472
|

Προσευχή στην επιστήμη

Προσευχή στην επιστήμη

Κάποιες αλήθειες πρέπει να λέγονται. Ο πρώτος που παρουσίασε σκεύασμα με αποτελεσματική προστασία μακράς διάρκειας ήταν ο Βελόπουλος. Η αλοιφή που πουλάει, επιτρέπει χειραψίες. Ο ίδιος μίλησε για «δεκαεπτά χειραψίες», δεν διευκρίνισε αν απαιτείται νέα επάλειψη για τη 18η.

Ο δεύτερος ήταν ο Αμβρόσιος, ο τέως Αγιος Καλαβρύτων, που ανέδειξε τις αντισηπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες του αγιασμού. Αρκούν μερικές σταγόνες μέσα σε λίγο νερό και όλο μαζί σε μπουκαλάκι με σπρέι. Ψεκάζεσαι με αυτό (με ανοιχτό το στόμα) και ησυχάζεις. Παραλλήλως η Εκκλησία της Ελλάδος πέτυχε ένα σημαντικό χτύπημα κατά της συμβατικής επιστήμης, υποστηρίζοντας ότι ο ιός δεν μεταδίδεται διά της μετάληψης.

Τώρα ακολουθούν και οι υπόλοιποι. Στην Αμερική δοκιμάζουν εμβόλιο, στη Γαλλία ένα κοκτέιλ φαρμάκων και οι Κινέζοι επίσης στέλνουν κάποια καλά νέα. Λογικά όλα αυτά θα είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος του χρόνου και η ανθρωπότητα, που δεν γνωρίζει Βελόπουλους και Αμβρόσιους, αναμένεται να θωρακιστεί στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Επιστήμη. Ερευνα και λογική. Η καταφυγή της ανθρωπότητας. Η ελπίδα. Κάτι τέτοιες στιγμές αισθάνεσαι την ανάγκη να αναζητήσεις τα επίλεκτα μέλη του αντιεμβολιαστικού κινήματος, να τους δώσεις ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη και να τους ρωτήσεις αν σκοπεύουν να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Δεν αποκλείεται, βέβαια, να σου απαντήσουν ότι δεν σκοπεύουν να εμβολιαστούν και να τη γλιτώσουν και πάλι μέσα από την ανοσία της αγέλης.

Αυτή η περιπέτεια θα αφήσει πίσω της και μερικά καλά. Ενα από αυτά είναι η επανεκτίμηση, από τη διεθνή κοινότητα, της ζωτικής σημασίας που έχει η επιστημονική έρευνα, κάτι που αρκετοί λησμονούν, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα και όχι μόνο. Ενδεχομένως θα πείτε ότι η πτωχή πλην τίμια Ελλάς δεν δύναται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το πεδίο. Αυτό είναι λάθος. Διότι η επιστημονική έρευνα εξασφαλίζει συμμετοχή σε διεθνή projects και επιτρέπει στη χώρα να αναπτύξει ή να αποκτήσει χρήσιμα εργαλεία. Τούτες τις μέρες στο «Παστέρ», αλλά και στα ελληνικά πανεπιστήμια γίνονται σπουδαία πράγματα. Ωστόσο θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα πιο σημαντικά αν υπήρχε επάρκεια κονδυλίων.

Εκτός από την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας, αυτή η κρίση θα οδηγήσει και σε αναθεώρηση πολλών παραμέτρων για τα εθνικά συστήματα Υγείας, απορροφώντας, εκ των πραγμάτων, μεγαλύτερα κονδύλια. Θετικό και αυτό.

Η επιστήμη, η έρευνα και οι υπηρεσίες Υγείας αναμένεται να αποκομίσουν οφέλη από αυτήν την κρίση. Οφέλη που θα μεταφερθούν και στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Αν κάποιοι μας βγάλουν από αυτήν την περιπέτεια, θα είναι μερικά φωτισμένα μυαλά που είχαν την κατάρτιση και τους πόρους για να κάνουν έρευνα.

Πάντως, υπάρχουν και συμπτώσεις που ρίχνουν νερό στον μύλο της συνωμοσιολογίας. Το 2015 το περιοδικό Nature έγραψε για πειράματα που γίνονται με έναν κορονοϊό και νυχτερίδες. Πού έγιναν αυτά τα πειράματα; Στην Κίνα. (Διαβάστε και την είδηση στα ελληνικά από το in.gr). Το Nature έκανε μία πρόσφατη προσθήκη στη σχετική είδηση. Σημειώνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ιός κατασκευάστηκε…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...