478
Πρώτο θέμα στο βρετανικό τύπο του Σαββάτου, η ασθένεια της πριγκίπισσας της Ουαλίας | REUTERS/Toby Melville

Ο τρόπος που διαγνώστηκε ο καρκίνος της Κέιτ «συμβαίνει συνέχεια», λένε οι ειδικοί

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2024, 11:35
Πρώτο θέμα στο βρετανικό τύπο του Σαββάτου, η ασθένεια της πριγκίπισσας της Ουαλίας
| REUTERS/Toby Melville

Ο τρόπος που διαγνώστηκε ο καρκίνος της Κέιτ «συμβαίνει συνέχεια», λένε οι ειδικοί

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2024, 11:35

Δεύτερο σοκ για τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας ήταν η διάγνωση του καρκίνου για την πριγκίπισσα της Ουαλίας την οποία μάλιστα ανακοίνωσε η ίδια σε ένα βίντεο που κάνει από το βράδυ της Παρασκευής το γύρο του κόσμου και έχει βέβαια ανοίξει νέο «γύρο» συζητήσεων για το τι συμβαίνει με την Κέιτ.

Στο παλάτι, η ιστορία επαναλαμβάνεται μέσα σε λιγότερο από διμηνο: Πρώτα ο βασιλιάς Κάρολος και τώρα η πριγκίπισσα της Ουαλίας Κέιτ διαγνώστηκαν με καρκίνο. Και μάλιστα, με παρόμοιο τρόπο…

Όπως και στην περίπτωση του βασιλιά, που διαγνώστηκε με καρκίνο στις αρχές Φεβρουαρίου, δεν έχει αποκαλυφθεί η μορφή καρκίνου από την οποία «χτυπήθηκε» μόλις στα 42 της η Κέιτ. Οι δυο καρκίνοι όμως έχουν κάτι κοινό: εντοπίστηκαν στη διάρκεια επεμβάσεων που αρχικά έμοιαζαν να αντιμετωπίζουν κάποια καλοήθη κατάσταση.

Στην μεν περίπωση του Καρόλου η νόσος βρέθηκε στη διάρκεια της επεμβατικής θεραπείας για καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (σύμφωνα με το παλάτι δεν είναι καρκίνος του προστάτη). Στην περίπτωση της Κέιτ, ήταν μια μεγάλη επέμβαση στην κοιλιακή χώρα η οποία, όπως η ίδια είπε στο βίντεο, αρχικά δεν αφορούσε κακοήθεια την οποία έδειξαν οι μετέπειτα αναλύσεις (πιθανώς σε δείγματα από το υλικό που αφαιρέθηκε),

«Δυστυχώς, μεγάλο μέρος των περιπτώσεων καρκίνου που διαγιγνώσκουμε είναι απροσδόκητο», δήλωσε στους New York Times η Δρ Έλενα Ράτνερ, γυναικολόγος – ογκολόγος στο Κέντρο Καρκίνου του Γέιλ, η οποία έχει διαγνώσει πολλούς ασθενείς με καρκίνο των ωοθηκών, του τραχήλου της μήτρας και του ενδομητρίου.

Χωρίς να επιχειρεί εικασίες για τη επέμβαση της πριγκίπισσας, η Δρ. Ράτνερ ανέφερε οτι δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις γυναικών που εισάγονται στο χειρουργείο για ενδομητρίωση  – επώδυνη αλλά καλοήθης κατάσταση κατά την οποία ιστός της μήτρας αναπτύσσεται εκτός αυτής στην κοιλιακή χώρα –  αλλά βρίσκονται τελικά αντιμέτωπες με τον καρκίνο. Κάθε υλικό που αφαιρείται σε μια χειρουργική επέμβαση αναλύεται κυτταρολογικά και εργαστηριακά και μπορεί να αποδειχθεί καρκινικό.

Τι είναι η «προληπτική χημειοθεραπεία»

Στο βίντεο της ανακοίνωσης του καρκίνου της, η πριγκίπισσα Κέιτ της Ουαλίας είπε πως μετά τη διάγνωση οι γιατροί της συνέστησαν «προληπτική χημειοθεραπεία» την οποία έχει ήδη ξεκινήσει.

Ειδικοί ογκολόγοι εξηγούν στο Protagon πως η προληπτική – ή αλλιώς επικουρική – χημειοθεραπεία χορηγείται σε αρκετές μορφές καρκίνου μετά τη χειρουργική αφαίρεση του όγκου και με σκοπό να μην επανεμφανιστεί η νόσος. Είναι οι περιπτώσεις που όλος ο καρκίνος έχει «καθαριστεί» από το πληγέν όργανο και η χημειοθεραπεία συστήνεται για να εξουδετερωθούν και τα τελευταία ίχνη του ώστε να προληφθεί η υποτροπή της νόσου.

Κατά κανόνα χορηγούνται τα ίδια χημειοθεραπευτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται και όταν η θεραπεία αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στον καρκίνο. Ανάλογα με τη μορφή και το στάδιο της νόσου, η επικουρική χημειοθεραπεία μπορεί να διαρκέσει από 3 έως 6 μήνες.

Η χημειοθεραπεία που χορηγείται ως πρώτο «όπλο» κατά του καρκίνου, μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Υπάρχουν, δε περιπτώσεις, στις οποίες ο ασθενής υποβάλλεται αρχικά σε χημειοθεραπεία κανονικού σχήματος, χειρουργείται και στη συνέχεια επαναλαμβάνει τη χημειοθεραπεία ως επικουρική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...