, ισόβιο μέλος του.

Ο Μπρεδήμας γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου 1927, στην Ιντιάνα. Αφού τελείωσε το γυμνάσιο εκεί, φοίτησε στα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και της Οξφόρδης, από όπου αποφοίτησε το 1954. Εργάστηκε ως βοηθός-καθηγητής στο Saint Mary’s College, στο Notre Dame της Ιντιάνα, μεταξύ 1957- 1958, ενώ ταυτόχρονα άρχισε να ασχολείται με την πολιτική, δουλεύοντας στο γραφείο του γερουσιαστή του Μίσιγκαν Πατ Μακναμάρα, το 1955. Επειτα από δύο αποτυχημένες απόπειρες, το 1954 και το 1956, κατάφερε να εκλεγεί στο Κογκρέσο με το Δημοκρατικό Κόμμα, το 1959, για να επανεκλεγεί, στη συνέχεια, άλλες δέκα φορές, μεταξύ 1959-1981. Διετέλεσε πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, μεταξύ 1981-1992.

Ο σημερινός πρόεδρος του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, Αντριου Χάμιλτον, δήλωσε: «Ο Τζoν Μπρεδήμας ήταν ένας άνθρωπος με εξαιρετικό χαρακτήρα και αξιοπρέπεια. Αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία στόχων και ιδρυμάτων τα οποία ήταν μεγαλύτερα από τον εαυτό του. Τόσο στο Κογκρέσο, όσο και στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης, επέφερε πρόοδο σε δύσκολες εποχές. Πίστευε ότι το Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης έπρεπε να είναι στο κέντρο των μεγάλων κοινωνικών ομιλιών των καιρών μας και χρησιμοποίησε την επιρροή για να προσελκύσει παγκόσμιους ηγέτες στην Πλατεία Ουάσιγκτον».

dimosieyma nyr

Τα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν εκτενώς στον θάνατο αλλά, κυρίως, στη ζωή του Μπρεδήμα, με τους New York Times να φιλοξενούν στην ιστοσελίδα τους ένα δημοσίευμα χιλιάδων λέξεων για τον μεγάλο πολιτικό.

Συλλυπητήρια από Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του Τζον Μπρεδήμα. Ενός εξέχοντος έλληνα της ομογένειας. Η προσφορά του ως πολιτικού και ως ακαδημαϊκού είναι πολύ μεγάλη. Σημαντικότατος υπήρξε για την Ελλάδα και την Κύπρο ο αγώνας που έδωσε ως μέλος του αμερικανικού κογκρέσου αφενός κατά της επτάχρονης δικτατορίας και αφετέρου για τον περιορισμό σε αναλογία ‘’7 προς 10’’ της αμερικάνικης στρατιωτικής βοήθειας προς την Τουρκία μετά την εισβολή της στην Κύπρο. Για όλα αυτά, καθώς και για την ξεχωριστή ανθρωπιά, την αξιοπρέπεια και την εντιμότητά του, του αξίζει κάθε τιμή από την Πατρίδα του, που τόσο αγάπησε. Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...