433
Μία γυναίκα ατμίζει σε καφέ του Λονδίνου | REUTERS

ΗΠΑ: Μείωση-ρεκόρ των θανάτων από καρκίνο το 2019 χάρη στους μη καπνιστές

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2020, 12:18
Μία γυναίκα ατμίζει σε καφέ του Λονδίνου
|REUTERS

ΗΠΑ: Μείωση-ρεκόρ των θανάτων από καρκίνο το 2019 χάρη στους μη καπνιστές

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2020, 12:18

Τη μεγαλύτερη μείωση στους θανάτους από καρκίνο στην ιστορία τους κατέγραψαν οι ΗΠΑ, το 2019, χάρη στη θεαματική πτώση του ποσοστού των καπνιστών, τα τελευταία χρόνια.

Η μείωση των θανάτων από καρκίνο έφτασε το 2,2% μέσα σε ένα χρόνο και είναι ενδεικτική της γενικότερης τάσης στον δυτικό κόσμο.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν καταγράφηκε το μεγαλύτερο νούμερο θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ, το ποσοστό έχει μειωθεί κατά 29%.

Εκτός από τον καρκίνο στους πνεύμονες, θεαματική βελτίωση των ποσοστών υπάρχουν στους καρκίνους του μαστού, του προστάτη και του εντέρου. Το ποσοστό θνησιμότητας για το κάθε ένα από αυτά τα είδη, έχει μειωθεί κατά 50%, χάρη σε καλύτερες συνθήκες ζωής, πιο υγιεινές συνήθειες και ιατρική πρόοδο στις θεραπείες.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, υπολογίζεται ότι 2,9 εκατ. θάνατοι έχουν αποφευχθεί τα τελευταία 30 χρόνια.

Σε τι οφείλεται η μείωση των θανάτων;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πετυχημένες καμπάνιες για τη διακοπή του καπνίσματος έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μείωση των καπνιστών, ενώ έχει συμβάλει -στη διακοπή- και η χρήση των ατμιστών.

Ο Γουίλιαμ Κανς, επιστημονικός διευθυντής της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, εξήγησε στους Times, ότι η πρόοδος της τεχνολογίας και της ιατρικής γενικότερα έπαιξε επίσης ρόλο στη θεραπεία και επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα. Εξίσου σημαντική ήταν η βελτίωση των ποσοστών θνησιμότητας στον καρκίνο του δέρματος, τα οποία μειώνονται κατά 7% ετησίως.

«Η πτώση της θνησιμότητας οφείλεται εν μέρει σε βελτιωμένες θεραπείες, όπως η ανοσοθεραπεία», είπε ο Κανς.

Στη Βρετανία, τα ποσοστά θανάτων επίσης μειώνονται σταθερά κάθε χρόνο, αλλά τα ποσοστά επιβίωσης είναι χειρότερα από πολλές άλλες δυτικές χώρες.

«Είναι υπέροχο που βλέπουμε μεγάλη μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο στις ΗΠΑ, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση του καρκίνου των πνευμόνων, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι δεν καπνίζουν, όπως και στην εξέλιξη των θεραπειών. Τα τελευταία 10 χρόνια, στη Βρετανία, τα αντίστοιχα ποσοστά μειώθηκαν κατά 10% και αναμένουμε ακόμα μεγαλύτερη πτώση την επόμενη δεκαετία», είπε ο Τζον Σέλτον, ανώτατο στέλεχος στο βρετανικό ερευνητικό αντικαρκινικό ινστιτούτο.

Εξίσου μεγάλη βελτίωση παρατηρείται στη διάρκεια ζωής των καρκινοπαθών, που έχει διπλασιαστεί μέσα σε μία δεκαετία.

Χάρη στις νέες θεραπείες, οι ασθενείς ζουν καλύτερα και περισσότερο με λιγότερες παρενέργειες.

«Πλέον, πολλοί ασθενείς λαμβάνουν θεραπεία από το στόμα. Τους δίνουμε ένα μπουκάλι, πάνε σπίτι τους και συνεχίζουν τη ζωή τους. Δεν κάθονται στο νοσοκομείο, με τον ορό στο χέρι για έξι ώρες και μετά περνούν την υπόλοιπη ημέρα με ναυτία στο σπίτι. Μπορεί να μην το βλέπετε στις ειδήσεις, αλλά είναι σημαντικό για τους ασθενείς. Μπορούν να πάνε διακοπές, να πάνε στον γάμο των παιδιών τους, να δουν τα εγγόνια τους», είπε χαρακτηριστικά η Ολίβια Ρόσανις, από το Ινστιτούτο Αντικαρκινικών Ερευνών στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...