367
Το κτίριο όπου στεγάζεται η Νομική του ΕΚΠΑ στο κέντρο της Αθήνας | Menelaos Myrillas / SOOC

Κοινό μέτωπο Αθήνας – Θεσσαλονίκης κατά της τέταρτης Νομικής σχολής

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2018, 15:19
Το κτίριο όπου στεγάζεται η Νομική του ΕΚΠΑ στο κέντρο της Αθήνας
|Menelaos Myrillas / SOOC

Κοινό μέτωπο Αθήνας – Θεσσαλονίκης κατά της τέταρτης Νομικής σχολής

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2018, 15:19

Καμία από τις τρεις υπάρχουσες Νομικές σχολές, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή, δεν είναι ικανοποιημένοι από την εξαγγελία του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και μίας τέταρτης, στην Πάτρα ή το Ρέθυμνο, με σκοπό την αποσυμφόρησή τους.

Στις αντιδράσεις της Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου στην Κομοτηνή έρχεται να προστεθεί κοινό ψήφισμα από τις Νομικές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου.

Οι δύο αρχαιότερες σχολές, όπως σημειώνει το kathimerini.gr, απευθύνονται στον υπουργό και πανεπιστημιακό Γαβρόγλου.

Επισημαίνουν ότι την ώρα που υπάρχουν προβλήματα και ελλείψεις σε προσωπικό, λόγω και των πρόσφατων συνταξιοδοτήσεων πανεπιστημιακών, ο υπουργός σχεδιάζει μια νέα νομική σχολή χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό που να την δικαιολογεί.

Προσθέτουν ότι «ενώ η κυβέρνηση αρνείται να προκηρύξει θέσεις ΔΕΠ στις υπάρχουσες Σχολές, με αποτέλεσμα την αποψίλωσή τους και ταυτόχρονα μειώνει τη χρηματοδότησή τους, επικαλούμενη έλλειψη χρημάτων, την ίδια στιγμή ανακοινώνει την ίδρυση μιας νέας νομικής σχολής για τη στοιχειωδώς αξιοπρεπή συγκρότηση της οποίας θα χρειαστούν πολλαπλάσιες δαπάνες.

» Εάν η πολιτεία ενδιαφέρεται για τη βελτίωση των συνθηκών της έρευνας και της διδασκαλίας, κρίνει δε ότι υφίσταται σχετική δημοσιονομική δυνατότητα, επιβάλλεται να μεριμνήσει αμέσως ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των υφιστάμενων σχολών και ενδεικτικώς, να επανέλθει κανονικότητα στις προσλήψεις νέου διδακτικού προσωπικού στις υποστελεχωμένες και διαρκώς αποψιλούμενες από προσωπικό –τόσο διδακτικό όσο και διοικητικό- νομικές σχολές, να διασφαλισθούν οι πόροι για τις βασικές τους ανάγκες, όπως η ενημέρωση των βιβλιοθηκών τους, η καθαριότητα και η φύλαξη, να εξασφαλισθεί η νομιμότητα στο περιβάλλον των σχολών και να θεσπισθεί λειτουργικό πλαίσιο που θα κατοχυρώνει την εξωστρέφεια και την αυτονομία τους».

Στο ψήφισμα επισημαίνεται ακόμη ότι «οι νομικές σχολές του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ διακρίθηκαν και διακρίνονται για το εκπαιδευτικό και το ερευνητικό τους έργο σε διεθνές επίπεδο, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται και την έλλειψη ουσιαστικής υποστήριξης τους από την πλευρά της πολιτείας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας μιλώντας στην «Καθημερινή» ανέφερε ότι δεν θα αυξηθεί ο συνολικός αριθμός των εισακτέων στις νομικές σχολές, ωστόσο στο ερώτημα με ποιο προσωπικό θα λειτουργήσει η νομική σχολή, είπε ότι θα το καλύψει η Πολιτεία, εννοώντας ότι υπάρχουν τα κονδύλια για νέες προσλήψεις.

Σήμερα η Νομική Σχολή Αθηνών έχει 110 διδάσκοντες όλων των βαθμίδων, πέραν βέβαια του διοικητικού προσωπικού που απαιτείται για τη λειτουργία της σχολής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...