258
Βάρκες κολλημένες εκεί που κάποτε ήταν ο βυθός της λίμνης Μπρενέ, στα σύνορα Γαλλίας - Ελβετίας, ένα από τα πολλά υδάτινα σώματα με ρεκόρ χαμηλής στάθμης φέτος | EPA/ANTHONY ANEX

Ελβετία: Ο χειρότερος Αύγουστος στα χρονικά για τη στάθμη του νερού στις λίμνες

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2022, 17:12
Βάρκες κολλημένες εκεί που κάποτε ήταν ο βυθός της λίμνης Μπρενέ, στα σύνορα Γαλλίας - Ελβετίας, ένα από τα πολλά υδάτινα σώματα με ρεκόρ χαμηλής στάθμης φέτος
|EPA/ANTHONY ANEX

Ελβετία: Ο χειρότερος Αύγουστος στα χρονικά για τη στάθμη του νερού στις λίμνες

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2022, 17:12

Η στάθμη του νερού σε τέσσερις μεγάλες λίμνες της Ελβετίας είναι η πιο χαμηλή στα χρονικά για τον μήνα Αύγουστο, έπειτα από μια χρονιά φειδωλή σε βροχές, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Περιβάλλοντος.

Πρόκειται για τις λίμνες Κωνσταντίας, Τεσσάρων Καντονιών ή Λουκέρνη, Λουγκάνο και Βάλεν. Ο όγκος του νερού που χύνεται στον Ρήνο, ο οποίος πηγάζει από τις ελβετικές Αλπεις, δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλά για τον μήνα Αύγουστο.

«Υπάρχει μια κατάσταση χαμηλής στάθμης στην Ελβετία, κυρίως στο κεντρικό οροπέδιο και νότια του Τιτσίνο», του ιταλόφωνου τμήματος της χώρας, δήλωσε η Μισέλ Ομπερχάνσιλ, αξιωματούχος της υπηρεσίας δεδομένων του τμήματος Υδρολογικών Πληροφοριών του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Αιτία είναι η απουσία βροχοπτώσεων το 2022, όπως εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι λίμνες Κωνσταντίας, Λουκέρνης, Λουγκάνο και Βάλεν δεν είναι οι μοναδικές που έχουν επηρεαστεί.

Η λίμνη Ματζόρε, η οποία, σε υψόμετρο 193 μέτρων, είναι η πιο χαμηλή στην Ελβετία και η λίμνη Ζουγκ «εξακολουθούν να δίνουν τιμές πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο», σημείωσε η Ομπερχάνσιλ.

Με την εξαίρεση των λιμνών Γιούρα και της λίμνης Τουν, η στάθμη του νερού σε όλες τις άλλες μεγάλες ελβετικές λίμνες είναι επίσης κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Την ίδια ώρα, η στάθμη πολλών ποταμών είναι επίσης χαμηλή.

«Η ροή του Ρήνου και του Ρους δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλή από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις για τον Αύγουστο», είπε η Ομερχάνσιλ.

Σύμφωνα με την ίδια, η βροχή που προβλέπεται να πέσει τις επόμενες ημέρες αναμένεται να «μετριάσει ελαφρά» την κατάσταση αυτή στην Ελβετία. Ομως, αυτό «δεν θα είναι αρκετό» να επαναφέρει τη στάθμη των υδάτων κοντά στα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News