459
Σιδηρά Κυρία μεν, αλλά... στην κουζίνα της. Δίπλα ο άνδρας, με καπελαδούρα καουμπόικη. Ζωγραφιές από τις καθώς πρέπει βιογραφίες για παιδιά... | .

ΗΠΑ: Ρίγκαν, Τσόρτσιλ και… Τζον Γουέιν σε παιδικά βιβλία

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2022, 10:11
Σιδηρά Κυρία μεν, αλλά... στην κουζίνα της. Δίπλα ο άνδρας, με καπελαδούρα καουμπόικη. Ζωγραφιές από τις καθώς πρέπει βιογραφίες για παιδιά...
|.

ΗΠΑ: Ρίγκαν, Τσόρτσιλ και… Τζον Γουέιν σε παιδικά βιβλία

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2022, 10:11

Η αποδόμηση της «καθεστηκυίας κουλτούρας» των λευκών, μία εξτρεμιστική τάση που έγινε μόδα στον αγγλοσαξονικό κόσμο ύστερα από τους ακτιβισμούς του κινήματος των μαύρων Black Lives Matter, έχει προκαλέσει εσωτερικό πολιτιστικό-πολιτισμικό πόλεμο στις ΗΠΑ. Τελευταίο επεισόδιο από το… Δυτικό Μέτωπο είναι η κυκλοφορία βιβλίων για παιδιά με ήρωες επιφανείς συντηρητικούς, το έργο και την παρακαταθήκη των οποίων υπερασπίζεται και προβάλλει η σειρά «Ηρωες της Ελευθερίας» («Heroes of Liberty»). Φυσικά, τόσο η έννοια του ήρωα όσο και η έννοια της ελευθερίας νοούνται βάσει των αμερικανικών προδιαγραφών.

Είχαν προηγηθεί ακρότητες της άλλης πλευράς, σε διάφορες Πολιτείες, απόπειρες απαξίωσης ή και κατάργησης κλασικών έργων της αμερικανικής λογοτεχνίας όπως είναι «Οι Περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν» του Μαρκ Τουέιν και το «Ανθρωποι και Ποντίκια» του Τζον Στάινμπεκ, επειδή τάχα διαδίδουν ρατσιστικά και σεξιστικά στερεότυπα. Η αμερικανική Δεξιά είχε αντιδράσει με στοχοποιήσεις έργων της Τόνι Μόρισον και άλλων συγγραφέων, δηλαδή κειμένων που εκλαμβάνονται από τους συντηρητικούς σαν προπαγάνδα της ΛΟΑΤΚΙ θεματικής.

Οι «Ηρωες», πάντως, απευθύνονται σε παιδιά 7 έως 12 χρόνων, και, βέβαια, κινούνται στον αντίποδα της αμερικανικής «προοδευτικής διανόησης». Αναφέρονται στο «ένδοξο αμερικανικό παρελθόν» και δείχνουν με τον πιο καθαρό τρόπο ότι το χάσμα που έχει ανοίξει στην κοινωνία των ΗΠΑ έχει και βάθος και… μέλλον. Οι τόμοι των «Ηρώων» εκδίδονται κάθε μήνα από τον περασμένο Νοέμβριο και είναι αφιερωμένοι σε διασημότητες. Να μερικοί τίτλοι: Ρόναλντ Ρίγκαν, Εϊμι Κόνι Μπάρετ (η γνωστή δικαστίνα του Τραμπ, πολέμια των αμβλώσεων), Μάργκαρετ Θάτσερ, Ουίνστον Τσόρτσιλ, Τζον Γουέιν.

Αυτά τα συντηρητικά παιδικά βιβλία χρηματοδοτούνται από ιδιώτες που θέλουν, όπως λένε, να εξισορροπήσουν την παιδική βιβλιοθήκη η οποία έχει προσανατολιστεί αποκλειστικά σε «προοδευτικούς ήρωες», όπως π.χ. είναι η δικαστίνα Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ. Κατά κάποιον τρόπο, μέσα στο εκλογικό για τις ΗΠΑ έτος διεξάγεται πόλεμος κουλτούρας μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών (αν όχι και μεταξύ… Βορείων και Νοτίων) ακόμη και μέσα στις παιδικές βιβλιοθήκες.

Για την ευρωπαϊκή Δεξιά (κάθε απόχρωσης) αλλά και για την ευρωπαϊκή Αριστερά ακόμη, δύσκολα μπορεί να συνυπάρξουν σε μία σειρά βιογραφιών για παιδιά ο Τσόρτσιλ και το Χόλιγουντ, αλλά στις ΗΠΑ οι αντιθέσεις και οι όποιες αναλογίες εκλαμβάνονται διαφορετικά. Λόγου χάρη, ο βίος και η πολιτεία του Τζον Γουέιν, όσο και αν είναι κόλπο του σινεμά, μπορεί να διδάξει τα παιδάκια ότι «η αρρενωπότητα δεν είναι τοξική» λένε οι εκδότες. Το επιχείρημά τους είναι το εξής: «Είναι επείγον ζήτημα να μιλήσουμε στους νεαρούς Αμερικανούς σήμερα, επειδή τα αγόρια προγραμματίζονται να συμπεριφέρονται σαν γυναίκες. Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στο θετικό ανδρικό πρότυπο, που δεν χρειάζεται να απολογηθεί επειδή είναι άντρας».

Επιπροσθέτως υπερασπίζονται την «ανάγκη απαγόρευσης» των «ακατάλληλων βιβλίων» από τα αμερικανικά σχολεία Μέσης Εκπαιδεύσεως, ταυτιζόμενοι σε αυτό το σημείο με τις απόψεις ορισμένων γονέων. Το φαινόμενο δείχνει ότι όντως οι ΗΠΑ είναι διχασμένες εξαιτίας του «πολιτιστικού πολέμου» που μαίνεται στη χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...