574
Ο Αντονι Φάουτσι μιλά στην ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο με τον Τραμπ δίπλα του, το περασμένο Σάββατο | EPA

ΗΠΑ: «Τραβάει τα μαλλιά του» με τον Τραμπ ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του Λευκού Οίκου

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2020, 11:40
Ο Αντονι Φάουτσι μιλά στην ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο με τον Τραμπ δίπλα του, το περασμένο Σάββατο
|EPA

ΗΠΑ: «Τραβάει τα μαλλιά του» με τον Τραμπ ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του Λευκού Οίκου

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2020, 11:40

«Εδώ ο Φάουτσι, εκεί ο Φάουτσι, πού είναι ο Φάουτσι;».

Αυτό είναι το «παιχνίδι» που παίζουν οι Αμερικανοί το τελευταίο τριήμερο, καθώς ο Αντονι Φάουτσι, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος της αμερικανικής διοίκησης –το αμερικανικό αντίστοιχο του Σωτήρη Τσιόδρα–, εξαφανίστηκε από τις καθημερινές ενημερώσεις του Λευκού Οίκου, που πλέον γίνονται παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο 79χρονος επικεφαλής λοιμωξιολόγος της αμερικανικής κυβέρνησης, από τους πλέον καταξιωμένους στη χώρα και διάσημος για τη συμβολή του στον αγώνα κατά του HIV, ήταν έως τώρα η ήρεμη φωνή της λογικής που αντέκρουε τις μνημειώδεις ασυναρτησίες του Τραμπ στις ενημερώσεις των δημοσιογράφων και έδινε μία αίσθηση ασφάλειας στους πολίτες.

Ομως, το περασμένο Σάββατο ήταν η τελευταία του εμφάνιση στο πλευρό του Τραμπ. Και ο κόσμος αναρωτιέται τι έχει συμβεί.

Δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Τραμπ σχετικά και αυτός απάντησε ότι «πριν από λίγο ήμουν μαζί του, είναι σε σύσκεψη της επιτροπής (αντιμετώπισης της κρίσης)». Και πρόσθεσε ότι θα εμφανίζεται στους δημοσιογράφους όταν χρειάζεται.

Ο Φάουτσι όμως, έχει μιλήσει ανοικτά για την κατάσταση που αντιμετωπίζει καθημερινά στον Λευκό Οίκο, όπου πρέπει να πει «1,2,3,4 φορές πράγματα μέχρι να γίνουν κατανοητά» και να εισακουστεί ως ειδικός. Επίσης, έχει ζητήσει να μη γίνονται χειραψίες από τον Τραμπ και τους υπόλοιπους αξιωματούχους, και να μην αποκαλεί ο πρόεδρος τον κορονοϊό «κινεζικό ιό», ενώ είπε ότι θεωρεί ότι στις ενημερώσεις των δημοσιογράφων υπάρχει πάρα πολύς κόσμος, πολύ κοντά ο ένας στον άλλον και ότι το ασφαλές είναι να γίνονται με τηλεδιάσκεψη.

Μιλώντας στο επιστημονικό περιοδικό Science, ο Φάουτσι είπε ότι είναι πάρα πολλές οι φορές που έχει διαφωνήσει με τον Τραμπ, όμως «δεν μπορώ να μπω μπροστά του στο μικρόφωνο και να τον ρίξω κάτω», οπότε ο μόνος τρόπος να αντιδράσει είναι να επαναλαβάνει τα σωστά επιστημονικά δεδομένα που γνωρίζουν οι ειδικοί ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα τα καταλάβει ο πρόεδρος!

Ο λοιμωξιολόγος που έχει συνεργαστεί με έξι αμερικανούς προέδρους, τονίζει ότι δουλειά δική του και των υπόλοιπων μελών της επιστημονικής επιτροπής αντιμετώπισης της κρίσης, είναι να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε ο Τραμπ να βγαίνει και να λέει στον κόσμο τα σωστά δεδομένα, κάτι που παραδέχθηκε ότι δεν είναι εύκολο!

Μπορείτε να φανταστείτε τις σκηνές που διαδραματίζονται καθημερινά στις συσκέψεις: Μερικοί από τους καλύτερους επιστήμονες της Αμερικής να ξοδεύουν πολύτιμο χρόνο και ενέργεια για να προσπαθούν να πείσουν τον Τραμπ ποια είναι τα σωστά επιστημονικά στοιχεία και τι πρέπει να πει στους δημοσιογράφους και τον αμερικανικό λαό χωρίς να λέει επικίνδυνες ανακρίβειες.

Ενα από τα πολλά παραδείγματα είναι ο ενθουσιασμός με τον οποίο ανακοίνωσε επανειλημμένα ότι η χλωροκίνη μπορεί να αποδειχθεί «θείο δώρο» για τη θεραπεία της Covid-19 και ο Φάουτσι έσπευσε να τον μετριάσει θυμίζοντας πως οποιαδήποτε θεραπεία πρέπει να υποβάλλεται σε δοκιμές, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της χρήσης της. Τη Δευτέρα, ένα ζευγάρι Αμερικανών ήπιε καθαριστικό που περιείχε χλωροκίνη, με αποτέλεσμα ο ένας να πεθάνει και η σύζυγος να είναι σοβαρά στο νοσοκομείο.

Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, ο Φάουτσι έσπευσε μπροστά στους δημοσιογράφους να διορθώσει τις ανακρίβειες του Τραμπ. Η εικόνα που ο επιστήμονας προσπαθεί να κρύψει το γέλιο του ακούγοντας τον πρόεδρο να μιλά, έγινε viral.

Ο Φάουτσι κρύβει το πρόσωπό του αντιδρώντας έτσι σε κάτι που λέει ο Τραμπ – και ο κόσμος αναρωτιέται πού είναι ο ειδικός

Μιλώντας στους New York Times,ο Φάουτσι είπε ότι «δεν θέλω να τον ντροπιάσω. Δεν θέλω να παριστάνω τον σκληρό, να φανώ ως κάποιος που αντιστάθηκε στον πρόεδρο. Θέλω απλώς να διαδώσω τα αληθινά στοιχεία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...