467
Η Μπεγκόνια Γκόμεθ και ο Πέδρο Σάντσεθ, σε εκλογικό τμήμα της Μαδρίτης, τον Ιούλιο του 2023 | REUTERS/Nacho Doce

Ισπανός εισαγγελέας: Αβάσιμες οι κατηγορίες σε βάρος της συζύγου του Σάντσεθ

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2024, 17:15
Η Μπεγκόνια Γκόμεθ και ο Πέδρο Σάντσεθ, σε εκλογικό τμήμα της Μαδρίτης, τον Ιούλιο του 2023
|REUTERS/Nacho Doce

Ισπανός εισαγγελέας: Αβάσιμες οι κατηγορίες σε βάρος της συζύγου του Σάντσεθ

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2024, 17:15

Ο εισαγγελέας της Ισπανίας ζήτησε να μπει στο συρτάρι η υπόθεση διαφθοράς κατά της συζύγου του ισπανού πρωθυπουργού που προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην παραίτηση του Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Σάντσεθ αιφνιδίασε τους Ισπανούς την Τετάρτη αναστέλλοντας τα δημόσια καθήκοντά του και ανακοινώνοντας ότι θα χρειαζόταν κάποιες ημέρες για να εξετάσει το μέλλον του, καθώς δικαστής στη Μαδρίτη άνοιξε έρευνα εναντίον της Μπεγκόνια Γκόμεθ, της συζύγου του, για άσκηση αθέμιτης επιρροής και διαφθορά.

Σε μια επιστολή τριών σελίδων που απευθυνόταν στους «πολίτες» και αναρτήθηκε στο Twitter/X, ο Σάντσεθ είπε ότι «θα σταματήσει και θα σκεφτεί» για το αν θα συνεχίσει στην πολιτική. Πρόσθεσε ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του τη Δευτέρα.

Ο εισαγγελέας άσκησε έφεση κατά της αποδοχής της μήνυσης σε βάρος της Γκόμεθ από το Manos Limpias (Καθαρά Χέρια), μία ακροδεξιά ένωση, ζητώντας την ανάκληση της εντολής για την έναρξη της διαδικασίας και την απόρριψη της υπόθεσης.

Το αίτημα του εισαγγελέα προκάλεσε αγανάκτηση στους δεξιούς επικριτές της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Σάντσεθ και προκάλεσε ανησυχίες για την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, σύμφωνα με τους Times.

To Manos Limpias παραδέχθηκε νωρίτερα ότι είχε βασίσει την υπόθεσή του σε δημοσιεύματα των ΜΜΕ και ότι δεν μπορούσε να εγγυηθεί για την εγκυρότητά τους.

Ο επικεφαλής της ομάδας, Μιγκέλ Μπερνάντ, έγραψε στο Facebook ότι η ένωση απλώς είχε διαβιβάσει τις αναφορές σε έναν δικαστή ως «πολιτικό της καθήκον».

Ο Σάντσεθ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι εμπιστεύεται την ισπανική δικαιοσύνη, κατηγόρησε την «πρωτοφανή συκοφαντία και παρενόχληση από τη Δεξιά και την Ακροδεξιά».

Οι ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων έχουν συσπειρωθεί για την υπόθεση του Σάντσεθ. Η Μαρία Χεσούς Μοντέρο, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είπε ότι ελπίζει πως ο ισπανός πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ότι θα παραμείνει στη θέση του «επειδή τον χρειαζόμαστε».

Ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός, κάλεσε το κόμμα να κινητοποιηθεί υπέρ του.

Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης υπενθύμισαν πάντως, ότι ο Σάντσεθ υποστήριξε πρόσφατα με ενθουσιασμό τους αβάσιμους ισχυρισμούς της κυβέρνησής του στο Κοινοβούλιο κατά της συζύγου του αρχηγού της Δεξιάς, Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεϊχό, ότι έλαβε κρατικές επιδοτήσεις λόγω του συζύγου της.

Η κρίση έρχεται μόλις τέσσερις μήνες αφότου ο Σάνσεθ κατάφερε να σχηματίσει μία αδύναμη κυβέρνηση συνασπισμού, χάρη στις ψήφους των καταλανών αυτονομιστών, προκαλώντας την οργή της Δεξιάς.

Οπως ανέφεραν οι Times, οι Σοσιαλιστές υποστηρίζουν ότι το έκανε για να σταματήσει την τοξική πολιτική της Ισπανίας, αλλά η Δεξιά τον κατηγόρησε για λαϊκιστική κίνηση, που άφησε μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα να φαίνεται ασταθής.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσεθ απάντησε επίσης με μια σειρά από κατηγορίες εναντίον της Ισαμπέλ Αγιούσο, της αρχηγού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος στην περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Τα ισπανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Αλμπέρτο ​​Γκονζάλεθ, ο σύντροφός της, έχει αποδεχθεί τις κατηγορίες σε βάρος του για φορολογική απάτη και θέλει να διαπραγματευτεί ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών και πρόστιμο 520.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...