373
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παρακολουθεί τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν καθώς απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου την Τρίτη 17 Μαρτίου | REUTERS/Jonathan Ernst

Κορονοϊός: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν πακέτο $850 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2020, 20:08
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παρακολουθεί τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν καθώς απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου την Τρίτη 17 Μαρτίου
|REUTERS/Jonathan Ernst

Κορονοϊός: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν πακέτο $850 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2020, 20:08

Η  αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με όλα τα Μέσα των ΗΠΑ, ανέπτυξε την Τρίτη 17 Μαρτίου μεγάλη κινητικότητα γύρω από το φλέγον πλέον και εκεί ζήτημα της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας κορονοϊού στην οικονομία, τόσο την πραγματική όσο και του χρηματιστηριακού κλάδου.

Κατά τα δημοσιεύματα, η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ένα σχέδιο που περιλαμβάνει και αποστολή επιταγών στους αμερικανούς εργαζομένους μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, ως μέρος ενός ευρύτερου πλάνου τόνωσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται από την αιφνίδια επιβράδυνση εξαιτίας του κορονοϊού.

Την ανάγκη για «ένα πολύ μεγάλο πακέτο έκτακτης ενίσχυσης» των εργαζομένων και των επιχειρήσεων τόνιζαν δεκάδες αμερικανικά Μέσα, δίνοντας και την πληροφορία ότι η διακυβέρνηση Τραμπ συγκεκριμενοποιεί αυτό το πακέτο στα 850 δισ. δολάρια.

Το «αντικορονοϊκό», λοιπόν, πακέτο των 850 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν αντικείμενο της σύσκεψης που είχε ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν με τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές.

Ο ίδιος απέκλεισε και κάθε περίπτωση αναστολής λειτουργίας των αμερικανικών χρηματιστηρίων εξαιτίας της ίωσης.

Ως γνωστόν, η Fed, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, άνοιξε μεν την κάνουλα για φθηνή χρηματοδότηση, αν και χωρίς επιτυχία στην ψυχολογία της Wall Street την περασμένη Δευτέρα, όμως δεν μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που υπολειτουργούν ή κινδυνεύουν άμεσα με διακοπή των ταμειακών ροών τους και με λουκέτο, κατάσταση που θα επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην εργασία, στην ασφάλιση και τελικώς στο ΑΕΠ.

Η ελαχιστοποίηση των κινδύνων για ύφεση επαφίεται στο Κογκρέσο, κατόπιν της πρότασης της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο ίδιος ο Τραμπ είπε ότι ζητάει από το Κογκρέσο να εγκρίνει γρήγορα ένα «σαρωτικό πακέτο οικονομικών κινήτρων» το οποίο θα περιλαμβάνει την αποστολή επιταγών απευθείας στους Αμερικανούς.

«Θέλουμε να πάμε σε κάτι μεγάλο» δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας ότι έχει δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών για τα κατάλληλα μέτρα στήριξης.

Στην ίδια συνέντεξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε πιεστικές ερωτήσεις είπε ότι τα μέτρα που εισηγείται περιλαμβάνουν και το έκτακτο μέτρο της αναστολής πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις επί δίμηνο. Πρόκειται για μέτρο που ισοδυναμεί με 300 δισ. δολάρια.

Ακόμη ο Μνούτσιν επισήμανε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να κρατήσει ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, αναφέροντας ωστόσο ότι ίσως χρειαστεί η μείωση των ωρών λειτουργίας τoυς. «Θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρος, σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την αγορά ανοικτή» είπε με κατηγορηματικό ύφος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...