299
Ελικόπτερα κάνουν ρίψεις νερού στην Ισπανία | REUTERS/Albert Gea

Καύσωνας και πυρκαγιές χτυπούν Γαλλία και Ισπανία

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2019, 12:31
Ελικόπτερα κάνουν ρίψεις νερού στην Ισπανία
|REUTERS/Albert Gea

Καύσωνας και πυρκαγιές χτυπούν Γαλλία και Ισπανία

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2019, 12:31

Μία από τις πλέον δύσκολες καταστάσεις των 20 τελευταίων ετών έχουν να αντιμετωπίσουν η Ισπανία και η νότια Γαλλία εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών σε συνδυασμό με το πρωτοφανές κύμα καύσωνα.

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων μιλούν για θερμοκρασίες πάνω από τους 44 βαθμούς Κελσίου στη νότια Γαλλία αλλά και τη βόρεια Ισπανία. Σε κάποιες περιοχές τα χειρότερα ακόμη δεν έχουν έλθει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει εκδοθεί για πρώτη φορά από το 2004, οπότε και καθιερώθηκε, συναγερμός για «επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο» με προειδοποίηση αφορά όλους πολίτες, ακόμη και αυτούς που είναι υγιείς.

Αφορμή ήταν τότε άλλο ένα κύμα καύσωνα που είχε σκοτώσει 15.000 ανθρώπους.

Πάνω από 500 πυροσβέστες και στρατιώτες, αλλά και πολλά μέσα έχουν διατεθεί στο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ταραγόνα της Καταλονίας, η οποία έχει κάψει μέχρι στιγμής 50.000 στρέμματα. Δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι κατοίκων στην περιοχή, ωστόσο έχουν χάσει τη ζωή τους πολλά πρόβατα.

Οι Αρχές μιλούν για τη χειρότερη πυρκαγιά των τελευταίων 20 ετών και φοβούνται ότι θα κάψει πολύ μεγαλύτερη έκταση λόγω του δύσβατου εδάφους και των καιρικών συνθηκών που δεν ευνοούν την προσπάθεια κατάσβεσης.

Εν τω μεταξύ, στη νότια Γαλλία, σήμερα Παρασκευή περιμένουν το αποκορύφωμα του κύματος καύσωνα, γράφει ο Guardian.

Οι Αρχές εκφράζουν όμως την ανησυχία τους για το ότι οι πολίτες σε όλη τη χώρα δεν φαίνεται να ακολουθούν τις συμβουλές να προφυλάσσονται από τις ακραίες συνθήκες. «Βλέπουμε  ανθρώπους να πηγαίνουν για τζόκινγκ το μεσημέρι!» παρατήρησε η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζίν.

Ηδη πάντως έσπασε το ρεκόρ θερμοκρασίας Ιουνίου με 39,4 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή ενώ δεν αποκλείεται να σπάσει και το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας που είναι 44,1 βαθμοί. Και στη Γερμανία έχει σπάσει το ρεκόρ Ιουνίου με 38,6 βαθμούς. Αυτό μάλιστα κρατούσε εδώ και 72 χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...