229
Η γαλλίδα Ντανιέλ Νουί, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία ενδέχεται να γίνει και πρόεδρός της | EPA/FRANK RUMPENHORST

Η Γαλλίδα Ντανιέλ Νουί για διάδοχος του Ντράγκι;

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2019, 17:00
Η γαλλίδα Ντανιέλ Νουί, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία ενδέχεται να γίνει και πρόεδρός της
|EPA/FRANK RUMPENHORST

Η Γαλλίδα Ντανιέλ Νουί για διάδοχος του Ντράγκι;

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2019, 17:00

Κατά την επιθυμία της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, η γαλλίδα Ντανιέλ Νουί είναι αυτή η οποία θα αντικαταστήσει τον ιταλό Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Για τη διαρροή αυτής της πληροφορίας, όπως γράφει το ιταλικό περιοδικό Oggi, ευθύνεται ο Φόλκερ Βιλάντερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης, ο οποίος διατείνεται ότι «η Μέρκελ είπε σε μερικούς συνομιλητές της πως δεν θα υποστηρίξει ποτέ τον διορισμό, ως επικεφαλής της ΕΚΤ, του Γιένς Βάιντμαν, του σημερινού διοικητή της Bundesbank, για δύο λόγους: πρώτον, επειδή είναι άνδρας και, δεύτερον, επειδή είναι Γερμανός».

Ακούγεται παράδοξο; Και όμως, δεν είναι καθόλου.

To ιταλικό έντυπο, τουλάχιστον, ερμηνεύει και αξιολογεί την πληροφορία ως εξής: ένας Γερμανός στο τιμόνι της ΕΚΤ σημαίνει ότι η προεδρία της Κομισιόν πηγαίνει αναγκαστικώς σε μη γερμανικά χέρια – εκεί όμως, ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλαδή, η γερμανίδα κακγκελάριος επιθυμεί να δει μόνο τον συμπατριώτη της Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος είναι και ο επίσημος υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τη θέση.

Πάντως, αν η Μέρκελ πραγματικά θέλει γυναίκα να αναλάβει την κεντρική τράπεζα του ευρώ, όλες οι (ανδρικές) υποψηφιότητες που έχουν γνωστοποιηθεί μέχρι αυτήν τη στιγμή πάνε περίπατο.

H γαλλίδα οικονομολόγος πάντως έχει την εκτίμηση του ίδιου του Μάριο Ντράγκι λόγω της υποτιθέμενης εμπειρίας της και της εις βάθος γνώσης όλων των τραπεζιτικών θεμάτων, της Ευρωζώνης αλλά και των διεθνών. Επιπροσθέτως εκπέμπει τη σιγουριά ότι τίποτε δεν θα μεταβληθεί στις πολιτικές της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...