752
Πόσο θα διαρκέσει το κύμα... χαλάρωσης, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει | Getty

Κορονοϊός: Ποια μέτρα χαλαρώνουν σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2022, 18:46
Πόσο θα διαρκέσει το κύμα... χαλάρωσης, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει
|Getty

Κορονοϊός: Ποια μέτρα χαλαρώνουν σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2022, 18:46

Σε σταδιακή άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί, με στόχο τον περιορισμό των θανάτων και τη διάσωση των συστημάτων Υγείας, προχωρούν η μία χώρα μετά την άλλη στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η μετάλλαξη Ομικρον, ακόμη και αν στοίχισε αρκετές ανθρώπινες ζωές, βοήθησε στη δόμηση του τείχους ανοσίας. Μάλιστα, σε συνδυασμό με τα εμβόλια και κυρίως τις ενισχυτικές δόσεις, κράτησαν σε απόσταση ασφαλείας τη λοίμωξη Covid.

Την ίδια στιγμή, τα νέα αντιικά φάρμακα, που έχουν χορηγηθεί ήδη σε 900 πολίτες στη χώρα μας, βοηθούν να μην εκδηλώσουν βαριά νόσηση άτομα με υποκείμενα νοσήματα, τα οποία είχαν αρκετές πιθανότητες να βρεθούν για νοσηλεία σε νοσοκομείο, να διασωληνωθούν και ίσως να έχαναν και τη ζωή τους.

Παράλληλα, τα αντισώματα που έχει κληροδοτήσει η νέα μετάλλαξη στον γενικό πληθυσμό, αλλά και η ασφάλεια που παρέχουν τα φάρμακα στην πρόληψη της βαριάς νόσησης, ωθούν τη μία χώρα μετά την άλλη να καταργούν τα περιοριστικά μέτρα.

Ευρώπη

Ετσι, στην Ευρώπη, μετά τη Δανία, η οποία έχει καταργήσει όλα τα περιοριστικά μέτρα, όπως πιστοποιητικά ανοσίας και μάσκες στους εσωτερικούς χώρους, και η Σουηδία προχωρά σε πλήρη άρση των μέτρων. Παράλληλα, σταματά τη διάθεση δωρεάν τεστ κορονοϊού στους πολίτες, κηρύσσοντας με έμμεσο τρόπο το τέλος της πανδημίας, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι στις 24 Φεβρουαρίου θα αρθούν και οι τελευταίοι περιορισμοί, μεταξύ των οποίων και η απομόνωση για όσους βγαίνουν θετικοί στον κορονοϊό. Μάλιστα, η πλήρης άρση στη Βρετανία είχε προγραμματιστεί για τις 20 Μαρτίου, όμως η κυβέρνηση Τζόνσον αποφάσισε ότι οι πολίτες είναι ασφαλείς, ακόμη και αν γίνει ένα μήνα νωρίτερα.

Στο ίδιο πλαίσιο, Ισπανία και Ιταλία καταργούν τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, ενώ η Γαλλία εξετάζει την κατάργηση του πιστοποιητικού ανοσίας από τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ (εδώ). Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα διαχωρίζονται σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και θα μπορούν όλοι να πηγαίνουν σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Ολλανδία και Βέλγιο έχουν επίσης ξεκινήσει την άρση των μέτρων για τη σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα, με άνοιγμα των καφέ και μπαρ σε πρώτη φάση. Ωστόσο, η πίεση στο σύστημα Υγείας δεν επιτρέπει ακόμη στις δύο χώρες να κάνουν μεγαλύτερα βήματα.

Η Τσεχία έγινε την Τετάρτη η τελευταία χώρα που προχώρησε σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Η πλειονότητα των περιορισμών θα αρθεί μέχρι την 1η Μαρτίου, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα. Ετσι, από την Πέμπτη οι πολίτες δεν υποχρεούνται να επιδεικνύουν πιστοποιητικό Covid για να έχουν πρόσβαση σε εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, κομμωτήρια, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ από τις 19 Φεβρουαρίου έως και 5.000 θεατές θα μπορούν να παρακολουθούν καθήμενοι πολιτιστικές και και αθλητικές εκδηλώσεις.

Η κυβέρνηση της Τσεχίας έχει ήδη καταργήσει τα υποχρεωτικά τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς στα σχολεία και τους χώρους εργασίας, με τα ημερήσια κρούσματα να υποχωρούν από το ρεκόρ των 57.000 την 1 Φεβρουαρίου, σε 37.600 την Τρίτη, ενώ η χώρα των 10,5 εκατ. θρηνεί 37.612 θύματα της Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας.

Από την Πέμπτη, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση Σάντσεθ, η Ισπανία βάζει τέλος στην υποχρέωση των πολιτών να φορούν μάσκα προστασίας στους εξωτερικούς χώρους, με τους δείκτες της πανδημίας υψηλούς μεν, αλλά σε σταθερά πτωτική πορεία.

ΗΠΑ

Την τελευταία φορά που το τέλος της πανδημίας φαινόταν να πλησιάζει στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε κηρύξει πολύ γρήγορα τη νίκη απέναντι στον κορονοϊό. Αυτή τη φορά, όμως, είναι πιο προσεκτικός…

Τη στιγμή που το κύμα της μετάλλαξης Ομικρον φαίνεται να υποχωρεί, αλλά προς το παρόν μαίνεται σε υψηλά επίπεδα, σε πολλές Ρεπουμπλικανικές Πολιτείες οι κυβερνήτες συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει πανδημία, παρά το γεγονός ότι τα νοσοκομεία εξακολουθούσαν να είναι γεμάτα ασθενείς με λοίμωξη Covid-19.

Ομως πλέον, την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται, και οι Δημοκρατικοί κυβερνήτες έχουν αρχίσει να αλλάζουν στάση.

Καλιφόρνια, Ιλινόι, Νιού Τζέρσεϊ, Νέα Υόρκη (εδώ), Ορεγκον και Ρόουντ Αϊλαντ χαλαρώνουν τα μέτρα ή καταργούν εντελώς την υποχρέωση χρήσης μάσκας.

Ωστόσο, ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται εν αναμονή των νέων συστάσεων από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα οποία δεν τάσσονται ακόμη υπέρ της κατάργησης της μάσκας.

«Προς το παρόν εξακολουθούμε να συστήνουμε τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς, δημόσιους χώρους, στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά, δηλαδή σε μεγάλο μέρος της χώρας», δήλωσε την Τετάρτη 9/2, η Ροσέλ Ουαλένσκι, διευθύντρια των CDC.

Την επιφυλακτικότητα του προέδρου Μπάιντεν υπερασπίστηκε και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, η οποία δήλωσε ότι «ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχουμε την ευθύνη να βασιζόμαστε στα δεδομένα και στην επιστήμη. Ο πρόεδρος θα λάβει απόφαση με βάση τις συστάσεις των CDC».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...