432
Οπως εννοεί ο Ντόναλντ Τραμπ «τον σοσιαλισμό που απειλεί την Αμερική», ο επόμενoς αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ θα είναι ο... Λεόν Τρότσκι | CreativeProtagon

ΗΠΑ: Ο Τραμπ, η «σοσιαλιστική απειλή» και άλλες φαιδρότητες

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2019, 07:20
Οπως εννοεί ο Ντόναλντ Τραμπ «τον σοσιαλισμό που απειλεί την Αμερική», ο επόμενoς αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ θα είναι ο... Λεόν Τρότσκι
|CreativeProtagon

ΗΠΑ: Ο Τραμπ, η «σοσιαλιστική απειλή» και άλλες φαιδρότητες

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2019, 07:20

Την αφορμή ο Πολ Κρούγκμαν την έλαβε από την πρόσφατη ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο, κατά την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ «έφυγε για λίγο από τις συνηθισμένες προειδοποιήσεις του περί τρομακτικών μαυριδερών ανθρώπων και ασχολήθηκε με την απειλή του σοσιαλισμού». Εξάλλου «Τραμπ εναντίον σοσιαλιστικής απειλής» τιτλοφορείται το άρθρο του διακεκριμένου οικονομολόγου στους New York Times.

Διακωμωδώντας τον τρόμο των αμερικανών συντηρητικών της εποχής μας απέναντι στον σοσιαλισμό, ο αρθρογράφος προειδοποιεί με τη σειρά του και σαρκαστικά τους Τραμπ και Σία ότι «έρχονται οι κομμουνιστές να σας πάρουν τα σπίτια!» (αυτός είναι ο υπότιτλος του άρθρου του).

Σπαρταριστό το κείμενο σε κάποιες αράδες του, υπενθυμίζει στον αναγνώστη του ότι κανείς στις ΗΠΑ δεν εννοεί εθνικοποίηση των μέσων παραγωγής, κολεκτιβοποίηση, σοβιέτ και κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας όταν μιλάει υπέρ του σοσιαλισμού. Οι άνθρωποι που δηλώνουν «σοσιαλιστές» στις ΗΠΑ το 2019 δεν θέλουν παρά ένα φρένο, οικονομία της αγοράς ασφαλώς, αλλά μαζί και ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής ασφάλισης και περιορισμό της  ακραίας ανισότητας, θέλουν το Medicare.

Οι άνθρωποι έχουν βαφτίσει «σοσιαλιστικό» οτιδήποτε μετριάζει τις υπερβολές της οικονομίας της αγοράς, γράφει ο Κρούγκμαν. Μιλάμε για ορισμένους προοδευτικούς πολιτικούς και για ψηφοφόρους ηλικίας κάτω των 30 ετών οι οποίοι περιγράφουν τους εαυτούς τους ως «σοσιαλιστές» – τέτοιου τύπου όμως: θέλουν απλώς οι ΗΠΑ να μοιάσουν στη Δανία ή στη Νορβηγία και όχι στη Βενεζουέλα.

Και στη συνέχεια απαριθμεί μερικές αυθαίρετες ερμηνείες του Τραμπ περί σοσιαλιστικής «απειλής», επικεντρώνοντας στα «τεχνάσματα» του προέδρου και του επιτελείου του που το περασμένο φθινόπωρο είχε δημοσιεύσει έκθεση «περί σοσιαλισμού». Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου πότε εννοούν ότι οι ΗΠΑ ήταν… σοσιαλιστικές πριν από το 2016 και τη διακυβέρνησή τους, πότε εσκεμμένως εξισώσουν το αίτημα, π.χ., για δωρεάν φοίτηση στα κολέγια με τον προπολεμικό… λιμό της Ουκρανίας!

Στην πραγματικότητα, λέει ο Κρούγκμαν, στο τραπέζι βρίσκονται μόνο τα αιτήματα εξισορρόπησης του συστήματος, δεν υπάρχει καμία περίπτωση διολίσθησης της Αμερικής από τον φιλελευθερισμό στον ολοκληρωτισμό. Το Medicare δεν κατέστρεψε την ελευθερία μας. Η σταλινική Ρωσία και η μαοϊκή Κίνα δεν προέκυψαν από δημοκρατίες. Η Βενεζουέλα ήταν διεφθαρμένη πολύ πριν έρθει ο Ούγκο Τσάβες στην εξουσία..

Ετσι, η «τρομάρα κατά του σοσιαλισμού» είναι και ανόητη και ανέντιμη.

Εξάλλου οι ψηφοφόροι υποστηρίζουν συντριπτικά τις περισσότερες από τις πολιτικές που προτείνουν οι αμερικανοί «σοσιαλιστές», συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων φόρων στους πλουσίους και της διάθεσης του Medicare προς όλους. Βέβαια, τα δεξιά media των ΗΠΑ θα παρουσιάσουν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών σαν τον… Τρότσκι, γράφει ο Κρούγκμαν, και εκατομμύρια Αμερικανοί θα πιστέψουν στην μπαρούφα τους. Ας ελπίσουμε ότι τα υπόλοιπα media θα αναφέρουν το απλό «μικρό μυστικό του αμερικανικού σοσιαλισμού», το οποίο είναι ότι αυτός ο «σοσιαλισμός» δεν είναι καθόλου ριζοσπαστικός, καταλήγει ο αρθρογράφος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...