Κόλαση στο Κίεβο: 23 νεκροί και 63 τραυματίες από μπαράζ ρωσικών πυραύλων
Κόλαση στο Κίεβο: 23 νεκροί και 63 τραυματίες από μπαράζ ρωσικών πυραύλων
Αλλη μία νύχτα φρίκης στην Ουκρανία, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που δηλώνει ότι επιθυμεί την ειρήνη, να εξαπολύει πυραύλους διαφόρων τύπων και drones εναντίον 13 περιοχών, ενώ συντρίμμια έπληξαν συνολικά 26 περιοχές.
Τουλάχιστον 23 άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από τη μαζική πολύωρη επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον του Κιέβου στη διάρκεια της νύχτας.
Ανάμεσα στα κτίρια που επλήγησαν είναι και αυτό που στεγάζει την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κίεβο.
Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι η Μόσχα εξαπέλυσε 598 drones και 31 πυραύλους στη διάρκεια της νυκτερινής της επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας.
Τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν τα 563 drones και 26 πυραύλους.
«Μία ακόμη μαζική επίθεση εναντίον των πόλεών μας. Ακόμη περισσότεροι φόνοι», έγραψε στο Telegram ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «επιλέγει τους βαλλιστικούς (πυραύλους) αντί για το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
«Επιλέγει να συνεχίσει τους φόνους αντί να τερματίσει τον πόλεμο», πρόσθεσε.
Russian overnight drone and missile strikes on Kyiv killed at least 10 people, injured 38, and caused widespread damage to residential buildings and the EU delegation’s office. pic.twitter.com/7hDmMPO7ly
— AnewZ (@Anewz_tv) August 28, 2025
Παράλληλα, ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι η Ουκρανία αναμένει «την αντίδραση» όλου του κόσμου, κυρίως την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία. Κάλεσε συγκεκριμένα την Κίνα, σύμμαχο της Μόσχας, και την Ουγγαρία, χώρα μέλος της ΕΕ που διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, να υιοθετήσουν ξεκάθαρη στάση.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, από τη ρωσική επίθεση τραυματίστηκαν 38 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 30 νοσηλεύονται.
Δημοσιογράφοι του AFP άκουσαν πολλές, ισχυρές εκρήξεις, ενώ είδαν έναν πύραυλο να καταρρίπτεται και συντρίμμια να πέφτουν στο έδαφος.
Η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου επεσήμανε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε με drones και πυραύλους –βαλλιστικούς, Κρουζ και υπερηχητικούς— και έπληξε στόχους σε περισσότερες από 20 τοποθεσίες σε επτά συνοικίες της πρωτεύουσας.
Πολλά κτίρια κατοικιών υπέστησαν ζημιές, ανάμεσά τους μία πενταώροφη πολυκατοικία που κατέρρευσε παγιδεύοντας ενοίκους στα συντρίμμια, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ένας παιδικός σταθμός υπέστη ζημιές, ενώ δεκάδες οχήματα καταστράφηκαν και επλήγη ένα εμπορικό κέντρο στην κεντρική συνοικία του Κιέβου.
Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονταν, με τις ομάδες της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων να σβήνουν φωτιές και να αναζητούν επιζώντες και θύματα στα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων.
«Ορίστε όλα όσα πρέπει κανείς να γνωρίζει για το κράτος τρομοκράτη, για τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν και την “επιθυμία” τους για ειρήνη», σχολίασε ο Αντρίι Γιερμάκ προσωπάρχης του Ζελένσκι στο Telegram.
Μία άλλη επίθεση προκάλεσε ζημιές σε σιδηροδρομικό κόμβο και σε κρίσιμες υποδομές, στην περιοχή Βίνιτσα της κεντρικής Ουκρανίας, αφήνοντας 60.000 κατοίκους χωρίς ρεύμα.
Μόσχα: Πλήξαμε «στρατιωτικούς» στόχους
Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι τα νυχτερινά πλήγματά του εναντίον της Ουκρανίας είχαν στόχο «υποδομές του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος και στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις», μετά τα φονικά πλήγματα στο Κίεβο που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 14 ανθρώπους.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο επεσήμανε ότι εξαπέλυσε «ομαδικό πλήγμα» εναντίον της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας drones, πυραύλους Kinzhal και πυραύλους αέρος ακριβείας, προσθέτοντας ότι πέτυχε όλους τους στόχους που είχε ορίσει.
Κρεμλίνο: Παρά τα φονικά μας πλήγματα, μας ενδιαφέρει ακόμα η ειρηνευτική διαδικασία
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε παράλληλα, ότι η Ρωσία εξακολουθεί «να ενδιαφέρεται» για τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για ειρήνη στην Ουκρανία παρά τα εκτεταμένα και φονικά πλήγματά της στη διάρκεια της νύχτας.
Ερωτηθείς αν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στη δεδηλωμένη βούληση της Μόσχας να υπάρξει πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες και την επίθεση αυτή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε σε δημοσιογράφους ότι και οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις επιθέσεις η μια στην άλλη, αλλά πρόσθεσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την επίτευξη των στόχων της μέσω της διπλωματίας.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να στοχοθετούν τον ουκρανικό στρατό και υποδομές που συνδέονται με τον στρατό, σημείωσε. Ο Πεσκόφ έχει δηλώσει επανειλημμένως πως η Ρωσία δεν στοχοθετεί σκοπίμως αμάχους.
Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία συνεχίζει τα δικά της πλήγματα κατά ρωσικών υποδομών επίσης, περιλαμβανομένων κατά μη στρατιωτικών υποδομών.
«Η “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” (εισβολή) συνεχίζεται. Μπορείτε να δείτε ότι πλήγματα σε ρωσικές υποδομές, συχνά σε ρωσικές μη στρατιωτικές υποδομές, από το καθεστώς του Κιέβου συνεχίζονται επίσης.
«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εκτελούν επίσης τα καθήκοντά τους. Όπως αναφέρθηκε, συνεχίζουν να πλήττουν στρατιωτικές υποδομές και υποδομές που συσχετίζονται με τον στρατό.
Τα πλήγματα είναι επιτυχή, οι στόχοι καταστρέφονται και η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται. Ταυτοχρόνως, η Ρωσία εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους μας μέσω πολιτικών και διπλωματικών μέσων», κατέληξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
