408
Η Σάρα Γουέντιγκτον σε ομιλία της σε συγκέντρωση για τα δικαιώματα των γυναικών, στην Ουάσινγκτον, το 2004 | Nikki Kahn/MCT/Tribune News Service via Getty Images

ΗΠΑ: Πέθανε η δικηγόρος που κέρδισε την ιστορική απόφαση υπέρ των αμβλώσεων το 1973

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2021, 12:49
Η Σάρα Γουέντιγκτον σε ομιλία της σε συγκέντρωση για τα δικαιώματα των γυναικών, στην Ουάσινγκτον, το 2004
|Nikki Kahn/MCT/Tribune News Service via Getty Images

ΗΠΑ: Πέθανε η δικηγόρος που κέρδισε την ιστορική απόφαση υπέρ των αμβλώσεων το 1973

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2021, 12:49

Η Σάρα Γουέντινγκτον, η δικηγόρος που κέρδισε την ιστορική υπόθεση «Roe v. Wade» («Ρόου εναντίον Γουέιντ»), η οποία θεμελίωσε το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 1973, πέθανε την Κυριακή, σε ηλικία 76 ετών.

Το 1973, η Σάρα Γουέντινγκτον και μία συνάδελφός της, η Λίντα Κόφι, ανέλαβαν ομαδική προσφυγή εξ ονόματος μιας εγκύου που αμφισβητούσε νόμο της πολιτείας του Τέξας, ο οποίος απαγόρευε τις αμβλώσεις.

«Η Σάρα Γουέντινγκτον υπερασπίσθηκε μαζί με τη Λίντα Κόφι την πρώτη υπόθεση της καριέρας της, την Roe v. Wade, ενώ είχε μόλις τελειώσει την Νομική Σχολή», έγραψε η Σούζαν Χέις, μία από τις παλιές φοιτήτριές της, στο Twitter.

«Υπήρξε καθηγήτριά μου και μου άνοιξε τα μάτια σχετικά με το πόσο εύθραυστα είναι τα δικαιώματα και η ελευθερία μου», γράφει, διευκρινίζοντας ότι η δικηγόρος υπέκυψε λόγω προβλημάτων υγείας.

Η υπόθεση «Jane Roe» (το πραγματικό της όνομα ήταν Νόρμα ΜακΚόρβεϊ) κατά του εισαγγελέα της κομητείας του Ντάλας, Χένρι Γουέιντ, έφθασε τελικά ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έκρινε υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες.

Το δικαίωμα στην άμβλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες –που δεν είναι εγγυημένο από ομοσπονδιακό νόμο– βασίζεται έκτοτε στην ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου «Roe v. Wade» του 1973.

Στην απόφασή του εκείνη, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι το Σύνταγμα εγγυάται το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και ότι οι πολιτείες δεν μπορούν να τους το στερήσουν.

Από τότε, οι συντηρητικοί και οι φανατικοί θρησκόληπτοι Αμερικανοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανατρέψουν την απόφαση και χάρη στους τρεις διορισμούς του Ντόναλντ Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο, οι οποίοι έγειραν την πλάστιγγα των δικαστών προς τη συντηρητική παράταξη (6-3), φέτος, έχουν φτάσει πιο κοντά από κάθε άλλη φορά.

Η ιστορική απόφαση «Roe v. Wade» «μοιάζει με σπίτι που βρίσκεται στην άκρη μιας παραλίας και απειλείται να κατακλυσθεί από τα νερά και να καταρρεύσει», είχε προειδοποιήσει, από το 1998 ήδη, η Σάρα Γουέντινγκτον.

Η συντηρητική πλειοψηφία των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει πλέον την πρόθεση να τροποποιήσει αυτό το νομικό πλαίσιο, που εγγυάται εδώ και μισό αιώνα το δικαίωμα των Αμερικανίδων να διακόπτουν την κύηση, είτε θεσπίζοντας περιορισμούς είτε καταργώντας το χωρίς περιστροφές.

Ο Τζο Μπάιντεν έδωσε την 1η Δεκεμβρίου τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την απόφαση «Roe v. Wade», λαμβάνοντας ό,τι μέτρο είναι δυνατό, από την πλευρά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, για αυτό και έχει προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον της πολιτείας του Τέξας. Ομως, αν το Ανώτατο Δικαστήριο το αποφασίσει, η βούληση των πολιτειακών κυβερνήσεων θα έχει μεγαλύτερη ισχύ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...