871
Στην επιστολή της υποστηρίζει ότι ο σκανδαλοθηρικός Τύπος καταπιέζει τη γυναικεία προσωπικότητα | Jennifer Aniston / Facebook

Γιατί έστειλε η Τζένιφερ Ανιστον οργισμένη απάντηση στον Τύπο

Κιάρα Σουγκανίδου Κιάρα Σουγκανίδου 13 Ιουλίου 2016, 17:52
Στην επιστολή της υποστηρίζει ότι ο σκανδαλοθηρικός Τύπος καταπιέζει τη γυναικεία προσωπικότητα
|Jennifer Aniston / Facebook

Γιατί έστειλε η Τζένιφερ Ανιστον οργισμένη απάντηση στον Τύπο

Κιάρα Σουγκανίδου Κιάρα Σουγκανίδου 13 Ιουλίου 2016, 17:52

Είσαι γυναίκα; Τότε ξέρεις από μικρή ποιες είναι οι υποχρεώσεις σου για να θεωρηθείς «πετυχημένη» και «ολοκληρωμένη».

Για να είσαι «πετυχημένη» πρέπει να είσαι ωραία και λεπτή, σχεδόν σαν μοντέλο – για την ακρίβεια σαν μοντέλο στις φωτογραφίες, όχι ατσούμπαλη και με πεταχτά κόκαλα όπως είναι τα μοντέλα που συναντάς στον δρόμο.

Για να είσαι «ολοκληρωμένη», αφού στήσεις την καριέρα σου και παντρευτείς πλούσιο και πετυχημένο άντρα, πρέπει να γίνεις και μητέρα. «Αν δεν έχεις ζήσει τη μητρότητα δεν έχεις ζήσει τίποτα» ‒ πείτε μου πόσες φορές έχετε ακούσει αυτή τη φράση στη ζωή σας;

Η Τζένιφερ Ανιστον, λοιπόν, είναι λεπτή, είναι εδώ και έναν χρόνο παντρεμένη με άντρα μάλλον όχι πλουσιότερο από την ίδια (πρόκειται για τον αμερικανό ηθοποιό Τζάστιν Θερού) και φυσικά έχει μια λαμπρή καριέρα. Επίσης είναι 47 ετών. Δηλαδή η ώρα της εμμηνόπαυσης πλησιάζει… και η ίδια δεν έχει ακόμα «ολοκληρωθεί» σαν γυναίκα σύμφωνα με την κρατούσα κοινωνική άποψη και φυσικά τον σκανδαλοθηρικό Τύπο ο οποίος παραδοσιακά δίνει έμφαση σε όλες τις παραδόσεις (γάμους, γεννήσεις, βαφτίσια, κηδείες, θρήνους).

68361_10151276838320937_533847090_n
“Δεν γίνεται κάθε φορά που τρώω ένα μπέργκερ και με φωτογραφίζουν από λάθος γωνία, να διαβάζω ότι είμαι έγκυος”, γράφει η ηθοποιός (Jennifer Aniston / Facebook)

Πότε θα κάνει παιδί; Είναι η μεγάλη απορία. Και δώσ’ του άρθρα, με τίτλους «Πάχυνε! Περιμένει παιδί;», «Σκέφτεται να υιοθετήσει παιδί για να σώσει τον γάμο της», «Τριγμοί στον γάμο, η Τζένιφερ πήρε παραπανίσια κιλά»…

Αυτή την εβδομάδα λοιπόν η Τζένιφερ Ανιστον έγραψε μια επιστολή, στη στήλη Blog της αμερικανικής ιστοσελίδας Huffington Post. Την επιστολή, όπως γράφει, τη δημοσίευσε εκεί, διότι δεν χρησιμοποιεί social media. Με το εν λόγω κείμενο λοιπόν απαντά στα δημοσιεύματα και θέτει ζητήματα:

«Οι γυναίκες είναι “ολοκληρωμένες ”με ή χωρίς σύντροφο, με ή χωρίς παιδί. Εμείς πρέπει να αποφασίσουμε τι είναι “ωραίο” αν είναι να μιλήσουμε για το γυναικείο σώμα… Δεν χρειάζεται να είμαστε παντρεμένες και μητέρες για να είμαστε ολοκληρωμένες. Το δικό μας  “ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα” το ορίζουμε εμείς».

10371428_10152399501295937_37408834429925757_n
“Οι γυναίκες πρέπει να πάψουμε να μασάμε, ό,τι μας σερβίρουν ως πρότυπο επιτυχίας και ολοκλήρωσης”, γράφει η Ανινστον. Στη φωτογραφία, παίζει με τον σκύλο της (Jennifer Aniston / Facebook)

Σύμφωνα με τα γραφόμενά της Τζένιφερ Ανιστον τα tabloid έντυπα και οι ιστοσελίδες στην πραγματικότητα υποβάλλουν στις γυναίκες το άγχος της μητρότητας και τις κάνουν να ντρέπονται για το σώμα τους, στο όνομα της δημοσιογραφίας, της ελευθεροτυπίας και των celebrity news.

