789
Το τρόπαιο του Euro στα γραφεία της UEFA. Θα πρέπει να περιμένει, τουλάχιστον έναν χρόνο, για να βρει τον νέο κάτοχό του | Action Images via Reuters / Tony O'Brien/File Photo/CreativeProtagon

Γιατί η UEFA «θυσίασε» το Euro 2020

Sportscaster Sportscaster 17 Μαρτίου 2020, 19:01
Το τρόπαιο του Euro στα γραφεία της UEFA. Θα πρέπει να περιμένει, τουλάχιστον έναν χρόνο, για να βρει τον νέο κάτοχό του
| Action Images via Reuters / Tony O'Brien/File Photo/CreativeProtagon

Γιατί η UEFA «θυσίασε» το Euro 2020

Sportscaster Sportscaster 17 Μαρτίου 2020, 19:01

Η είδηση «ανέβηκε» στον επίσημο ιστότοπο της νορβηγικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας προτού, καν, ολοκληρωθεί η τηλεδιάσκεψη της UEFA: το Euro 2020 μετατίθεται για το καλοκαίρι του 2021 (11 Ιουνίου – 11 Ιουλίου). Μέσα στην απόλυτη αβεβαιότητα που ζούμε, η εξέλιξη αυτή ήταν, σχεδόν, βέβαιη. Ο Covid-19 έχει συρρικνώσει τον χρόνο του ποδοσφαίρου δραματικά. Κάτι έπρεπε να θυσιαστεί. Και η απόφαση για αναβολή του Euro είχε το μικρότερο (οικονομικό) κόστος από οποιαδήποτε εναλλακτική.

Με αυτόν τον τρόπο η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία δίνει στις λίγκες μια ευκαιρία να ολοκληρώσουν (πρώτα… ο κορονοϊός) τα πρωταθλήματά τους κανονικά. Και στον εαυτό της, το περιθώριο να κάνει το ίδιο με τα Κύπελλα Ευρώπης: το Champions και το Europa League. Χωρίς τη χρονική πίεση του Euro, που θα άρχιζε -αν άρχιζε- στις 12 Ιουνίου, η σεζόν μπορεί να παραταθεί και πέραν της 31ης Μαΐου. Για ένα μήνα, ή και ακόμη περισσότερο. Οι σύλλογοι των Big-5 δεν έχουν την παραμικρή αντίρρηση να παίξουν μπάλα μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού (και Ιούλιο, εφόσον χρειαστεί, όπως αποφάσισε χθες η συνέλευση της Serie A), προκειμένου να αποφύγουν την οικονομική καταστροφή. Διαφορετικά, οι Ιταλοί θα χάσουν 500 εκατ. ευρώ. Οι Ισπανοί, γύρω στα 700. Οι Αγγλοι, πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Και πάει λέγοντας…

Την απόφαση την έλαβαν, στην ουσία, τα μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης. Που θα ζημιώνονταν (και) από τη μη ολοκλήρωση του Champions και του Europa League. Το φανερώνει, άλλωστε, η αποκάλυψη της σημερινής Equipe, ότι η UEFA είχε, ήδη, ακυρώσει τα δωμάτια ξενοδοχείων, τα οποία είχε κλείσει για στελέχη της που θα παρακολουθούσαν αγώνες του Euro στη Δανία. Η σημερινή τηλεδιάσκεψη ήταν, απλώς, η δημοκρατική νομιμοποίηση της συμφωνίας της με την «ελίτ» των ευρωπαϊκών συλλόγων. Η αναβολή του Euro δεν θα κοστίσει παρά μόνο 300 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως λένε οι «κακές γλώσσες», τα μεγάλα κλαμπ θα συνεισφέρουν τον οβολόν τους για τις αποζημιώσεις που η UEFA θα χρειαστεί να καταβάλει σε χορηγούς και κανάλια.

