256
Ο Τζο Μπάιντεν στις ανακοινώσεις του για την απαγόρευσγη εισαγωγών | REUTERS/Kevin Lamarque

ΗΠΑ: Απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία με απόφαση Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2022, 19:35
Ο Τζο Μπάιντεν στις ανακοινώσεις του για την απαγόρευσγη εισαγωγών
|REUTERS/Kevin Lamarque

ΗΠΑ: Απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία με απόφαση Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2022, 19:35

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τρίτη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων στις ΗΠΑ, αυξάνοντας την πίεση προς τη Μόσχα σε αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ηταν μια απόφαση που ελήφθη σε συνεργασία με τους συμμάχους των ΗΠΑ, είπε σε δηλώσεις του. «Θα είναι ένα ισχυρό πλήγμα» κατά του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, πρόσθεσε.

Προειδοποίησε ακόμη ότι θα αναμένεται άνοδος στις τιμές των καυσίμων, αλλά ζήτησε από τις εταιρείες να μην πάρουν αποφάσεις για «υπερβολικές αυξήσεις». Αυτό είναι «το κόστος για την υπεράσπιση της ελευθερίας», είπε στις δηλώσεις του.

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «είναι αποφασισμένος να συνεχίσει με κάθε κόστος πάνω στο δολοφονικό του μονοπάτι». Τόνισε, ωστόσο ότι η Ουκρανία «δεν θα είναι ποτέ μια νίκη του Πούτιν» και ότι «δεν θα επιδοτήσουμε εμείς τον πόλεμο» του ρώσου προεδρου.

Η απόφαση ελήφθη με ισχυρή διακομματική συναίνεση στις ΗΠΑ, γράφει ο Guardian, παρά τους φόβους για την αύξηση των τιμών στα καύσιμα, ζήτημα που πάντα απασχολεί την τσέπη των Αμερικανών. Ηδη πριν από την ανακοίνωση, η τιμή του μπρεντ είχε αυξηθεί κατά 5% στα 130 δολάρια το βαρέλι.

Οι ΗΠΑ, σε κάθε περίπτωση, είναι λιγότερο εξαρτημένες από την Ευρώπη σε ό,τι αφορά τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα.

Η απόφαση έρχεται παράλληλα με αυτή τη Βρετανίας που επιδιώκει να εξοβελίσει πλήρως το ρωσικό πετρέλαιο και άλλα ενεργειακά προϊόντα ως το τέλος του 2022. Σήμερα οι εισαγωγές από τη Ρωσία αποτελούν το 8% της ζήτησης στη Βρετανία, ένα ποσοστό μικρό για το οποίο δίνεται επαρκής μεταβατική περίοδος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...