832
Το «αντίο» του ανεμοδαρμένου Μπόρις Τζόνσον μπροστά στην Ντάουνινγκ Στριτ | REUTERS/Phil Noble

Game over: Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2022, 11:29
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 7/7/2022, 16:10
Το «αντίο» του ανεμοδαρμένου Μπόρις Τζόνσον μπροστά στην Ντάουνινγκ Στριτ
|REUTERS/Phil Noble

Game over: Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2022, 11:29
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 7/7/2022, 16:10

Οταν σου λένε 60 υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησής σου να παραιτηθείς, αφού πρώτα το έχουν κάνει αυτοί, μάλλον δύσκολα να αντισταθείς κι ας το θέλεις.

Ετσι, ο Μπόρις Τζόνσον στις 12:30 ακριβώς ώρα Αγγλίας, (14:30 ώρα Ελλάδας), με εκατοντάδες δημοσιογράφους έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ και με τον αέρα να μπερδεύει τα αγαπημένα του μαλλιά, όπως τόσο του αρέσει, ανακοίνωσε το τέλος της διάτρητης από σκάνδαλα πρωθυπουργίας του, δύο χρόνια και 349 ημέρες μετά την εκλογή του.

«Η διαδικασία της επιλογής του νέου ηγέτη θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα», σημείωσε ο Τζόνσον μιλώντας έξω από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, σκηνικό των περιβόητων πάρτι του lockdown, που έφεραν την αρχή του τέλους για τη θητεία του.

«Και σήμερα διόρισα ένα υπουργικό συμβούλιο για να υπηρετήσει, όπως και εγώ, έως ότου διοριστεί ένας νέος ηγέτης», πρόσθεσε.

«Γνωρίζω ότι θα υπάρξουν πολλοί που θα ανακουφιστούν και ίσως κάποιοι λίγοι που θα απογοητευτούν. Και θέλω να γνωρίζετε πόσο θλίβομαι που αφήνω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί η εισαγωγή της ομιλίας του:

«Είναι ξεκάθαρη τώρα η βούληση των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας νέος αρχηγός κόμματος και επομένως ένας νέος πρωθυπουργός και συμφώνησα με τον σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, (τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922), ότι η διαδικασία επιλογής αυτού του νέου ηγέτη θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα και ότι το χρονοδιάγραμμα θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Και σήμερα διόρισα ένα υπουργικό συμβούλιο για να υπηρετήσει, όπως και εγώ, μέχρι να εκλεγεί ο νέος ηγέτης.

Επομένως θέλω να πω στα εκατομμύρια ανθρώπους που μας ψήφισαν το 2019, πολλοί από αυτούς ψηφίζοντας Συντηρητικούς για πρώτη φορά: “Σας ευχαριστώ γι’ αυτή την απίστευτη εντολή, την μεγαλύτερη συντηρητική πλειοψηφία από το 1987, το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων μετά τις εκλογές του 1979”.

Και ο λόγος που έδωσα τόσο σκληρή μάχη τις τελευταίες ημέρες για να συνεχίσω να εξασκώ αυτή την εντολή διακυβέρνησης προσωπικώς, δεν είναι μόνο ότι ήθελα να το κάνω, αλλά επειδή ένιωθα ότι αυτή ήταν η δουλειά μου, το χρέος μου, η υποχρέωσή μου προς εσάς να συνεχίσω να κάνω αυτό που υποσχεθήκαμε το 2019.

Και φυσικά είμαι υπερβολικά υπερήφανος για τα επιτεύγματα αυτής της κυβέρνησης: από το ότι φέραμε εις πέρας το Brexit μέχρι ότι διευθετήσαμε τις σχέσεις μας με την ηπειρωτική Ευρώπη για πάνω από μισό αιώνα. Αξιοποιήσαμε την εξουσία γι’ αυτή την χώρα για να ψηφίζει τους δικούς της νόμους στο κοινοβούλιο, τα βγάλαμε πέρα με την πανδημία, οργανώσαμε την ταχύτερη εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη, την ταχύτερη άρση του λοκντάουν και τους τελευταίους μήνες οδηγήσαμε την Δύση στο να υψώσει το ανάστημά της στην επιθετικότητα του Πούτιν στην Ουκρανία.

