1212
H Γενική Γραμματέας κατά της Διαφθοράς Νατάσα Ξεπαπαδέα καταθέτει στεφάνι στον Αγνωστο Στρατιώτη, στην Κέρκυρα, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Η Ξεπαπαδέα, ο Αρτεμίου, το νόμιμο και το ηθικό

Χάρης Καρανίκας Χάρης Καρανίκας 7 Απριλίου 2019, 15:22
H Γενική Γραμματέας κατά της Διαφθοράς Νατάσα Ξεπαπαδέα καταθέτει στεφάνι στον Αγνωστο Στρατιώτη, στην Κέρκυρα, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Η Ξεπαπαδέα, ο Αρτεμίου, το νόμιμο και το ηθικό

Χάρης Καρανίκας Χάρης Καρανίκας 7 Απριλίου 2019, 15:22

Τι γνωρίζουμε για την υπόθεση Ξεπαπαδέα – Αρτεμίου μέχρι στιγμής:

Κατ’ αρχάς, ότι προκύπτει ένα όχι-και-τόσο-μικρό ηθικής τάξεως ζήτημα. Ιδίως όταν εργάζεσαι για μία κυβέρνηση η οποία έχει σηκώσει το λάβαρο κατά των offshore και των φορολογικών παραδείσων της διαφθοράς.

Όπως αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα», η νυν Γενική Γραμματέας κατά της Διαφθοράς Νατάσα Ξεπαπαδέα υπέγραψε το πρώτο έγγραφο για κυπριακή εταιρεία που εκπροσωπείτο από το δικηγορικό γραφείο του Αρτέμη Αρτεμίου στις 31 Οκτωβρίου 2016. Η υπογραφή και η σφραγίδα της στο έγγραφο εμφανίζεται δίπλα από την σφραγίδα του γραφείου Αρτεμίου. Τότε η κυρία Ξεπαπαδέα ήταν διορισμένη ως ειδική συνεργάτης στο πολιτικό γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Δημητρίου Παπαγγελόπουλου.

Την ίδια περίοδο, από τις 23 Οκτωβρίου 2016 και για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, μαινόταν και ο «πόλεμος» που είχε ξεσπάσει ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τον «κύπριο δικηγόρο των Panama Papers», δηλαδή τον Αρτέμη Αρτεμίου. Όλα ξεκίνησαν με το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου»και του Ιάσονα Πιπίνη όπου σε φωτογραφία απεικονιζόταν ο κύπριος δικηγόρος έξω από το Μαξίμου και το γεγονός ότι συνδεόταν με τρεις offshore εταιρείες, όπως ήδη φαινόταν από τη δημοσίευση στοιχείων των Panama Papers μερικούς μήνες πριν.

Τότε ξεκίνησε και ένα μπαράζ εκατέρωθεν ανακοινώσεων από την αντιπολίτευση και την κυβέρνηση, η οποία δύσκολα θα διέφευγε της προσοχής των συνεργατών των υπουργών – και δη αυτών που έχουν να κάνουν με θέματα διαφάνειας.

«Επισκέφθηκε, ναι ή όχι, ο κ. Αρτεμίου το Μέγαρο Μαξίμου στις 10 Οκτωβρίου; Με ποιους συναντήθηκε;» ρωτούσε στις 23 Οκτωβρίου η ΝΔ. «Στην προσπάθειά της να “βγάλει λαβράκι” για την ταυτότητα ανθρώπων που επισκέπτονται καθημερινά και δημόσια το Μέγαρο Μαξίμου, η Νέα Δημοκρατία έχει σπάσει όλα τα κοντέρ της σοβαρότητας και της γραφικότητας», απαντούσε το Μαξίμου.

Την επόμενη ημέρα κατατέθηκε στη Βουλή ερώτηση από 36 βουλευτές της ΝΔ σχετικά με την τεχνογνωσία που μεταφέρει ο –ειδικευμένος στις offshore- κ. Αρτεμίου στους κ.κ Τσίπρα και Παππά καθώς και για το εύρος της συνεργασίας του με την κυβέρνηση. Ήδη ο Αρτέμης Αρτεμίου με ανακοίνωσή του είχε δηλώσει: «Είναι προφανές ότι γίνεται μια προσπάθεια σύνδεσης των επαγγελματικών μου δραστηριοτήτων με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα στηριζόμενη στο ψεύδος και στην υπερβολή. Σημειώνω, ως παράδειγμα, την αναφορά στο δημοσίευμα ότι τάχατες κατέχω περίοπτη θέση στα Panama Papers τη στιγμή που συνδέομαι με 3 μόνο από τις 7000 περίπου χιλιάδες εταιρείες που συνδέονται με την Κύπρο. Και οι 3 εταιρείες συστάθηκαν και λειτουργούν για λογαριασμό πελατών μας που ΔΕΝ είναι πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα στην Κύπρο ή στην Ελλάδα».

