418
Με τριαντάφυλλα και σημαίες υποστηρικτές του Σάντσεθ συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) στη Μαδρίτη. | REUTERS/Violeta Santos Moura

Ισπανία: Διαδηλώσεις για να παραμείνει ο Σάντσεθ στην πρωθυπουργία

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2024, 18:54
Με τριαντάφυλλα και σημαίες υποστηρικτές του Σάντσεθ συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) στη Μαδρίτη.
|REUTERS/Violeta Santos Moura

Ισπανία: Διαδηλώσεις για να παραμείνει ο Σάντσεθ στην πρωθυπουργία

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2024, 18:54

Χιλιάδες υποστηρικτές του ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, PSOE, του οποίου ηγείται ο Πέδρο Σάντσεθ, ταξίδεψαν από ολόκληρη την Ισπανία για να συμμετάσχουν το Σάββατο σε συλλαλητήριο στη Μαδρίτη και να του ζητήσουν να παραμείνει στην εξουσία μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωσή του αυτή την εβδομάδα ότι πιθανόν να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία.

Την Τετάρτη ο Σάντσεθ δήλωσε ότι θα αποσυρθεί «για μερικές ημέρες» από τα καθήκοντά του προκειμένου να σκεφτεί και να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει να ηγείται της κυβέρνησης. Η ανακοίνωση του Σάντσεθ έγινε καθώς δικαστήριο της Μαδρίτης άνοιξε προκαταρκτική έρευνα για τις επιχειρηματικές υποθέσεις της συζύγου του Μπεγκόνια Γκόμεθ.

«Εκστρατεία λάσπης»

Ο Σάντσεθ είπε ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας λάσπης εις βάρος του ίδιου και της οικογένειάς του από πολιτικούς του αντιπάλους. Ο Ισπανός πρωθυπουργός αρνείται τις κατηγορίες εις βάρος της συζύγου του και δήλωσε ότι θα ανακοινώσει την απόφαση για το μέλλον του την προσεχή Δευτέρα 29 Απριλίου.

«Πρωθυπουργέ μείνε, Πέδρο μείνε. Είμαστε μαζί σου», είπε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Μαρία Χεσούς Μοντέρο σε συνάντηση της ομοσπονδιακής επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος στα γραφεία του στη Μαδρίτη.

Περίπου 12.500 υποστηρικτές του Σάντσεθ συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση – REUTERS/Violeta Santos Moura

Εξω από το κτίριο υποστηρικτές του κόμματος, πολλοί με σημαίες ή έχοντας βαμμένα τα πρόσωπά τους, έβαλαν δημοφιλή τραγούδια της ποπ και φώναζαν συνθήματα υπέρ της παραμονής του Σάντσεθ στην εξουσία.

Η αντιπολίτευση

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταδικάσει την κίνηση του Σάντσεθ. «Ζητώ από όλους τους πολίτες να μην ξεγελαστούν. Η Ισπανία δεν έχει πρόβλημα, αυτός που έχει πρόβλημα με τη δικαιοσύνη είναι ο Σάντσεθ, η κυβέρνησή του, το κόμμα του και ο κύκλος του. Αφήστε τους να το λύσουν», είπε ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, σε συγκέντρωση στην Ταραγόνα της Καταλονίας.

Την Πέμπτη η εισαγγελία της Μαδρίτης ανακοίνωσε ότι ζήτησε να απορριφθεί η υπόθεση για διαφθορά σε βάρος της συζύγου του ισπανού πρωθυπουργού και δήλωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση που έλαβε δικαστήριο της Μαδρίτης να εξετάσει μια ιδιωτική καταγγελία που κατέθεσε μια ομάδα κατά της διαφθοράς σε βάρος της Μπεγκόνια Γκόμεθ για αθέμιτη άσκηση επιρροής και επιχειρηματική διαφθορά.

Από την πλευρά της, η εν λόγω ομάδα, η Manos Limpias (Καθαρά Χέρια), δήλωσε ότι στήριξε την αγωγή της σε πληροφορίες των ΜΜΕ και πως δεν μπορεί να εγγυηθεί για την εγκυρότητά τους, ενώ παρέπεμψε την εξακρίβωσή τους στις αρμόδιες αρχές.

Ο Σάντσεθ, που ανήλθε για πρώτη φορά στην εξουσία το 2018, ηγείται κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις περυσινές εκλογές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...