961
Η Λιζ Τρας στο πόντιουμ του «The Queen Elizabeth II» μιλώντας μετά την ανακήρυξή της σε νικήτρια της εσωκομματικής διαδικασίας | REUTERS/Hannah McKay

Και επίσημα επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας η Λιζ Τρας

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2022, 14:44
Η Λιζ Τρας στο πόντιουμ του «The Queen Elizabeth II» μιλώντας μετά την ανακήρυξή της σε νικήτρια της εσωκομματικής διαδικασίας
|REUTERS/Hannah McKay

Και επίσημα επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας η Λιζ Τρας

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2022, 14:44

Λίγο μετά τις 14:30 της Δευτέρας ο σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, επικεφαλής της Επιτροπής 1922 των Τόρις, ανέβηκε στο βήμα στο συνεδριακό κέντρο «Βασίλισσα Ελισάβετ Β’», κοντά στο Γουεστμίνστερ, όπου θα ελάμβανε χώρα μια τρόπον τινά ιστορική συγκέντρωση του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας: ο σεβάσμιος πολιτικός ανακοίνωσε ότι νικήτρια της εσωκομματικής διαδικασίας και επόμενη πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι η Λις Τρας, μέχρι τώρα υπουργός Εξωτερικών.

Η Τρας, 47 ετών, επικράτησε του υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σούνακ στην ψηφοφορία μεταξύ των δεκάδων χιλιάδων μελών του Συντηρητικού Κόμματος και θα διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είχε παραιτηθεί τον περασμένο Ιούλιο στη σκιά σκανδάλων.

Κατά την ψηφοφορία μεταξύ των μελών των Τόρις, η έως τώρα επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις εξασφάλισε 81.326 ψήφους (57,4%), έναντι 60.399 ψήφων (42,6%) του Σούνακ.

Θα είναι η τέταρτη πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 2016 (μετά το δημοψήφισμα του Brexit) και η τρίτη γυναίκα στην Ντάουνινγκ Στριτ, μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ (1979-1990) και την Τερέζα Μέι (2016-2019).

«Είναι μια μεγάλη τιμή η εκλογή μου ως αρχηγού του Συντηρητικού Κόμματος» ήταν οι πρώτες της λέξεις ανεβαίνοντας στο πόντιουμ, για να ευχαριστήσει έπειτα τα μέλη των Τόρις για «μια από τις μεγαλύτερες… συνεντεύξεις για εργασία στην Ιστορία».

Με βάση το πρωτόκολλο ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα επισκεφθεί, την Τρίτη, τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στη θερινή της κατοικία στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας, προκειμένου να της επιδώσει την παραίτησή του. Επειτα θα ακολουθήσει η Λιζ Τρας, η οποία θα κάνει αυθημερόν το ταξίδι Λονδίνο – Μπαλμόραλ – Λονδίνο: θα επιστρέψει αργότερα στην Ντάουνινγκ Στριτ για την πρώτη ομιλία έξω από το Νο 10.  Ακολουθεί ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων, το μεσημέρι της Τετάρτης, στην εβδομαδιαία συνεδρίαση με ερωτήσεις προς την αρχηγό της κυβέρνησης.

Η Λιζ Τρας παραλαμβάνει μια εντελώς άλλη χώρα από αυτή που παρέλαβε ο αμετροεπής Τζόνσον το καλοκαίρι του 2019 ή ακόμα και από αυτή που αποφάσισε να αφήσει πριν δύο μήνες, στις 7 Ιουλίου. Το καλοκαίρι έχει πια περάσει, ο χειμώνας έρχεται, ο πληθωρισμός ξεπερνά το 10% και αναμένεται να αυξηθεί, ενώ η κατακόρυφη άνοδος των τιμών της ενέργειας απειλεί τις οικογένειες, τα σχολεία, της επιχειρήσεις και τα νοσοκομεία.

Το κλίμα γενικευμένης δυσφορίας ίσως να είναι πιο δύσκολη πρόκληση και από την αντιμετώπιση του ενεργειακού ή την τιθάσευση του πληθωρισμού. Αν και η Λιζ Τρας κατάφερε να «κερδίσει» τη βάση του Συντηρητικού Κόμματος, το οποίο κυβερνά τη Βρετανία εδώ και 12 χρόνια, το 52% των Βρετανών εκτιμά ότι θα είναι μια μέτρια ή ακόμη και «μια φρικτή» πρωθυπουργός, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov.

