547
Το Ισραήλ έχει εντείνει τα πλήγματα κατά στόχων στη Συρία που συνδέονται με το Ιράν | REUTERS/Firas Makdesi

Ισραηλινή επιδρομή στο «προξενείο» του Ιράν στη Δαμασκό – Εντεκα νεκροί

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2024, 20:21
Το Ισραήλ έχει εντείνει τα πλήγματα κατά στόχων στη Συρία που συνδέονται με το Ιράν
|REUTERS/Firas Makdesi

Ισραηλινή επιδρομή στο «προξενείο» του Ιράν στη Δαμασκό – Εντεκα νεκροί

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2024, 20:21

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας υψηλόβαθμος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, σκοτώθηκαν τη Δευτέρα από νέο ισραηλινό πλήγμα σε προάστιο της Δαμασκού,  που είχε στόχο το «προξενείο» του Ιράν στη Συρία, όπως ανέφεραν ιρανικά και συριακά ΜΜΕ.

Επτά από τους νεκρούς ήταν μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, του ελίτ στρατιωτικού σώματος του Ιράν.

Το συριακό πρακτορείο SANA μετέδωσε ότι από το πλήγμα καταστράφηκε ένα «παράρτημα» της πρεσβείας του Ιράν στη συριακή πρωτεύουσα. «Ισραηλινά πλήγματα έβαλαν στο στόχαστρο ένα κτίριο στη συνοικία Μαζέχ», μια περιοχή όπου στεγάζονται πολλές πρεσβείες, καθώς και τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών, μετέδωσε το πρακτορείο.

Ενας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο σημείο, είπε ότι το κτίριο δίπλα στην πρεσβεία του Ιράν –το εν λόγω παράρτημα προφανώς– καταστράφηκε ολοσχερώς.

Το ισραηλινό πλήγμα στο κτίριο του ιρανικού «προξενείου» στη Δαμασκό ήταν μια «στοχευμένη επίθεση» με σκοπό τη δολοφονία του υψηλόβαθμου διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Μοχαμάντ Ρεζά Ζαχεντί, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «πολλοί ιρανοί διπλωμάτες» σκοτώθηκαν.

Πράγματι, μεταξύ των νεκρών είναι και ο Ζαχεντί, ο οποίος ανήκει στη δύναμη Κουντς, μια ειδική μονάδα του σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης επιφορτισμένη με επιχειρήσεις στο εξωτερικό, όπως μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε τους παραπάνω απολογισμούς. Η οργάνωση, που αν και εδρεύει στη Βρετανία διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, ανακοίνωσε πως «επιβεβαιώνει τη δολοφονία ενός υψηλόβαθμου αξιωματικού που έχει υπηρετήσει ως επικεφαλής της Δύναμης Κουντς για τη Συρία και τον Λίβανο, δύο ιρανών συμβούλων και πέντε μελών των Φρουρών της Επανάστασης».

Σύμφωνα με τον ιρανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Nournews, ο πρεσβευτής του Ιράν Χοσεΐν Ακμπαρί και η οικογένειά του δεν τραυματίστηκαν.

Νωρίτερα, άλλο ιρανικό πρακτορείο, το SNN, μετέδωσε ότι μεταξύ των στόχων ήταν και κατοικία του ιρανού πρεσβευτή.

Το υπουργείο Αμυνας της Συρίας κατήγγειλε ότι το Ισραήλ έπληξε ένα «παράρτημα» της ιρανικής πρεσβείας, σκοτώνοντας ή τραυματίζοντας όλα τα άτομα που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο, το οποίο ισοπεδώθηκε.

«Ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα από το κατεχόμενο συριακό Γκολάν με στόχο το παράρτημα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό. Η επίθεση κατέστρεψε ολοσχερώς το κτίριο, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας όσους βρίσκονταν στο εσωτερικό. Βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για την ανάσυρση των πτωμάτων και τη διάσωση των τραυματιών» που εγκλωβίστηκαν στα συντρίμμια, πρόσθεσε το υπουργείο.

Στο σημείο κατέφθασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φαϊσάλ Μεκντάντ, ο οποίος έκανε λόγο για «τρομοκρατική» ισραηλινή επίθεση. «Καταδικάζουμε σθεναρά αυτή την απεχθή τρομοκρατική επίθεση» από την οποία σκοτώθηκε «ένας αριθμός αθώων», τόνισε ο Μεκντάντ στη σχετική δήλωσή του, η οποία μεταδόθηκε από το πρακτορείο SANA. «Η οντότητα της ισραηλινής κατοχής δεν θα μπορέσει να επηρεάσει τους δεσμούς μεταξύ του Ιράν και της Συρίας» πρόσθεσε.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε αργότερα ότι το κτίριο που έπληξε δεν ήταν ούτε προξενείο του Ιράν ούτε παράρτημα της ιρανικής πρεσβείας, αλλά στρατιωτική βάση των Φρουρών της Επανάστασης.

Αυτή ήταν η πέμπτη επιδρομή εντός των τελευταίων οκτώ ημερών στη Συρία, όπου το Ιράν και οι σύμμαχοί του στηρίζουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ. Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα στη γειτονική Συρία εναντίον θέσεων του καθεστώτος, φιλοϊρανικών οργανώσεων –όπως η Χεζμπολάχ– και ιρανικών στρατιωτικών στόχων, από την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία, το 2011. Τα πλήγματα εντάθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της Χαμάς, συμμάχου της Χεζμπολάχ και του Ιράν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...