481
| REUTERS/Alyssa Pointer/File Photo

Ο Τραμπ ονειρεύεται 3 δισ. δολάρια από την εισαγωγή της Truth Social στη Γουόλ Στριτ

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2024, 11:41
|REUTERS/Alyssa Pointer/File Photo

Ο Τραμπ ονειρεύεται 3 δισ. δολάρια από την εισαγωγή της Truth Social στη Γουόλ Στριτ

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2024, 11:41

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται οικονομικά στριμωγμένος. Δεν είναι η πρώτη φορά, η καριέρα του, ως «μεγιστάνας» του real estate, ήταν πάντα στο όριο των πτωχεύσεων, αλλά τώρα το πρόβλημα είναι και δικαστικό: ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αδυνατεί να καταβάλει την εγγύηση 464 εκατ. δολαρίων που του επιβλήθηκε για οικονομικές απάτες στον όμιλο ακινήτων του, μετά την καταδίκη του σε αστική δίκη τον Φεβρουάριο. Ετσι δεν θα έχει τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση. Αναζήτησε χρηματοδότες προκειμένου να αποφύγει κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, όπως ο διάσημος Πύργος Τραμπ, αλλά ακόμα και αν υπάρξουν πρόθυμοι, αυτή είναι μια διαδικασία με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Όμως ο Τραμπ ίσως βρει σωτηρία από κάτι άλλο που δημιούργησε ο ίδιος —τυχαία μάλιστα, όταν εκδιώχτηκε από το Twitter και το Facebook μετά τα αίσχη του Ιανουαρίου του 2021. Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social μπορεί να μπει στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μέσω μιας άλλης εταιρείας, και να τον κάνει πλούσιο.

Η Trump Media, η οποία διαχειρίζεται την Truth Social, είναι έτοιμη να εισαχθεί στη Γουόλ Στριτ, αφού η πλειονότητα των μετόχων της Digital World Acquisition Corp είπε «ναι» στη σχετική συγχώνευση. 

Ο Τραμπ πρόκειται να έχει μερίδιο τουλάχιστον 58% στη νέα εταιρεία, αξίας σχεδόν 3 δισ. δολαρίων σε τρέχουσες τιμές μετοχών της Digital World, ανέφερε το BBC.

Πρόκειται για απρόσμενα κέρδη για τον Τραμπ από μια επιχείρηση της οποίας ο ελεγκτής προειδοποίησε πέρυσι ότι κινδυνεύει να αποτύχει. 

Πτώση 13% των μετοχών

Ωστόσο, οι μετοχές της Digital World υποχώρησαν περισσότερο από 13% την Παρασκευή μετά την έγκριση, κλείνοντας στα 36,94 δολάρια. 

Αλλά οι μέτοχοι της Digital World, η πλειονότητα των οποίων είναι μεμονωμένοι επενδυτές και όχι εταιρείες ή funds, έδειξαν ατάραχοι – η πιθανότητα να είναι… συνέταιροι με τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ τούς κολακεύει. 

«Αυτή είναι μόνο η αρχή», είπε ο Τσαντ Νεντόχιν, υπέρμαχος της συμφωνίας, στην εκπομπή του DWAC Live στην πλατφόρμα βίντεο Rumble μετά την ανακοίνωση της έγκρισης. «Δεν υπάρχει λόγος κάποιος να φρικάρει». 

Η Digital World

Η Digital World, ή DWAC, είναι μία SPAC, δηλαδή μια επιχείρηση κέλυφος που δημιουργήθηκε συγκεκριμένα για να αγοράσει μια άλλη εταιρεία και να προχωρήσει στην εισαγωγή της στο χρηματιστήριο. 

Η εταιρεία θα μετονομαστεί τώρα σε Trump Media & Technology Group και θα μπορούσε να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις στο χρηματιστήριο Nasdaq υπό τον τίτλο DJT την επόμενη εβδομάδα. 

Η συμφωνία είναι απίθανο να επιλύσει άμεσα τα πιεστικά οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Τραμπ. 

Διακράτηση μετοχών

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ απαγορεύεται να πωλήσει ή να μεταβιβάσει τις μετοχές του για τουλάχιστον έξι μήνες – αν και η νέα εταιρεία θα μπορούσε να του προσφέρει εξαίρεση. 

Ο Τραμπ θα μπορούσε επίσης να προσπαθήσει να πάρει ένα δάνειο, στηριζόμενος στην αξία των μετοχών. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, οι αναλυτές είπαν ότι μια τράπεζα πιθανότατα θα του δάνειζε σημαντικά λιγότερα κεφάλαια από ό,τι αξίζουν οι μετοχές, δεδομένων των πιθανών κινδύνων της επιχείρησης. 

  

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...