Σε συνέντευξή της στο BBC και με άρθρα της στον Τύπο το Σαββατοκύριακο, η Λιζ Τρας υποσχέθηκε μία σημαντική οικονομική παρέμβαση προς στήριξη των νοικοκυριών που πασχίζουν με τους φουσκωμένους λογαριασμούς ενέργειας. Αν και μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να αποκαλύψει λεπτομέρειες του σχεδίου της, δημοσιεύματα αναφέρουν πως η Λιζ Τρας ετοιμάζει ένα πακέτο στήριξης ύψους ακόμα και 100 δισ. στερλινών, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε ταχθεί κατά πρόσθετων βοηθημάτων.

Σύμφωνα με την Telegraph, μεταξύ των μέτρων που εξετάζει φέρεται να είναι το πάγωμα των λογαριασμών ενέργειας σε κάποιο ύψος που ακόμα δεν έχει αποφασιστεί και ενώ επίκειται αύξηση της τάξης του 80% στις χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά τον ερχόμενο μήνα. Οπως δήλωσε η έως τώρα επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις στο BBC, τα μέτρα που προτίθεται να λάβει θα ανακοινωθούν εντός μιας εβδομάδας από την ανάληψη των καθηκόντων της. Επέμεινε δε στην άμεση μείωση φόρων, παρά τις προειδοποιήσεις για ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων.

«Θα παρουσιάσω ένα τολμηρό σχέδιο για την μείωση των φόρων και την ανάπτυξη της οικονομίας μας», δήλωσε η Λιζ Τρας, η τρίτη γυναίκα που θα ηγηθεί της βρετανικής κυβέρνησης μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ και την Τερέζα Μέι, μετά την ανακοίνωση της νίκης της.

«Θα αντιμετωπίσω την ενεργειακή κρίση ασχολούμενη με τους λογαριασμούς της ενέργειας των ανθρώπων, αλλά επίσης ασχολούμενη με τις μακροπρόθεσμες δυσκολίες στην ενεργειακή τροφοδοσία», πρόσθεσε ενώ υποσχέθηκε και «μεγάλη νίκη» του Συντηρητικού Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του 2024.

Αντιδράσεις

Η νεοεκλεγείσα πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει το «σωστό σχέδιο» για να αντιμετωπίσει την περιφερειακή ανισότητα, το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και να συσπειρώσει το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον μέσω Twitter. «Συγχαρητήρια στη Λιζ Τρας για την αποφασιστική της νίκη», ευχήθηκε ο απερχόμενος βρετανός πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «τώρα είναι η ώρα όλοι οι Συντηρητικοί να την στηρίξουν 100%».

Και ο Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος έχασε τη μάχη για την πρωθυπουργία της Βρετανίας, δήλωσε ότι το κόμμα πρέπει τώρα να συσπειρωθεί γύρω από την νικήτρια της διαδικασίας Λιζ Τρας. «Τώρα είναι σωστό να συσπειρωθούμε γύρω από την νέα πρωθυπουργό Λιζ Τρας, καθώς εκείνη οδηγεί τη χώρα μέσα σε δύσκολες στιγμές», ανέφερε ο Σουνάκ στο Twitter.

Εκτός συνόρων, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι αναμένει η Βρετανία να σεβαστεί όλες τις πλευρές της συμφωνίας του Brexit υπό την νέα πρωθυπουργό Λιζ Τρας. «Μαζί αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις, από την κλιματική αλλαγή έως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Προσβλέπω σε μια εποικοδομητική σχέση, σε πλήρη σεβασμό των συμφωνιών μας», ανέφερε η κυρία Φον ντερ Λάιεν σε ανάρτηση της στο Twitter.

Ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς επίσης συνεχάρη σήμερα τη Λιζ Τρας για τη νίκη της στη μάχη της ανάδειξης του ηγέτη του Συντηρητικού κόμματος. «Συγχαρητήρια για τον νέο σου ρόλο Λιζ Τρας! Ανυπομονώ για τη συνεργασία μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», έγραψε ο Σολτς σε ανάρτησή του στο Twitter. «Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά –ως εταίροι και φίλοι», διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Τη νεοεκλεγείσα πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχάρη και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε ότι κατά τη θητεία της Λιζ Τρας ως υπουργού Εξωτερικών, οι σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου απέκτησαν νέα δυναμική με την υπογραφή με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια του Μνημονίου Κατανόησης για το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο μεταξύ των δύο χωρών στο Λονδίνο, στις 25 Οκτωβρίου 2021.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...