446
Ο υπεύθυνος για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά | INTIMENEWS

Ακόμη ένας νεκρός από κορονοϊό – Πέντε συνολικά στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2020, 18:03
Ο υπεύθυνος για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά
|INTIMENEWS

Ακόμη ένας νεκρός από κορονοϊό – Πέντε συνολικά στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2020, 18:03

Ακόμη ένας νεκρός ανακοινώθηκε την Τρίτη από τον καθηγητή λοιμωξιολογίας και υπεύθυνο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.

Συνολικά στη χώρας μας οι νεκροί από τη νόσο Covid-19 φτάνουν τους πέντε. Το τελευταίο θύμα ήταν ένας 67χρονος από την Αθήνα με υποκείμενα νοσήματα.

Οπως έγινε γνωστό την Τετάρτη, σε νοσηλεία ήταν 70 άτομα που λαμβάνουν ειδική αντιική θεραπεία. Οι 11 από αυτούς είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Ενα στοιχείο ενδιαφέρον είναι ότι και οι νεκροί και οι 11 διασωληνωμένοι είναι άνδρες.

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν 35 νέα κρούσματα κορονοϊού και πλέον συνολικά φτάνουν τα 387, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 4.900 εργαστηριακοί έλεγχοι.

Ο κ. Τσιόδρας υποστήριξε πώς υπάρχει επάρκεια αντιδραστηρίων για εξετάσεις, αρκεί να μη γίνει κατάχρηση, ενώ παράλληλα παραδέχτηκε ότι παγκοσμίως υφίσταται έλλειψη αντιδραστηρίων που αφορούν τη διάγνωση της νόσου στο αρχικό στάδιο.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι καλό θα είναι να μην ταξιδεύουμε στα νησιά αυτήν την περίοδο, καθώς οι αεροδιακομιδές σε περίπτωση που κάποιος χρειαστεί, είναι δύσκολο να γίνουν.

Σχετικά με τους υγειονομικούς υπαλλήλους

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές έχουν ειδικές οδηγίες για να χειρίζονται όλους όσους έχουν προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος ως πάσχοντες από κορονοϊό, όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, κάτι που σημαίνει περισσότερη προσοχή και πρόληψη για τους ίδιους. Ωστόσο, είναι αναπόφευκτο να μην κολλήσουν κορονοϊό κάποιοι υγειονομικοί υπάλληλοι.

«Γι’ αυτό και μπαίνουν σε καραντίνα μόνο επτά ημερών και όχι σε 14, διότι θα έχουν εκδηλώσει συμπτώματα μέχρι τότε και ο στόχος είναι να μην αποδυναμωθεί το σύστημα υγείας. Είναι ένας γενικός κανόνας και θα επιστρέψουν στη δουλειά τους με μάσκα».

Καμία πτέρυγα νοσοκομείου δεν κλείνει και οι επαφές επιτηρούνται αυστηρά, δήλωσε ο κ. Τσιόδρας, διαψεύδοντας με αυτόν τον τρόπο τις πληροφορίες για καραντίνα στην κλινική ΩΡΛ του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου της Αθήνας, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

«Ας ξεφύγουμε από τη λογική της καταγγελίας και της συνωμοσιολογίας. Αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για κρούσματα και δεν γίνει δημόσια κατάθεση, είναι εγκληματικό», είπε ο κ. Χαρδιαλιάς, αναφερόμενος σε φήμες για κρούσμα σε δομές προσφύγων.

Και αν υπάρχει κρούσμα, θέλει ψυχραιμία, έσπευσε να διευκρινίσει ο κ. Τσιόδρας, και όχι καταγγελία.

Απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα

Παίρνοντας το λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε πώς από την Τετάρτη στις 6 το πρωί «δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα μας πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), παρά μόνο για απολύτως αναγκαία συνθήκη, που σχετίζεται αποκλειστικά για επείγουσα εργασία ή οικογένεια.

Στο πλαίσιο αυτό οι Ελληνες και αλλοδαποί από χώρες της ΕΕ, μπορούν να εισέλθουν στη χώρα, αλλά με την ηχηρή σύσταση πώς θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα για 14 ημέρες τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα είπε ότι θα απαγορευθεί προσωρινά στις λαϊκές αγορές, η διάθεση προϊόντων τα οποία δεν σχετίζονται με τρόφιμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...