294
Από αριστερά: η Μοντγκόμερι και η αδικοχαμένη Μπόμπι Τζο Στίνετ |

ΗΠΑ: Πρώτη εκτέλεση γυναίκας έπειτα από 67 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2020, 20:48
Από αριστερά: η Μοντγκόμερι και η αδικοχαμένη Μπόμπι Τζο Στίνετ
|

ΗΠΑ: Πρώτη εκτέλεση γυναίκας έπειτα από 67 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2020, 20:48

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την πρώτη εκτέλεση γυναίκας σε ομοσπονδιακό επίπεδο έπειτα από περίπου 70 χρόνια, ορίζοντας ως ημέρα πραγματοποίησής της την 8η Δεκεμβρίου.

Η Λίζα Μοντγκόμερι έχει καταδικαστεί σε θάνατο για έναν φόνο που διέπραξε το 2004.

Είχε βρεθεί ένοχη για τον στραγγαλισμό μιας εγκύου στο Μιζούρι.

Τον Δεκέμβριο του 2004 η Μοντγκόμερι οδήγησε από το Κάνσας, όπου διέμενε, μέχρι το σπίτι της Μπόμπι Τζο Στίνετ, δήθεν για να αγοράσει ένα κουτάβι, όπως αναφέρει Δελτίο Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Οταν μπήκε στο σπίτι, η Μοντγκόμερι επιτέθηκε στη Στίνετ, η οποία ήταν οκτώ μηνών έγκυος, και της έσφιγγε τον λαιμό μέχρι που το θύμα έχασε τις αισθήσεις του. Χρησιμοποιώντας ένα κουζινομάχαιρο, στη συνέχεια η Μοντγκόμερι άνοιξε την κοιλιά της, με αποτέλεσμα η Στίνετ να ανακτήσει τις αισθήσεις της. Οι δύο γυναίκες πιάστηκαν στα χέρια και η Μοντγκόμερι τελικά στραγγάλισε τη Στίνετ. Επειτα της αφαίρεσε το βρέφος από την κοιλιά, το πήρε μαζί της και προσπάθησε να πείσει ότι ήταν δικό της».

Το παιδί, που ονομάζεται Βικτόρια Τζο, επέζησε της επίθεσης και είναι σήμερα 16 ετών.

Η Λίζα Μοντγκόμερι

Θα εκτελεστεί με θανατηφόρα ένεση στην ομοσπονδιακή φυλακή Τερ Οτ της Ιντιάνα, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Το 2007 το Δικαστήριο της Δυτικής Περιφέρειας του Μιζούρι καταδίκασε τη Μοντγκόμερι σε θάνατο.

Οι ένορκοι την έκριναν ομόφωνα ένοχη για το ομοσπονδιακό αδίκημα της απαγωγής με κατάληξη τον θάνατο.

Η δικηγόρος της Μοντγκόμερι υποστήριξε ότι η πελάτης της έχει υποστεί εγκεφαλική βλάβη από τον ξυλοδαρμό που υφίστατο ως παιδί και ότι είναι ψυχικά ασθενής και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να εκτελεστεί.

Η τελευταία γυναίκα που εκτελέστηκε από την αμερικανική κυβέρνηση ήταν η Μπόνι Χέντι, η οποία θανατώθηκε σε θάλαμο αερίων στο Μιζούρι το 1953, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών για τη Θανατική Ποινή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News