237
Στη φωτογραφία εικόνα από μια από τις δοκιμές της θερμικής ασπίδας του τηλεσκοπίου υπό το βλέμμα πολλών μελών της επιστημονικής ομάδας της αποστολής. | REUTERS/NASA/Chris Gunn/Handout

Τηλεσκόπιο Webb: Πώς λειτουργεί ο διάδοχος του Hubble

Protagon Team Protagon Team 25 Δεκεμβρίου 2021, 14:25
Στη φωτογραφία εικόνα από μια από τις δοκιμές της θερμικής ασπίδας του τηλεσκοπίου υπό το βλέμμα πολλών μελών της επιστημονικής ομάδας της αποστολής.
|REUTERS/NASA/Chris Gunn/Handout

Τηλεσκόπιο Webb: Πώς λειτουργεί ο διάδοχος του Hubble

Protagon Team Protagon Team 25 Δεκεμβρίου 2021, 14:25

Στις 25 Δεκεμβρίου του 2021, ανήμερα τα Χριστούγεννα, δεκαπέντε χρόνια μετά την αρχική ημερομηνία εκτόξευσης, με πολλές υπερβάσεις κόστους, το τηλεσκόπιο James Webb έφυγε από τη Γη έχοντας εκ προοιμίου κλεισμένη μια θέση στην ιστορία της επιστήμης.

Το αρχικό κόστος των 500 εκατ. δολαρίων εκτοξεύτηκε και αυτό μαζί με το τηλεσκόπιο στα περίπου δέκα δισ. δολάρια. Δέκα χιλιάδες άτομα από δεκατέσσερις χώρες συμμετείχαν στην κατασκευή του James Webb που πήρε το όνομα του από ένα ιστορικό διοικητή της NASA. Αποτελεί το μεγάλο όνειρο και ταυτόχρονα τη μεγάλη ελπίδα της κοινότητας των αστρονόμων και αστροφυσικών.

Το κάτοπτρο του James Webb είναι 6,5 φορές μεγαλύτερο από αυτό του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble / REUTERS/Kevin Lamarque

Είναι το μεγαλύτερο και πιο ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος. Θα μπορεί να «κοιτάζει» πιο βαθιά και πιο καθαρά από οποιοδήποτε άλλο τηλεσκόπιο στο Σύμπαν δίνοντας μας εικόνες και στοιχεία για το τι υπήρχε και τι συνέβαινε στις απαρχές της γέννησης του Κόσμου. Θα μπορεί επίσης να αναλύει τις συνθήκες που επικρατούν σε εξωπλανήτες για να διαπιστώνουμε αν είναι κατοικήσιμοι και φιλικοί στη ζωή. Το τηλεσκόπιο θα μπορεί επίσης ανάμεσα σε άλλα να φωτίσει τους μηχανισμούς γέννησης των άστρων και να συγκεντρώνει στοιχεία για τις πιο μυστηριώδεις αλλά και βίαιες συγκρούσεις στο Σύμπαν, όπως αυτές ανάμεσα σε μαύρες τρύπες ή ανάμεσα σε άστρα νετρονίου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News