355
Εκδηλη η αντιπάθεια μεταξύ των διχογνωμούντων στο θέμα της έκτρωσης – φωτογραφία από τις διαδηλώσεις τους έξω από το δικαστήριο της Ουάσινγκτον | REUTERS/Jonathan Ernst

Δικάζεται η άμβλωση, διχάζονται οι ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2021, 22:23
Εκδηλη η αντιπάθεια μεταξύ των διχογνωμούντων στο θέμα της έκτρωσης – φωτογραφία από τις διαδηλώσεις τους έξω από το δικαστήριο της Ουάσινγκτον
|REUTERS/Jonathan Ernst

Δικάζεται η άμβλωση, διχάζονται οι ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2021, 22:23

Πεδίο ζωηρής αντιπαράθεσης, με οχλαγωγία και μικροεπεισόδια, έχει γίνει η πλατεία έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στην Ουάσινγκτον. Εκεί έχουν συρρεύσει και διαπληκτίζονται οπαδοί του δικαιώματος κάθε γυναίκας στην άμβλωση αλλά και πολέμιοί του, την ίδια ώρα που εντός της δικαστικής αίθουσας «παίζεται» η τύχη της νόμιμης άμβλωσης ακόμη και σε παναμερικανικό επίπεδο.

Οι εννέα δικαστές (έξι συντηρητικών αρχών και τρεις προοδευτικών, όπως λένε τα διεθνή Μέσα) εξετάζουν έναν συγκεκριμένο φάκελο, τη συνταγματική αγωγή που κατατέθηκε από πλευράς της γυναικείας οργάνωσης Jackson Women’s Health Organization εναντίον του ψηφισμένου από το 2018 νόμου της Πολιτείας Μισισίπι (η οποία ανήκει γεωγραφικά, πολιτισμικά και ιδεολογικά στο κλαμπ τής εκ παραδόσεως αντιδραστικής Ντίξιλαντ).

Ο νόμος του Μισισίπι, προϊόν της τοπικής κυριαρχίας των Ρεπουμπλικανών, απαγορεύει τη διενέργεια άμβλωσης ύστερα από τη 15η εβδομάδα της κυήσεως. Ωστόσο υπάρχει νομολογία που επιτρέπει την άμβλωση μέχρι το σημείο εκείνο κατά το οποίο το έμβρυο λογίζεται ως «αύταρκες», δηλαδή μέχρι τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης. Η απόφαση των δικαστών αναμένεται στο τέλος της άνοιξης ή στην αρχή του καλοκαιριού.

Ωστόσο η υπόθεση συγκεντρώνει ήδη το ενδιαφέρον των Αμερικανών καθώς η άμβλωση είναι ένα από τα κορυφαία σημεία τριβής και, τελικά, διχασμού του λαού.

Οι πληροφορίες από την Ουάσινγκτον θέλουν πάντως τη μελλοντική δικαστική λύση εξωραϊστική, να ακυρώνει εν μέρει τον νόμο του Μισισίπι και να τον αναδιατυπώνει στα επίμαχα σημεία του. Η ολική κατάργησή του δεν κρίνεται προς το παρόν πιθανή, αφού οι δικαστές θα λάβουν υπ’ όψιν τους το γεγονός ότι οι σχετικοί νόμοι αυστηροποιούνται σε όλη τη χώρα. Υπάρχει, λόγου χάρη, ο νόμος του Τέξας, ο οποίος επιτρέπει την άμβλωση «μέχρι να γίνει αντιληπτός ο χτύπος της καρδιάς του εμβρύου».

Περίπου 20 Πολιτείες με Ρεπουμπλικανούς κυβερνήτες είναι έτοιμες να εξαλείψουν εντελώς το δικαίωμα επιλογής των γυναικών, στο όνομα της διασφάλισης της «ζωής του εμβρύου». Ομως οι Πολιτείες με Δημοκρατικούς κυβερνήτες δηλώνουν ότι εξακολουθούν να επιθυμούν τη διατήρηση της εν ισχύι νομοθεσίας τους, που είναι υπέρ του γυναικείου δικαιώματος της επιλογής και επιτρέπει τη διακοπή της εγκυμοσύνης κατά βούληση.

Ολοι, δικαιωματιστές και συντηρητικοί, συμφωνούν ότι ύστερα από λίγους μήνες και με την όποια δικαστική απόφαση η Αμερική θα είναι ακόμη πιο διχασμένη απ’ όσο είναι σήμερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...