(Όπως αργότερα αποκάλυψε το Protagon, στις δύο από τις τρεις offshore ο κ. Αρτεμίου εμφανιζόταν ως πραγματικός ιδιοκτήτης. Ταυτόχρονα το δικηγορικό γραφείο Αρτεμίου είχε αναλάβει τη διαχείριση κυπριακών εταιρειών συμφερόντων Λαυρεντιάδη οι οποίες εμπλέκονταν στην υπόθεση των δανείων της Proton Bank, ενώ μία από τις offshore των Panama Papers είχε ως αντικείμενο την παροχή συμβουλών για λιπάσματα – κάτι που ενδεχομένως να τη συνδέει ευθέως με την υπόθεση ΔΕΠΑ – ELFE. Και σήμερα αυτές οι offshore και οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους ελέγχονται στα πλαίσια των ερευνών που έχουν ξεκινήσει από την Αρχή για το Ξέπλυμα).

Η κυρία Ξεπαπαδέα ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε εκδήλωση στην Κέρκυρα (φωτό: INTIMEnews)

Λίγες ημέρες μετά την ερώτηση των 36 της ΝΔ, ο «Ελεύθερος Τύπος» προχώρησε σε νέο δημοσίευμα για το ταξίδι Παππά – Αρτεμίου στη Βενεζουέλα, το οποίο συνοδεύθηκε από νέα ερώτηση 46 βουλευτών της ΝΔ στη Βουλή και νέα απάντηση από το Μαξίμου, όπου αναφερόταν ότι «το αφήγημα περί διαπλοκής που προσπαθεί να στήσει η Νέα Δημοκρατία, δίνοντας, μάλιστα και διεθνείς διαστάσεις, είναι τόσο γελοίο που δεν επιδέχεται οποιασδήποτε συζήτησης…»

Και, στις 31 Οκτωβρίου 2016, ο Νίκος Παππάς, με συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, παραδέχθηκε ότι το ταξίδι στη Βενεζουέλα είχε πραγματοποιηθεί, χωρίς να διαψεύδει την παρουσία Αρτεμίου, και ότι μαζί του ήταν και άλλα στελέχη του κόμματος. «Εγινε μια διερεύνηση αν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να επισκεφθεί τη Βενεζουέλα. Και εξετάστηκε η αγορά προϊόντων από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας εκείνο τον καιρό», είχε πει ο κ. Παππάς.

Την ίδια ημέρα -και ενώ έχει προηγηθεί τουλάχιστον μία ολόκληρη εβδομάδα αναβρασμού για τις offshore του Αρτεμίου σε Τύπο, τηλεοπτικούς σταθμούς, και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης- η κυρία Ξεπαπαδέα υπέγραφε το έγγραφο όπου εμφανιζόταν ως πληρεξούσια δικηγόρος κυπριακής εταιρείας που δήλωνε την έδρα της στην ίδια διεύθυνση με το δικηγορικό γραφείο Αρτεμίου, το οποίο και την εκπροσωπούσε.

Η αλήθεια είναι ότι η κυρία Ξεπαπαδέα εμφανίζεται δραστήρια ως πληρεξούσια δικηγόρος φαρμακευτικών/ιατρικού εξοπλισμού εταιρειών τουλάχιστον από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Και ότι η κυπριακή εταιρεία την οποία φαίνεται να εκπροσωπεί στα έγγραφα που δημοσίευσε το «Πρώτο Θέμα» έχει συναφές αντικείμενο. Επίσης, όπως προκύπτει από έγγραφα του εταιρικού μητρώου στην Κύπρο, η συγκεκριμένη εταιρεία έχει σχετικά διαφανές ιδιοκτησιακό καθεστώς, με ονομαστικές μετοχές προς φυσικό πρόσωπο το οποίο είναι γνωστό ότι δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο χώρο, ενώ το ίδιο φυσικό πρόσωπο έχει συστήσει εταιρεία με την ίδια επωνυμία στην Ελλάδα. Και, φυσικά, κανείς δεν αμφισβητεί το νόμιμο δικαίωμα της εκπροσώπησης μίας εταιρείας από έναν δικηγόρο.

