657
Οι Μπουβέ (δεξιά) και Αμπροουζ ζούσαν ο ένας τη ζωή του άλλου χωρίς να το γνωρίζουν | YouTube/capture

Τους μπέρδεψαν στο μαιευτήριο και κατέληξαν με λάθος γονείς

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2024, 11:15
Οι Μπουβέ (δεξιά) και Αμπροουζ ζούσαν ο ένας τη ζωή του άλλου χωρίς να το γνωρίζουν
|YouTube/capture

Τους μπέρδεψαν στο μαιευτήριο και κατέληξαν με λάθος γονείς

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2024, 11:15

Ο Ρίτσαρντ Μποβέ, από την παραλιακή πόλη Σέτσελτ της Βρετανικής Κολομβίας, μεγάλωσε πιστεύοντας ότι καταγόταν από ιθαγενείς. Αλλά ένα τεστ DNA που έκανε τυχαία έδειξε ότι ήταν ουκρανικής, ασκεναζικής εβραϊκής και πολωνικής καταγωγής.

Την ίδια περίοδο, περίπου 2.400 χιλιόμετρα μακριά, η αδερφή του Εντι Αμπροουζ από το Γουίνιπεγκ της επαρχίας Μανιτόμπα, που μεγάλωσε σε μια ουκρανική οικογένεια, έκανε επίσης τεστ DNA και ανακάλυψε ότι δεν είχε συγγενική σχέση με τον Εντι. Αντιθέτως, όπως αποδείχτηκε, ο Μποβέ ήταν ο βιολογικός της αδελφός.

Αυτές οι αποκαλύψεις άλλαξαν ριζικά τη ζωή δύο ανδρών. Ο Ρίτσαρντ Μποβέ και ο Εντι Αμπροουζ γεννήθηκαν την ίδια ημέρα στο ίδιο νοσοκομείο της μικρής πόλης Αρμποργκ της Μανιτόμπα το 1955, αλλά ανταλλάχθηκαν από λάθος μετά τη γέννησή τους, με αποτέλεσμα να καταλήξουν με εκατέρωθεν λάθος γονείς.

Την περασμένη εβδομάδα οι δυο άνδρες έλαβαν επίσημη συγγνώμη για το τραύμα που υπέστησαν λόγω του μπερδέματος στο νοσοκομείο, από τον πρωθυπουργό της επαρχίας Μανιτόμπα, ιθαγενή Γουάμπ Κινιού – την οποία εξέφρασε προσωπικά στους Μποβέ και Αμπροουζ, όπως αναφέρει το BBC.

«Σήμερα έρχομαι να ζητήσω μια πολύ καθυστερημένη συγγνώμη για τις ενέργειες που έβλαψαν δυο παιδιά, δυο ομάδες γονέων και δυο οικογένειες σε βάθος γενεών» είπε ο πρωθυπουργός στο τοπικό νομοθετικό σώμα της Μανιτόμπα. «Μερικές φορές μάς ζητείται να κατανοήσουμε την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια μπαίνοντας στη θέση ενός άλλου ατόμου» σημείωσε απευθυνόμενος στους δυο άνδρες, που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση.

Στα παιδικά τους χρόνια οι δύο τους έζησαν εντελώς διαφορετικές ζωές. Ο 68χρονος Μποβέ μεγάλωσε με τους ιθαγενείς Μετίς – μια αυτόχθονη κοινότητα του Καναδά με μικτές ιθαγενείς και ευρωπαϊκές καταβολές. Ο πατέρας του πέθανε όταν εκείνος ήταν τριών ετών, αφήνοντάς τον υπεύθυνο για τα μικρότερα αδέρφια του, καθώς η μητέρα του πάλευε με τη θλίψη της απώλειας του συζύγου της.

Ο Μποβέ πήρε απολυτήριο από ένα σχολείο για ιθαγενή παιδιά και αργότερα ξεριζώθηκε από την οικογένειά του μέσω του προγράμματος «Sixties Scoop» – μιας πολιτικής αφομοίωσης που εφαρμόστηκε στον Καναδά από τη δεκαετία του 1950 μέχρι τα ’80s, με τα αυτόχθονα παιδιά να τοποθετούνται είτε σε ανάδοχη φροντίδα είτε σε υιοθεσία έξω από τις κοινότητές τους.

Εν τω μεταξύ, ο επίσης 68χρονος Αμπροουζ μεγάλωσε σε ένα αγρόκτημα στην αγροτική περιοχή της Μανιτόμπα, σε μια πολύ στοργική και υποστηρικτική ουκρανική οικογένεια, όπου άκουγε ουκρανικά λαϊκά τραγούδια πριν κοιμηθεί. Τελικά και αυτός υιοθετήθηκε αργότερα, αφού έμεινε ορφανός σε ηλικία 12 ετών. Σε όλη του τη ζωή δεν είχε ιδέα για την καταγωγή του από την κοινότητα ιθαγενών Μετίς.

Για πολλά χρόνια ο Μποβέ ήταν ιδιαίτερα περήφανος ως ο καπετάνιος του μοναδικού ιθαγενούς αλιευτικού σκάφους που ψάρευε στα ανοιχτά των ακτών της Βρετανικής Κολομβίας. Τώρα γνωρίζει ότι είναι ο μόνος από το πλήρωμα που δεν είχε ιθαγενείς ρίζες. Στη συγγνώμη του ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι οι ζωές των δυο ανδρών αλληλεπικαλύπτονταν ελαφρώς όλα αυτά τα χρόνια.

Ως παιδί, ο Αμπροουζ ζήτησε από ένα κορίτσι διπλανού χωριού να γίνει μέλος της ομάδας μπέιζμπολ που είχε δημιουργήσει για να παίζει στα σχολικά διαλείμματα, αγνοώντας ότι εκείνη ήταν στην πραγματικότητα η βιολογική αδελφή του. Παράλληλα, η εφηβική αγάπη του Μποβέ για το ψάρεμα τον έφερε στην ίδια ακτή με τη δική του βιολογική αδελφή, η οποία ψάρευε με το καλάμι της δίπλα του – χωρίς κανένας από τους δύο να γνωρίζει τη συγγενική τους σχέση.

Παρά τις εκατέρωθεν απώλειές τους, οι δυο άνδρες είναι ικανοποιημένοι από τις διαδρομές τους και τις οικογένειες που τους μεγάλωσαν. Ο Αμπροουζ έχει ήδη συνδεθεί με του βιολογικούς συγγενείς του και είναι πια υπερήφανο μέλος της Ομοσπονδίας των ιθαγενών Μετίς, ενώ ο Μποβέ σχεδιάζει να γνωρίσει τη βιολογική του οικογένεια – και οι δύο ενήλικες κόρες του έχουν ήδη κάνει τατουάζ με το πραγματικό επώνυμο του πατέρα τους, Αμπροουζ.

Οι δυο άνδρες ελπίζουν ότι η επίσημη συγγνώμη της επαρχίας θα επεκταθεί και σε κάποια μορφή οικονομικής αποζημίωσης, την οποία διεκδικούν δικαστικά με κοινό δικηγόρο. Η περίπτωση των Μποβέ και Αμπροουζ είναι η τρίτη γνωστή ακούσιας ανταλλαγής νεογέννητων στην περιφέρεια της Μανιτόμπα. Αλλες δύο αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί στην περιφέρεια Νιουφάουντλαντ, στην άλλη πλευρά του Καναδά, προς τον Ατλαντικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...