278
Ενα ακόμη περιστατικό έντασης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, στις 5 Μαρτίου, με την κινεζική ακτοφυλακή να κάνει χρήση κανονιών νερού εναντίον σκάφους από τις Φιλιππίνες. | REUTERS/Adrian Portugal

Κανόνια νερού από την κινεζική ακτοφυλακή κατά σκαφών από τις Φιλιππίνες

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2024, 12:48
Ενα ακόμη περιστατικό έντασης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, στις 5 Μαρτίου, με την κινεζική ακτοφυλακή να κάνει χρήση κανονιών νερού εναντίον σκάφους από τις Φιλιππίνες.
|REUTERS/Adrian Portugal

Κανόνια νερού από την κινεζική ακτοφυλακή κατά σκαφών από τις Φιλιππίνες

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2024, 12:48

Η ακτοφυλακή της Κίνας χρησιμοποίησε κανόνια νερού εναντίον φιλιππινέζικων σκαφών στην αμφισβητούμενη περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, σε μία ακόμη από τις θαλάσσιες συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρει το CNN.

Το περιστατικό συνέβη λίγες μόλις ημέρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν επανέλαβε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον να υπερασπιστεί την πρόσβαση των Φιλιππίνων στη σημαντική θαλάσσια οδό, της οποίας την κυριαρχία διεκδικεί η Κίνα, πυροδοτώντας αυξανόμενες συγκρούσεις με τους γείτονές της τα τελευταία χρόνια. 

Εικόνα από το βίντεο που δημοσίευσαν οι ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων. (Armed Forces of the Philippines)

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP κατηγόρησε επίσης την κινεζική ακτοφυλακή ότι πραγματοποίησε έναν «επικίνδυνο ελιγμό» περνώντας την πλώρη του πλοίου ανεφοδιασμού πριν χρησιμοποιήσει το κανόνι νερού, ενώ ανέφερε ότι η Κίνα εγκατέστησε στη συνέχεια πλωτά εμπόδια για να «αποτρέψει την περαιτέρω είσοδο οποιωνδήποτε πλοίων από τις Φιλιππίνες». 

Αυτό συνέβη μόλις τέσσερις ημέρες αφότου ο Αντονι Μπλίνκεν είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Μανίλα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διακηρύξει την «ατσάλινη δέσμευσή τους» να υπερασπιστούν τις Φιλιππίνες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων Ενρίκε Μανάλο στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο Sofitel στη Μανίλα. (REUTERS/Evelyn Hockstein).

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον φιλιππινέζο ομόλογό του, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι οι σύμμαχοι «έχουν κοινή ανησυχία για τις ενέργειες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας που απειλούν το κοινό όραμα για έναν ελεύθερο, ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένης της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και την αποκλειστική οικονομική ζώνη των Φιλιππίνων». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...