Ολοι ευχαριστημένοι, λοιπόν. Αρκεί η πανδημία να μην επιμείνει. Το σχέδιο – ευχή είναι, η Ευρώπη να επιστρέψει στα (έστω άδεια) γήπεδα στις 14 Απριλίου, και η σεζόν να ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου. Οπως αποκάλυψε η πολωνική ομοσπονδία, οι αγώνες των Κυπέλλων Ευρώπης θα διεξάγονται τα Σαββατοκύριακα, και των εθνικών πρωταθλημάτων τις καθημερινές. Θα το δούμε κι αυτό, που ήταν ένα σενάριο για το απώτερο μέλλον; Αν όλα πάνε καλά, σύμφωνα με τη Marca, ο τελικός του Champions League θα οριστεί στις 27 Ιουνίου, και του Europa League στις 24 του ίδιου μήνα (οι αρχικές ημερομηνίες ήταν η 30η Μαΐου και η 27η Μαΐου, αντιστοίχως).

Εάν οι συνθήκες δεν επιτρέψουν να παιχθεί ποδόσφαιρο στις 14 Απριλίου, αλλά αργότερα, θα μπει σε εφαρμογή το Plan B: οι fast-track διαδικασίες ολοκλήρωσης των τουρνουά. Δηλαδή, πλέι-οφ και πλέι-άουτ για τα πρωταθλήματα, κι ένα αυτοσχέδιο Φάιναλ-4, ή Φάιναλ-8, για τα Κύπελλα Ευρώπης.

Για το Champions και το Europa League η UEFA απέφυγε τις επίσημες ανακοινώσεις. Βλέποντας και κάνοντας… Ενημέρωσε, μόνον, ότι εκτός από τη μετάθεση του Euro αποφασίστηκε η αναβολή του Euro 2021 των γυναικών (θα διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2022), και όλων των τουρνουά που υπήρχαν στο εφετινό καλεντάρι.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Η UEFΑ σήμερα ανακοίνωσε την αναβολή του EURO 2020 που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αυτής της χρονιάς. Η υγεία όλων όσων εμπλέκονται στο παιχνίδια αποτελεί προτεταιραιότητα, όπως επίσης και να αποφύγουμε να βάλουμε οποιαδήποτε αχρείαστη πίεση στις εθνικές ομοσπονδίες. Η μετακίνηση θα βοηθήσει όλα τα εγχώρια πρωταθλήματα που βρίσκονται εν αναμονή λόγω του COVID 19 να ολοκληρωθούν.

Όλες οι διοργανώσεις υπό την αιγίδα της UEFA και τα ματς (συμπεριλαμβανομένου και των φιλικών) για τα κλαμπ και τις εθνικές ομάδες, τόσο για τους άντρες όσο και τις γυναίκες, έχουν μπει σε αναμονή και θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση. Τα play off για το EURO 2020 και τα διεθνή φυλικά, προσγραμματισμένα για τα τέλη Μαρτίου, θα διεξαχθούν τώρα, στο διεθνές παράθυρο στις αρχές Ιουνίου, ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των πρωταθλημάτων και των ομάδων, ώστε να βρεθούν λύσεις στο καλεντάρι που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της σεζόν και για τη διαχείριση όσων επιπτώσεων έχει η αναβολή του Euro 2020».

Είναι η πρώτη φορά που το Euro, το οποίο θεσμοθετήθηκε το 1960 ως Κύπελλο Εθνών και από το 1968 πήρε τη σημερινή του ονομασία (Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου), αναβάλλεται.

Είναι η πρώτη φορά που τελική φάση μεγάλης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης (Παγκοσμίου Κυπέλλου ή Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος) θα διεξαχθεί μονή χρονιά.

Είναι η πρώτη φορά, σε καιρό ειρήνης, που μια τόσο σημαντική αθλητική διοργάνωση δεν θα γίνει στον προκαθορισμένο χρόνο. Τα Παγκόσμια Κύπελλα του 1942 και του 1946, και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1916, του 1940 και του 1944 (όπως και οι Χειμερινοί του ’40 και του ’44) είχαν πέσει θύματα των δύο παγκοσμίων πολέμων του 20ου αιώνα.

Αλλά είναι πρωτόγνωρες και οι στιγμές που βιώνει ολόκληρη η Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...