Φυσικά είναι επώδυνο να μην μπορέσω να φέρω σε πέρας τόσο πολλές ιδέες και σχέδια. Αλλά όπως έχουμε δει στο Γουεστμίνστερ το ένστικτο της αγέλης είναι ισχυρό και όταν η αγέλη προχωράει, προχωράει», είπε ο Τζόνσον από το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός είχε μιλήσει νωρίτερα με τη βασίλισσα Ελισάβετ, ενόψει της επικείμενης ανακοίνωσης της παραίτησής του.

Οι εκατοντάδες εκπρόσωποι των ΜΜΕ, Βρετανοί και μη, αναμένουν την ανακοίνωση Τζόνσον, έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ – REUTERS/Maja Smiejkowska

Μέσα στο καλοκαίρι, θα διεξαχθεί προεκλογική εκστρατεία για την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος και τον Οκτώβριο, θα γίνει το συνέδριο των Τόρις, με νέο πρωθυπουργό στη θέση του Τζόνσον.

Η εφημερίδα Sun έγραψε επίσης ότι ο Τζόνσον θα παραμείνει στην ηγεσία των Συντηρητικών μέχρι να εκλεγεί νέος πρόεδρος του κόμματος μέσα στο καλοκαίρι.

Έπειτα από ημέρες που έδινε μάχη για να παραμείνει στην εξουσία, ο Τζόνσον εγκαταλείφθηκε και από αρκετούς συμμάχους του. Ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι, που διορίστηκε στη θέση αυτή μόλις την Τετάρτη, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί.

«Αυτό δεν είναι βιώσιμο και τα πράγματα απλώς θα χειροτερέψουν: για εσάς, για το Συντηρητικό Κόμμα και κυρίως για όλη τη χώρα», έγραψε στο Twitter. «Πρέπει να κάνετε το σωστό και να φύγετε τώρα».

Μόνο την Πέμπτη, παραιτήθηκαν επτά υπουργοί και υφυπουργοί. Τελευταία ήταν η υπουργός Παιδείας, Μισέλ Ντόνελαν, που δήλωσε από την πλευρά της πως παραιτείται σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών αφότου διορίσθηκε, επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξαναγκασθεί ο πρωθυπουργός Τζόνσον να παραιτηθεί.

«Δεν βλέπω να μπορείτε να συνεχίσετε με κανένα τρόπο, αλλά χωρίς έναν επίσημο μηχανισμό για να σας απαλλάξουμε από τα καθήκοντά σας, φαίνεται πως ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό δυνατό είναι να σας υποχρεώσουμε αυτοί που παραμένουμε στο υπουργικό συμβούλιο», έγραψε η Ντόνελαν στην επιστολή παραίτησής της λέγοντας πως «ικέτευσε» τον Τζόνσον την Τετάρτη, να παραιτηθεί.

«Μας φέρατε σε μια αφόρητη κατάσταση… ως κάποια που βάζει πάνω απ’ όλα την ακεραιότητα, δεν έχω άλλη επιλογή».

Σύμφωνα με το BBC, πρόκειται για την έβδομη μικρότερη θητεία στην ιστορία της χώρας, με δύο χρόνια και 349 ημέρες στο τιμόνι της. Ο Τζόνσον έμεινε λιγότερες ημέρες ακόμα και από την Τερέζα Μέι, την προκάτοχό του, η οποία έφυγε ως αποτυχημένη.

Πρόκειται για «καλά νέα για τη χώρα», είπε ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κόμματος των Εργατικών Κιρ Στάρμερ.

«Δεν χρειαζόμαστε μια αλλαγή στην αρχηγία των Τόρις. Χρειαζόμαστε μια πραγματική αλλαγή κυβέρνησης», σημείωσε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...