441
Φον ντερ Λάιεν και Μπουρλάς στο βελγικό εργοστάσιο της Pfizer το 2021 – περπατούν σε διάδρομο που κοσμείται από διαφημιστικό πανό με δόσεις εμβολίων υπό το σλόγκαν «Η επιστήμη θα νικήσει» | European Commission / Pool/Anadolu Agency via Getty Images

Pfizergate: Φον ντερ Λάιεν και Μπουρλά στο μικροσκόπιο των ερευνών

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2024, 17:54
Φον ντερ Λάιεν και Μπουρλάς στο βελγικό εργοστάσιο της Pfizer το 2021 – περπατούν σε διάδρομο που κοσμείται από διαφημιστικό πανό με δόσεις εμβολίων υπό το σλόγκαν «Η επιστήμη θα νικήσει»
|European Commission / Pool/Anadolu Agency via Getty Images

Pfizergate: Φον ντερ Λάιεν και Μπουρλά στο μικροσκόπιο των ερευνών

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2024, 17:54

Εκπρόσωπος της Εισαγγελίας της Λιέγης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τις καταγγελίες περί διάπραξης ποινικών αδικημάτων κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, Αλβέρτου Μπουρλά, όσον αφορά το αντικορονοϊκό εμβόλιο της συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας. Ο ιστότοπος Politico έγραψε ότι οι συντάκτες του είδαν με τα μάτια τους κάποια από τα νομικά έγγραφα της υπόθεσης που πιστοποιούν τα παραπάνω.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) πήρε τον έλεγχο της υπόθεσης με την οποία αρχικώς ασχολήθηκαν εισαγγελείς του Βελγίου και η οποία αφορά έρευνα εις βάρος της Φον ντερ Λάιεν για διαφθορά, καταστροφή SMS και σύγκρουση συμφερόντων.

Την έρευνα άρχισαν οι δικαστικές αρχές της Λιέγης στις αρχές του 2023, ύστερα από καταγγελία του Φρεντερίκ Μπαλντάν, ενός «36χρονου βέλγου λομπίστα που έχει δεσμούς με ομάδες εμβολιοσκεπτικιστών» κατά τον ιστότοπο. Κατόπιν, καταγγέλλουσες κατέστησαν και οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας (όμως η δεύτερη θα αποσύρει τη δική της καταγγελία έπειτα από τον σχηματισμό της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τουσκ).

Η καταγγελία του Μπαλντάν επικεντρώθηκε στην ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων μεταξύ της Φον ντερ Λάιεν και του Μπουρλά εν όψει της μεγάλης συμφωνίας (αξίας άνω των 20 δισ. ευρώ) περί εμβολίων, στο αποκορύφωμα της πανδημίας Covid-19. «Αυτή η ιστορία ονομάστηκε Pfizergate».

Οι ευρωπαίοι εισαγγελείς ερευνούν, βέβαια, αν και η Κομισιόν όχι μόνο δεν παραδίδει τα μηνύματα, αλλά αμφισβητεί και την ύπαρξή τους. Η στιγμή είναι πολύ άβολη για την πρόεδρο της Κομισιόν, έγραψε ο ιστότοπος, καθώς η ίδια ευελπιστεί σε ανανέωση της θητείας της στο μεγάλο πόστο.

Η EPPO ηγείται πανευρωπαϊκών ερευνών για οικονομικά εγκλήματα και θεωρητικώς δύναται να προβεί σε κατάσχεση τηλεφώνων, ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλου είδους υλικού, τόσο από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και από άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, όπως τη Γερμανία, πατρίδα της Φον ντερ Λάιεν.

Η συμφωνία-μαμούθ που συνήψε η Γερμανίδα με τη Pfizer άρχισε να ενοχλεί όταν αποκαλύφθηκε ότι έμειναν στα αζήτητα αμέτρητες δόσεις του εμβολίου, αξίας τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ. «Από τότε η σύμβαση με τη Pfizer έτυχε επαναδιαπραγμάτευσης». Οι πολιτικές πιέσεις για αποκάλυψη της αλήθειας είναι πολλές, όμως η Φον ντερ Λάιεν περιορίζεται να δηλώνει ότι περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας (την οποία, συγχρόνως, η ίδια αρνείται να τροφοδοτήσει με στοιχεία). Η δε Pfizer άσκησε αγωγή κατά των Ουγγαρίας και Πολωνίας.

«Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης δεν είναι δημόσιες, όμως δυο αξιόπιστες πηγές ανέφεραν ότι, ενώ η καταγγελία της Ουγγαρίας είναι διαφορετική από την καταγγελία του Μπαλντάν, τελικά και αυτή επικεντρώνεται στην ίδια ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ Φον ντερ Λάιεν και Μπουρλά. Η καταγγελία της Πολωνίας ήταν επίσης στην ίδια γραμμή. Αξιωματούχος της Κομισόν είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν γνώριζε τίποτε περί ποινικής διάστασης και ότι πληροφορήθηκε τα καθέκαστα από τον Τύπο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...