362
Εικόνα που κυκλοφόρησε στο Twitter και φέρεται να δείχνει τον βομβαρδισμό των Ισραηλινών κοντά στο Χαλέπι | Twitter

Συρία: 42 νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό – σύροι στρατιωτικοί και μέλη της Χεζμπολάχ

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2024, 10:32
Εικόνα που κυκλοφόρησε στο Twitter και φέρεται να δείχνει τον βομβαρδισμό των Ισραηλινών κοντά στο Χαλέπι
|Twitter

Συρία: 42 νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό – σύροι στρατιωτικοί και μέλη της Χεζμπολάχ

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2024, 10:32

Τουλάχιστον 36 σύροι στρατιωτικοί και έξι ένοπλοι της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό του Ισραήλ τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, στην επαρχία Χαλέπι, στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία και διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, ο βομβαρδισμός είχε κυρίως στο στόχαστρο «αποθήκες όπλων» της λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, η οποία πολεμά στο πλευρό του συριακού καθεστώτος.

«Τουλάχιστον 42 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και δεκάδες (άλλοι) τραυματίστηκαν στις ισραηλινές επιδρομές» οι οποίες επικεντρώθηκαν σε περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο του Χαλεπιού, σημείωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγή του επίσημου συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA στον στρατό αναφέρθηκε σε «νεκρούς και τραυματίες πολίτες και στρατιωτικούς» στην ισραηλινή επιδρομή εναντίον στρατιωτικών θέσεων στα περίχωρα της πόλης του Χαλεπιού.

«Ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση εναντίον διαφόρων τοποθεσιών στην Αθρίγια, νοτιοανατολικά του Χαλεπιού», σημείωσε η πηγή αυτή.

Στόχος έγιναν επίσης εργοστάσιο του υπουργείο Αμυνας στη Σαφίρα, κοντά στο Χαλέπι, που πλέον έχει περάσει στον έλεγχο ένοπλων οργανώσεων προσκείμενων στην Τεχεράνη.

Αυτός είναι ο πιο βαρύς απολογισμός απωλειών στις τάξεις των συριακών ενόπλων δυνάμεων από το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, πριν από σχεδόν έξι μήνες.

Την Πέμπτη, δυο άτομα σκοτώθηκαν σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό στα περίχωρα της Δαμασκού, σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Αμυνας.

Η ζώνη που μπήκε στο στόχαστρο, η Σαγέντα Ζαϊνάμπ, θεωρείται οχυρό προσκείμενων στο Ιράν ένοπλων ομάδων που δρουν στη Συρία.

Ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει εκατοντάδες βομβαρδισμούς, σχεδόν όλους από αέρος, στη Συρία αφότου ξέσπασε εκεί ο εμφύλιος το 2011. Το Ισραήλ χτυπά οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν, κυρίως την φιλοϊρανική Χεζμπολάχ, καθώς και ιρανούς αξιωματικούς που βρίσκονται στη Συρία σε ρόλο συμβούλων.

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις πολλαπλασιάστηκαν αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβριο του 2023 ανάμεσα στο Ισραήλ και την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε «περίπου 4.500» θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και στη Συρία, ανάμεσά τους «πάνω από 1.200» από αέρος, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ σπανίως σχολιάζει δημόσια τις επιχειρήσεις στη Συρία, διαμηνύει ωστόσο τακτικά πως δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να επιτρέψει στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του εβραϊκού κράτους, να στήσει προγεφύρωμα ή αλλιώς να επεκτείνει τα ερείσματά του στα σύνορά του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...