288
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ | REUTERS/Toby Melville

Ισπανία: Πρωτιά χωρίς αυτοδυναμία δίνουν οι δημοσκοπήσεις στους Σοσιαλιστές

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2019, 08:05
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ
| REUTERS/Toby Melville

Ισπανία: Πρωτιά χωρίς αυτοδυναμία δίνουν οι δημοσκοπήσεις στους Σοσιαλιστές

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2019, 08:05

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας έχει το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται πριν από τις εκλογές της 28ης Απριλίου.

Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου GAD3 που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας και δημοσιεύεται σήμερα Δευτέρα συγκεντρώνει το 31,1% των ψήφων, χωρίς πάντως να κατακτά την αυτοδυναμία. Η προβολή του αποτελέσματος του δίνει 137 ως 139 έδρες στο ισπανικό κοινοβούλιο επί συνόλου 350.

Η δυνητική συμμαχία τριών παρατάξεων της ισπανικής δεξιάς, του Λαϊκού Κόμματος, των Ciudadanos και του ακροδεξιού Vox, αναμένεται, κατά την ίδια δημοσκόπηση, να συγκεντρώσει το 45,6% των ψήφων και να καταλάβει από 149 ως 158 έδρες.

Για την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή απαιτούνται 176 έδρες.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ θα μπορέσει να επανεκλεγεί πρωθυπουργός εάν καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών με την υποστήριξη των Podemos και τοπικών, εθνικιστικών παρατάξεων από τη Βαλένθια και τη Χώρα των Βάσκων.

Ακόμη, θα μπορούσε να επιδιώξει συμμαχία με τους Πολίτες, όμως το κεντροδεξιό κόμμα απορρίπτει κάθε συμφωνία με τους Σοσιαλιστές.

Τι φοβάται ο Σάντσεθ

Η αυξημένη αποχή, στα πρότυπα της αυτόνομης περιφέρειας της Ανδαλουσίας που μετέτρεπε σε πύρρειο τη νίκη του, είναι ο χειρότερος εφιάλτης του Πέδρο Σάντσεθ.

Πέρα από την εμφανή ικανοποίηση, για το ότι οι δημοσκοπήσεις προκαταβάλλουν τον θρίαμβό του, οι προβλέψεις των σφυγμομετρήσεων γίνονται δεκτές με επιφύλαξη στο πρωθυπουργικό μέγαρο και στην έδρα του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Το μεγάλο ερώτημα για το PSOE στις τρίτες εκλογές σε τρεισήμισι χρόνια στην Ισπανία είναι εάν θα συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό, που θα του επιτρέψει να διατηρηθεί στην κυβέρνηση ή θα χρειασθεί να την παραχωρήσει στην προαναγγελθείσα συμμαχία των δεξιών αντιπάλων του (Λαϊκό Κόμμακ, Ciudadanos και Vox).

Εξού και η διαρκής παραίνεση του Σάντσεθ για «κινητοποίηση» κατά του συμφώνου των τριών, καθώς αναγνωρίζεται πως η αποχή είναι «συνολικά επικίνδυνη» και η προσέλευση στις κάλπες «σημαντικότερη από ποτέ άλλοτε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...