385
Χιλιάδες κόσμου στην Πλατεία της Δημοκρατίας το Παρίσι | REUTERS/Charles Platiau

Στους δρόμους μαζικά οι Γάλλοι για την αποτρόπαιη δολοφονία του καθηγητή

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2020, 11:17
Χιλιάδες κόσμου στην Πλατεία της Δημοκρατίας το Παρίσι
|REUTERS/Charles Platiau

Στους δρόμους μαζικά οι Γάλλοι για την αποτρόπαιη δολοφονία του καθηγητή

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2020, 11:17

Μια μαζική εκδήλωση αλληλεγγύης στη μνήμη του Σαμιέλ Πατί, του καθηγητή Ιστορίας που αποκεφαλίστηκε την Παρασκευή από έναν 18χρονο Τσετσένο, ήταν η απάντηση της Γαλλίας στην αποτρόπαιη τρομοκρατική ενέργεια που σόκαρε τη χώρα.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην Πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι για να αποτίσουν φόρο τιμής στον 47χρονο καθηγητή, που δολοφονήθηκε επειδή στο μάθημά του είχε δείξει σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ. Συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η Μασσαλία, η Λυών, η Τουλούζη και το Στρασβούργο.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «όχι στον ολοκληρωτισμό της σκέψης» και «είμαι καθηγητής».

Ανάμεσα στις ομάδες που συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν και εργαζόμενοι της σατιρικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Charlie Hebdo, τα γραφεία της οποίας είχαν δεχτεί φονική επίθεση με 12 νεκρούς πριν από πέντε χρόνια.

Παρόντες στις διαδηλώσεις και πολιτικοί, όπως ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ, όπως και στελέχη όλων των κομμάτων. Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό.

Την Τετάρτη θα διεξαχθεί και μια εθνική τελετή στη μνήμη του καθηγητή.

Στις αρχές του μήνα ο καθηγητής είχε δείξει στους μαθητές του τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ κατά τη διάρκεια μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης, προκαλώντας την οργή μουσουλμάνων γονέων. Οι μουσουλμάνοι θεωρούν βλασφημία την απεικόνιση του Προφήτη. Ωστόσο, σύμφωνα με μαθητές και καθηγητές, ο Πατί είχε επιτρέψει στους μουσουλμάνους μαθητές του, που μπορεί να αισθάνονταν προσβεβλημένοι, να βγουν από την τάξη προτού δείξει τα σκίτσα.

Ο Πατί είχε γίνει στόχος μιας οργισμένης εκστρατείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από την επίθεση.

Ο Σαμιέλ Πατί

Οι εκπαιδευτικοί, όπως επισήμανε ο Guardian, τονίζουν ότι λειτουργούν σε πνεύμα καχυποψίας και κριτικής, με τους γονείς να εμφανίζονται ιδιαίτερα πρόθυμοι να παρέμβουν. «Πρέπει να μας αφήνουν να κάνουμε τη δουλειά μας», είπε δάσκαλος στον Monde.

Η ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι ανακοίνωσε ότι η οικογένεια του δράστη, που ονομαζόταν Αμπτουλάχ Ανζόροφ, είχε φτάσει στη Γαλλία από την Τσετσενία, όταν εκείνος ήταν έξι ετών και είχε ζητήσει άσυλο. Δεν φαίνεται να είχε κάποια σχέση με τον Πατί.

Συνολικά 11 άτομα είναι υπό κράτηση για τη δολοφονία. Ο δράστης έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Europe 1, η Γαλλία ετοιμάζεται να απελάσει 231 αλλοδαπούς, οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα παρακολούθησης της κυβέρνησης για ύποπτες, εξτρεμιστικές θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News