«Στον πρόσφατο γύρο των βαρετών ειδήσεων για την προσωπική ζωή μου, η επικαιρότητα ήταν πλούσια. Υπήρχαν θέματα πολύ σοβαρά που θα μπορούσαν να απασχολήσουν τους ρεπόρτερ: μαζικές επιθέσεις, καταστροφικές πυρκαγιές, κρίσιμης σημασίας αποφάσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο, επερχόμενες εκλογές…».

Πράγματι υπήρχαν τέτοια νέα, αλλά η εγκυμοσύνη της Τζένιφερ Ανιστον πουλάει πιο πολύ, μόλις κοπάσει η πρώτη έκπληξη από τη δημοσιοποίηση μιας μεγάλης καταστροφής ή μόλις ξεθυμάνει ο πρώτος ενθουσιασμός από την αναγγελία ενός εκλογικού αποτελέσματος.

10960151_10153077832865937_8405175230847364498_o
Με τον σύζυγό της, αμερικανό ηθοποιό Τζάστιν Θερού, στην απονομή των Οσκαρ το 2015 (Jennifer Aniston / Facebook)

Βάλτε, έτσι για πλάκα στο Google τις λέξεις: «Jennifer Aniston kids» και θα εκπλαγείτε από το πόσες σχετικές αναρτήσεις θα βρείτε. Αμέτρητες, εκατοντάδες… και σε ενδιαφέρουσες παραλλαγές. «Περιμένει αγόρι», «Θα υιοθετήσει δύο κοριτσάκια», «Θα φέρει στον κόσμο το πρώτο της παιδί με τεχνητή γονιμοποίηση» και φυσικά «Θα προχωρήσει σε υιοθεσία για να σώσει τον γάμο της».

«Γενικώς όλα αυτά τα χρόνια, αντιμετώπιζα στον σκανδαλοθηρικό Τύπο σαν κόμικς. Σαν κάτι που δεν παίρνει κανείς στα σοβαρά, αλλά που υπάρχει σαν σαπουνόπερα, όταν οι άνθρωποι θέλουν να χαλαρώσουν την προσοχή τους από άλλα ζητήματα» γράφει η αμερικανίδα ηθοποιός. «Αλλά δεν μπορώ και να κοροϊδεύω τον εαυτό μου πια… Αυτή η ιστορία τραβάει δεκαετίες τώρα και αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζουμε την αξία της γυναίκας».

Και συνεχίζει η Τζένιφερ Ανιστον στο κείμενό της: «Ναι, ίσως γίνω μητέρα μια μέρα κι εφόσον προκύψει κάτι τέτοιο θα είμαι η πρώτη που θα σας το πει. Αλλά δεν προσδοκώ τη μητρότητα επειδή νιώθω “ανολοκλήρωτη”».

483670_10151565687825937_862485703_n
Σε παλιότερη απονομή Οσκαρ (το 2013), λίγο προτού βγει στη σκηνή για να παραδώσει ένα από τα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Jennifer Aniston / Facebook)

Προς το τέλος της επιστολής, η ηθοποιός απευθύνεται στις γυναίκες, διάσημες και μη, και τις καλεί με κάποιο τρόπο να αντισταθούν σ΄αυτή την πίεση. «Πρέπει να αποφασίσουμε πόσο πολύ θα μασήσουμε αυτό που μας σερβίρουν», γράφει.

Και κλείνει με την ελπίδα ότι αυτού του είδους η σκανδαλοθηρία θα εκλείψει: «Ισως τα tabloids μια μέρα αναγκαστούν να δουν τον κόσμο διαφορετικά, με πιο ανθρώπινο τρόπο». Γιατί; «Διότι οι αναγνώστες θα σταματήσουν να αγοράζουν μαλ…κίες».

Εντάξει, προφανώς η Τζένιφερ Ανιστον έχει δίκιο. Αλλά δεν είναι μόνο τα σκανδαλοθηρικά media αυτά που στρέφουν τις γυναίκες προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις και πρότυπα. Είναι ολόκληρη η κοινωνία, η οικογένεια και οι φίλες… Ενίοτε και το εργασιακό περιβάλλον.

Από την άλλη, καταλαβαίνω ότι είναι σπαστικό να είσαι στο χρονικό όριο του να αποκτήσεις παιδί και να μην μπορείς να ηρεμήσεις (και να το κάνεις ή να μην το κάνεις), επειδή σε κυνηγάνε οι παπαράτσι με τηλεφακούς καρφωμένους στην κοιλιά σου κάθε μέρα από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αυτό όμως είναι μέρος του παιχνιδιού όταν είσαι διασημότητα. Και το γνωρίζουν καλά όλοι οι παίκτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...