Όπως ανέφερε με ανακοίνωσή της η κυρία Ξεπαπαδέα, κάνοντας σαφές ότι θα κινηθεί νομικά κατά των υπευθύνων:

«Ως πρώτη απάντηση στο συκοφαντικό δημοσίευμα του “Πρώτου Θέματος” και σε όσους άκριτα το αναπαράγουν: Δεν είναι ούτε νόμιμο, ούτε ηθικό να επιχειρείται η σπίλωση και ο στιγματισμός μου, ως μέσο για την επίτευξη πολιτικών σκοπιμοτήτων. Ο συντάκτης και οι εμπνευστές της απίθανης κατασκευής θα κληθούν να λογοδοτήσουν αρμοδίως για το συκοφαντικό δημοσίευμα που μετατρέπει σε “σκάνδαλο” την κατά νόμον εκπροσώπηση ενός νομικού προσώπου από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του. Δεν μπήκαν καν στον κόπο να ζητήσουν την άποψή μου πριν με συκοφαντήσουν, καθώς ήδη γνώριζαν ότι ουδέν (ηθικώς ή νομικώς) μεμπτόν υφίσταται σε βάρος μου. Όμως, ακόμη και η παραπληροφόρηση έχει ως όριο την ηθική και το νόμο για τα οποία δήθεν κόπτεται ο συντάκτης του δημοσιεύματος».

Να το πάρουμε, όμως, και αλλιώς:

Οταν η κ. Ξεπαπαδέα ενεργούσε ως πληρεξούσια της κυπριακής εταιρείας που εκπροσωπείτο από το δικηγορικό γραφείο του Αρτεμίου, ήταν συνεργάτης κυβερνητικού στελέχους, και μάλιστα σημαντική, από τη στιγμή που προήχθη στη νευραλγική θέση της Γενικής Γραμματέως κατά της Διαφθοράς – ένα πεδίο που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θα πατάξει με όλες τις τις δυνάμεις. Και ενώ είναι σημαντική συνεργάτης, αφού έχει πρώτα περάσει από τη θέση της διευθύντριας του πολιτικού γραφείου του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, την ίδια περίοδο που ο τόπος βουίζει για offshore, συνδέεται μέσω της υπογραφής της με δικηγορικό γραφείο που περιλαμβάνεται στα Panama Papers; Από την άλλη, πάλι, γιατί όχι; Και άλλοι συνεργάτες άλλων υπουργών (βλ. υπόθεση Πετσίτη), έκαναν τα ίδια και χειρότερα…

ΝΔ:  Να απομακρυνθεί σήμερα κιόλας  από τη θέση της

Με δήλωση της εκπροσώπου Τύπου Σοφίας Ζαχαράτου η Νέα Δημοκρατία ζητά την άμεση απομάκρυνση της κυρίας Ξεπαπαδέα. Η δήλωση:

Η αποκάλυψη του “Πρώτου Θέματος” ότι η διορισμένη από την κυβέρνηση Γενική Γραμματέας κατά της Διαφθοράς κυρία Ξεπαπαδέα εκπροσωπούσε παράλληλα και τον ειδικό στις offshore Αρτέμη Αρτεμίου, επιβεβαιώνει πόσο στενές είναι οι σχέσεις με τον διαπλεκόμενο δικηγόρο. Ο Πετσίτης που μπαινόβγαινε στο Μαξίμου, ο Αρτεμίου που τον χρηματοδοτούσε από την Κύπρο, τα ταξίδια του με τον Νίκο Παππά στη Βενεζουέλα και το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ είναι όλα κομμάτια της ίδιας σκοτεινής υπόθεσης. Η κυρία Ξεπαπαδέα πρέπει σήμερα κιόλας να απομακρυνθεί από τη θέση της. Και οι κύριοι Τσίπρας και Παππάς να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους για αυτό το τεράστιο σκάνδαλο»

Δείτε το βίντεο με τη δήλωση της Σοφίας Ζαχαράκη:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...