447
Τσίπρας και Καμμένος στο Μαξίμου. Τα όσα σημειώθηκαν μετά τη νέα κρίση στα Ιμια, γεννούν ερωτήματα για τις σχέσεις τους | Nick Paleologos / SOOC

Ενημέρωσε ο Καμμένος τον Τσίπρα για τα Ιμια;

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2018, 10:33
Τσίπρας και Καμμένος στο Μαξίμου. Τα όσα σημειώθηκαν μετά τη νέα κρίση στα Ιμια, γεννούν ερωτήματα για τις σχέσεις τους
|Nick Paleologos / SOOC

Ενημέρωσε ο Καμμένος τον Τσίπρα για τα Ιμια;

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2018, 10:33

«Δεν υπάρχει κανένα “θερμό επεισόδιο”, οι σχέσεις μεταξύ των επικεφαλής των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης είναι άριστες». Αυτό ήταν το αναμενόμενο σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου το πρωί της Παρασκευής.

Μιλούσε στον ΣΚΑΪ και είπε πολλά για άλλα –για τα Ιμια, το Μακεδονικό, τον Αντώνη Σαμαρά, την παρουσία του στον Αρειο Πάγο προτού διαβιβαστεί η δικογραφία της Novartis–, όμως στην ερώτηση για το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των «Νέων» σχετικά με τα όσα συνέβησαν στο Μαξίμου λίγο μετά την εμβολισμό του σκάφους «Γαύδος» του Λιμενικού, ο κ. Τζανακόπουλος δεν ήταν το ίδιο αναλυτικός· αρκέστηκε σε γελάκια και σε μια διαβεβαίωση ότι οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο είναι «άριστες».

Τι γράφουν όμως «Τα Νέα Σαββατοκύριακο»; Περιγράφουν γεγονότα που ακολούθησαν το σοβαρό επεισόδιο στα Ίμια τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και που, σύμφωνα με την εφημερίδα, καταδεικνύουν ότι βαθαίνει το χάσμα στις σχέσεις του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Αμυνας.

Είναι και αυτό βέβαια ένα στοίχημα του επικοινωνιακού μηχανισμού του Μαξίμου, να περαστεί προς τα έξω ότι ο Πρωθυπουργός δεν φταίει για τις αστοχίες· φταίνε οι υπουργοί, στην προκειμένη περίπτωση ο υπουργός Αμυνας.

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ, ο κ. Τσίπρας δεν ενημερώθηκε για το συμβάν από τον υπουργό Αμυνας, αλλά από στενό συνεργάτη του που είχε συνομιλήσει με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη.

Οπως σημειώνεται, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνέβαλε στο να μην υπάρξει επιθετική απάντηση στους Τούρκους, κάτι που θα έριχνε λάδι στη φωτιά και δεν ήταν βέβαιο ότι θα εξασφάλιζε τη στήριξη από Ευρωπαϊκή Ενωση και Γερμανία.

Κατά το ρεπορτάζ, πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι αυτό ήταν και το ζητούμενο και σημειώνουν ότι αντίθετα ο κ. Καμμένος είναι μια «βραδυφλεγής βόμβα» στα θεμέλια της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας εμπρηστικές δηλώσεις του –«άμα θέλουν να έρθουν (στα Ίμια) να δούμε, θα φύγουν από εκεί;»– και άστοχες κινήσεις, π.χ. να εμφανίζεται με στολή παραλλαγής.

Ασχέτως με το αν το ρεπορτάζ βασίζεται σε πραγματικά συμβάντα ή είναι «φαντασιοπληξίες» όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, είναι προφανές ότι για μια ακόμη φορά επιχειρείται να περάσει στη δημόσια σφαίρα ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «δεν τους αρέσει» η συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Επιχειρείται να προσπεραστεί η «αγαστή» συνεργασία των δύο εταίρων εδώ και τρία χρόνια και να αναδειχθούν οι διαφορές· χρήσιμο καθώς θα οδεύουμε προς τις εκλογές.

Ως αποδεικτικό των σχέσεων μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, λέει το ρεπορτάζ των «Νέων», είναι ότι ο υπουργός Αμυνας ήταν εξαφανισμένος μετά το επεισόδιο στα Ίμια και εμφανίστηκε για να κάνει δήλωση δύο ημέρες μετά.

Το Μαξίμου δεν θέλει, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση με την Τουρκία, να συζητήσει θέμα Καμμένου, εξ ου και υπάρχει μια ομπρέλα προστασίας για ευνόητους λόγους. Επιχειρούν να διαχειριστούν το ζήτημα με τέτοιον τρόπο ώστε να υπάρξουν οι μικρότερες δυνατές παρενέργειες, καθώς μια ένταση στη σχέση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα επηρεάσει καθοριστικά τον κυβερνητικό συνασπισμό.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...