576
Μία γυναίκα περπατά στην ξεραμένη κοίτη του ποταμού Γιανγκτσέ στην Τσονγκίνγκ, την Τετάρτη | cnsphoto via REUTERS

Κίνα: Βομβαρδίζουν τα σύννεφα για να προκαλέσουν βροχή μετά από 64 ημέρες καύσωνα

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2022, 16:11
Μία γυναίκα περπατά στην ξεραμένη κοίτη του ποταμού Γιανγκτσέ στην Τσονγκίνγκ, την Τετάρτη
|cnsphoto via REUTERS

Κίνα: Βομβαρδίζουν τα σύννεφα για να προκαλέσουν βροχή μετά από 64 ημέρες καύσωνα

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2022, 16:11

Η ξηρασία και οι καύσωνες δεν πλήττουν μόνο την Ευρώπη φέτος, αλλά και την Κίνα, όπου η στάθμη του ποταμού Γιανγκτσέ έχει πέσει κατά δεκάδες μέτρα, προκαλώντας απανωτές διακοπές ρεύματος και παρακώλυση της βιομηχανικής παραγωγής.

Οι αρχές επιστρατεύουν «βομβαρδισμό» των νεφών για την παραγωγή βροχής, την απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων νερού από το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών και αλλαγές στην εφοδιαστική αλυσίδα για να δώσουν λύση στα μεγάλα προβλήματα.

Για περισσότερους από δύο μήνες, ένας καύσωνας που δεν λέει να τελειώσει, απειλεί κοπάδια και καλλιέργειες και αναγκάζουν βιομηχανίες στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας να διακόψουν τη λειτουργία τους, για να προλάβουν διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα είναι πολύ έντονες στην Κίνα τα επόμενα χρόνια.

Οι υψηλές θερμοκρασίες στην Κίνα, που έχουν κρατήσει ήδη 64 ημέρες (!) και προέρχονται από ένα βαρομετρικό υψηλό από τον δυτικό Ειρηνικό, έχουν σπάσει το ρεκόρ διάρκειας ενός καύσωνα, που κρατούσε από το 1961. Το εθνικό κέντρο για το κλίμα προβλέπει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν έως τις 26 Αυγούστου στην κοιλάδα του Σετσουάν και μεγάλα τμήματα της κεντρικής Κίνας.

Η νοτιοδυτική επαρχία του Σετσουάν ανακοίνωσε την παροχή ρεύματος με δελτίο σε σπίτια, γραφεία και εμπορικά καταστήματα, μετά τους περιορισμούς που έθεσε σε βιομηχανίες μετάλλων και λιπασμάτων.

Επίσης, σε δημόσια κτίρια, συστήθηκε στους εργαζόμενους να μην ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του κλιματιστικού κάτω από τους 26 βαθμούς Κελσίου και να χρησιμοποιούν τις σκάλες αντί για τα ασανσέρ.

Ακόμα, στα συντριβάνια θα κόψουν το νερό, ενώ μετά το σούρουπο θα σταματήσουν όλες οι εμπορικές δραστηριότητες.

Η κεντρική επαρχία του Χουμπέι, ανακοίνωσε ότι θα βομβαρδίσει τα σύννεφα με χημικά για να προκαλέσει βροχή. Το ίδιο έχουν κάνει και άλλες περιοχές από όπου περνά ο Γιανγκτσέ, ο μεγαλύτερος ποταμός της Κίνας, όμως η νεφοκάλυψη συχνά δεν είναι επαρκής για να έχει αποτέλεσμα η μέθοδος.

Κινέζοι μετεωρολόγοι φορτώνουν με «ρουκέτες χημικών» εκτοξευτήρα για να βομβαρδίσουν τα σύννεφα (φωτογραφία αρχείου) – EPA/DIEGO AZUBEL

Πολλές εταιρείες αναγκάστηκαν επίσης να διακόψουν τη λειτουργία τους λόγω των συχνών διακοπών ρεύματος στην επαρχία Τσονγκίνγκ, που συνορεύει με την Σετσουάν.

Ο Χαν Ζενγκ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επισκέφθηκε την περιοχή την Τετάρτη και είπε ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για να διασφαλιστεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους κατοίκους και τις βασικές βιομηχανίες.

Η Κίνα πρέπει να επισπεύσει την κατασκευή υποδομών που θα βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση του ενεργειακού φορτίου και τον καλύτερο συνδυασμό άνθρακα και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι η κινητήρια δύναμη στην επαρχία Σετσουάν, όπως αναφέρει ο Guardian, όμως η μείωση της στάθμης του Γιανγκτσέ και των παραποτάμων του από τη μία και η αυξημένη χρήση των κλιματιστικών από την άλλη, έχουν προκαλέσει τις διακοπές ρεύματος.

Η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι βροχοπτώσεις φέτος δεν ξεπέρασαν το 51% του μέσου όρου προηγούμενων ετών, με αποτέλεσμα να έχουν αδειάσει οι υδάτινοι ταμιευτήρες.

Το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών, όπως φαίνεται από τον δορυφόρο της NASA, σε περίοδο χωρίς προβλήματα λειψυδρίας – EPA/NASA HANDOUT

Το γιγαντιαίο Φράγμα των Τριών Φαραγγιών θα απελευθερώσει 500 εκατ. κυβικά μέτρα νερού τις επόμενες 1ο ημέρες για την ύδρευση της κοιλάδας του ποταμού Γιανγκτσέ. Ακόμα και εκεί, τα αποθέματα υδάτων έχουν μειωθεί στο μισό σε σχέση με πέρυσι.

Κάποια κοπάδια έχουν μεταφερθεί προσωρινά σε άλλα σημεία, όπου το νερό είναι περισσότερο, ενώ το Πεκίνο προτρέπει τις τοπικές αρχές να αναζητήσουν λύσεις, όπως η μεταφορά νερού από άλλες περιοχές και η επέκταση του δικτύου ύδρευσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...